Mi is szeretjük a rock&roll-t

2009.02.17. 21:25

Megint egy dal, amit az egyik feldolgozása tett világhírűvé. Az The Arrows nevű brit zenekar 1975-ben adta ki I Love Rock and Roll című számát, de a világsikert a Joan Jett and the Blackhearts-nek hozta meg 1982-ben.

 

 Az eredeti dal az Arrows azonos című kislemezén jelent meg. A klip első fele tipikus tv showban felvett előadás, bájos a gitár döntögetés. A második felétől meg kint rohangásznak az urtcán, sok értelme nincs, de ott már legalább 4-en vannak az amúgy 3 fős zenekarból. Egy akkor egy híres japán zenész a negyedik.

 

A Joan Jett már korábban, 2 egykori Sex Pistols taggal is rögzítette a dalt, de ez nem lett ismert, '82-ben újra feldolgozta a számot, és beköszöntött a világhír. Nagyon sokan ezt a változatot gondolják az eredetinek. (bevallom én is voltam vele)
A video egy kocsmában játszódik, ahol egy spontán koncertet adnak (szeretem az ilyet, olyan életszerű...) majd kerül bele egy kis bárpulton mászkálás is, gondolom innen merítették az ötletet a Sakáltanya című filmhez. Érdekesség, hogy a forgatás után Joan rájött, hogy a piros ruhája irtó ronda, ezért a klip fekete-fehérben jelent meg. De mivel az a ruha feketén sem szebb, ezért mi csak nézzük meg nyugodtan színesben, ha már van rá lehetőség.

 

Britney Spears menedzsmentje is nagy summát szimatolt, úgy a kisasszony is előadta a maga álrockos feldolgozását. Persze elég sokat hozott a kanyhára ez a szerzemény is. Nekem erősen izzadtságszagú ez a keménykedés, mondjuk a popdíváknak mostmár előírás 1-1 rockosabb, szám, de például a nagy rivális, Christina Aguilera, Fighter című száma szerintem egész jó lett, ez viszont nem. Nem igazán érzem, hogy annyira szeretné a rákendrólt, helyette diszkréten nyögdécsel, mintha erotikát akarna csempészni a dalba. Ejnya-ejnya. A klip is nagyjából arról szól, hogy Britney inkább a testével hódítja a nézőket, és nem a dallal. Itt is volt egy olyan érzésem, mint a Stefanie Heinzmann klipnél: minek oda a zenekar? Látványosan nem azt játszák, csak tovább erősítik az izzadságszagot ezzel az álvagánykodásokkal. No aztán egy jack dugó is elcsöppen a forró hangulatban. Mondjuk az érdekes jelenet, értelmét még most se fogtam fel teljesen. Miután a motoron vonaglás is megvolt, mert úgy a rocker, akkor jön a kihagyhatatlan gitárzúzás, és a hangszerből valami csoda folytán confetti tör elő, és az egész teremben esik a confetti eső. A végén még egy headbang is van. Hűű miket írtam eddig, ez tényleg egy true metál szám, van benne midnen ami kell hozzá... A 2001-es Britney albumon rajta van. Akit érdekel, az felírhatja Britney telefonszámát, ott a kezén.

 

A japán hip-hop, alt rock, reggie (igazi japán hiáynpótló zenekar:) ) banda a Dragon Ash nem hazudik, mikor azt mondja I Love Hip Hop. Ugyanis ez a feldolgozásuk címe, a szöveg átírva, a zene is változáson ment át, de még könnynen felismerhető benne az eredeti, viszont az egész hip-hoposabb. 1999-ben adták ki kislemezen. A klip beteges, de nem is számítottam másra. Az együttes tagjai átlagemberek, lemezboltban vagy épp nyúlnak öltözve, de megnőnek óriásira, aztán ők a reppelő Godzillák. Mindenféle pusztító szuperképességekkel, például az egyik tag, lefingja a várost. Kemény. A biciklis poén jó, de láttuk már 100 helyen.

 

Ez a dal sem kerülhette el a régi slágerekre nehezedő eldiumdisuzódás árnyát, itt is van a mai tuctuc versenyző Alex Gaudino és Jason Rooney alkotása. Tavalyi felvétel.

 

A príma nevű német zenekar, a Guildo Horn und Die Orthopädischen Strümpfe elkészítette a német változatot, ami indulhatna a címfordító versenyen a magyar sporttársakkal, mert az Ich find Schlager toll (csodásnak találom a slágereket) cím elég röhejes. Viszont tőlük sajnos semmif elvételt nem találtam, viszont egy fiatal amatőr együttest igen, ugyanez a cím, gondolom a Guildo sem lehet nagyon más.

 

Kedvenc külföldi parodistánk, Weird Al Yankovic megint hatalmasat alkotott, a szöveg is csodás, de klippen egyszerűen meg lehet szakadni.

 

És végül egy hatalmas lopás, hallgassátok meg a Five, Everybody Get Up dalát. Ugye valami ismerős? Persze, hogy ismerős, mivel ezt a riffet hallgattuk idáig! A klip is elég gagyi, miylen dogát írnak benne, hogy kimegy a tanár? Aztán ott a tipikus spontán tánc, de mindenki tudja a tánclépéseket...  De legalább egyvalaki írja a dolgozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr35949467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása