Gyöngyhajú lány Update!

2009.03.11. 22:04

Nemrég r1pper.jack kolléga emlékezett meg az Omega - Gyöngyhajú lány című világhírű slágeréről. Találtam hozzá még pár feldolgozást, úgyhogy most megosztom veletek.

A keletnémet megaidol, Frank Schöbel is feldolgozta a számot, igaz ő csak a Presszer által írt zenét használta fel, de azt egy az egyben. Saját szövege van, ami teljesen különbözik, de az ének dallama is ugyanaz, mint a gyöngyhajú lányé, úgyhogy elkönyvelhetjük überkoppintásnak. :) 1971-ben jelent meg a Gold in deinen Augen kislemezen. Persze a Youtube letiltotta a beágyazást, így csak belinkelem nektek.

A lengyel magyar kétjóbarát szellemében a Zakopower is feldolgozta a számot. A szívembe lopták magukat ezzel a dallal, nekem nagyon tetszik. Az egy dolog, hogy megpróbálták fonatikusan, de magyarul énekelni a dalt, jelzem egész jól, ami plusz pont, de nem emiatt szeretem igazán. Nagyon jó érzékkel komponálták meg az intrót, az a space rockos téma is az Omegához illik, zeneileg nagyon ott van az egész dal, sokat dob az egészen a szimfónikus zenekari kiséret, az elején az a rövid hegedű szóló, és az a piszokjó gitárszóló, amivel bizonyítja a gitáros, hogy ő bizony nem Nerd, hiába néz ki annak. :) Persze a youtube ezen is letiltotta a beágyazást, tehát marad a link.

 

Nemcsak a Zakopower próbálta meg magyarul elénekelni a dalt. Biankajournal nicknevű olvasónk egy kommentben hívta fel a figyelmet erre a dalra, de már a hugom is mutatta korábban. A bulgár "megasztár" egyik versenyzője, Невена Цонева (Nevena) énekli.
Eleinte képzavarban voltam, hogy milyen nyelven is énekel, erősen kell koncentrálni a verszakoknál, de a refrén teljesen érthető. Egész jó hangja van a hölgynek, a gitárszóló itt is elnyerte a tetszésem. Minő meglepetés, végre egy video, amit be is tudok ide szúrni:

 

Már máskor is voltak feldolgozások, amik nagyon nemtetszettek, ilyenkor próbálok pártatlan maradni, mert ugye ízlések és pofonok, valakinek esetleg ez tetszik, vagy ha nagyon nem bírom szó nélkül, akkor esetleg finomabban, esetleg ironikusan, szarkasztikusan leoltani az aktuális művet. A mostani dallal, viszont bajban vagyok, ugyanis nagyon kikívánkozik belőlem a jelző, de inkább magamban tartom, ugyanis hiába az izlések változatossága, erre a verzióra mentség nincs, ez úgy rossz ahogy van. Ez a Kozmix csodája az 1995-ös 100% albumról.  Egyrészt nem értem miért készült el. Az eredeti dalhoz csak egy dallamrészletnek van köze, ami fel fel tűnik néha, de más semmi. De nem is illik egymáshoz még maga a koncepció sem. A zene nagyon nem az én világom, de független megítélésem szerint is csapnivaló. A dalszöveg kimerül abban, hogy "mond azt hogy jee" Mondom, de akkor sem lesz jobb. El sem tudom képzelni mennyit agyaltak ezen a szinte lírai mondanivalón. És még klippet is csináltak, először egy kocsival vesznek fel csajokat az utcáról, utánna pedofilkodnak, 10 éves tornászlányokat lesnek meg, abban a ruhában simán kinézem belőlük az aberrált perverzet. Végül csak a hangfalakat lopják el. Tehát igazi bűnözők, de azt hiszem a legnagyobb bűncselekményük ez a nóta. Persze ezt is engedi beilleszteni ide a youtube, bár inkább ezt tiltaná.

 

Hogy a lelkibékénk helyreálljon, jöjjön megint egy normálisabb változat. Egy szlovák együttest leshetünk meg próba közben, ők a Shakerock csapata. Anyanyelvükön énekelnek, amúgy nem rossz, rockosabb verzió.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr83996804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása