Úti csillag

2009.03.30. 20:48

Mivel többen is kértétek a Deep Purple egyik alapművét, a Highway Star-t, ezért ez lesz a mai bejegyzés témája. (idővel úgyis sorra került volna, hiszen nekem is nagy kedvencem)

A dal az 1972-es Machine Head albumon jelent meg. (Nekem a kedvenc felvételem a Made in Japan koncertalbumon van.) Ezt tartják az első speed metal számnak. Az biztos, hogy a műfaj ebből ered, de szerintem azért ez még akárhonnan is nézzük, hard rock. Innen már ki lehet találni, gyors tempójú szám, Ian Gillian piszok jó sikolyaival, és a két dudás, Mr. Lord és Mr. Blackmore fantasztikus szólóival.
Bibibí, a koncert, amiből van a részlet, megvan DVD-n. :) Roger Glover mekkora arc már abban a sityakban, és az a mozgás. Nagyon bírom.

 

Kezdjük a feldolgozások sorát a Dream Theater előadásával. A felvétel egy 2006-os koncerten készült. Hatalmas tehetség mindegyik tag, mintabemutatót kapunk hangszeres tudásból. Azért James LaBrie nem Ian Gillian, mégha próbál is úgy sikoltozni, de például Petrucci felveszi Blackmore kesztyűjét, őrületes szóló.

 

Most az előzőnél jóval gyengébb feldolgozással folytatjuk, az Alter Bridge is koncerteken szokta játszani. Sajnos hiányzik belőle az orgona, de ezt ikergitárszólóval pótolják, ami nállam megfelelő gyógyír, elég jól szólóznak ők is, ez mentette meg nállam a dalt. Az ének elég erőtlen, ez elrontja az egészet.

 

A Bugotak feldolgozása nállam elnyerte az év Ezmiez?! díjját. Ennél elvontabb feldolgozással ritkán találkozik az ember. A dal címe Min Chuguruk és a Highway Star szibériai népzene feldolgozása hagyományos hangszerekkel, buriat nyelven (mongol törzs) kántálva. 2005-ben jelent meg. Zseniális.

 

A trash metál temploma, a Metal Church is feldolgozta a zenekar nevét viselő albumra a dalt  1984-ben. Igazi pergős speedmetált kapunk tőlük. A szintiszólót itt is gitárral helyettesítik. Megvan ez az album, és ott nemigazán tetszett, de itt most eléggé bejött. Lehet azért mert ismerős versenyző, nem tudom, lényeg hogy most tetszik.

 

Az X-Cops a beteges GWAR zenekar mellékprojektje. A Gwar nagy bájdorongú űrlényjelmezeket részesít előnyben öltözéskor, míg a X-Copsban csak simán fegyvermániások. Hát nekem nem szimpatikus egyik formációjuk sem, ám mégis álljon itt az ő feldolgozásuk. 1995-ben jelent meg az egyetlen, You Have the Right to Remain Silent... című lemezükön. Érződik egy kis punk behatás, meg akkori modern metál. Az ének olyan, mintha a mostani Paul Di'Anno részegen megpróbálná felénekelni a Living Dead albumát, csak véletlen rossz szöveget olvas fel. (ezt asszem csak az elvetemült Maiden fanok fogják megfejteni, de higyjétek el, olyan :))

 

Egy olasz jazz zenekar következik, aminek az előadása igencsak meglepett. A Quintorigo egész kellemes szaxofonjátékkal indul, aztán csatlakoznak a további hangszerek és elindul a zsivaly. Mintha a dal direkt a káoszra  építene, az énekes is néha meglepetésszerűen elég furcsa hangokat lejt. Aztán a vonóshangszerek is vérnyognak kicsit szóló címén, iletve a szaxofon is szólózik még. Érdekes. Még szerencse hogy nyitott vagyok az ilyen dolgokra, bejövős lett ez is, de azt is el tudom képzelni, hogy sokaknak nem fog. A 2001-es Grigio című cd-jükön található.

 

Alex Skolnick igazi multifunkciós gitáros, ha akarorja trash metál, ha akarja jazzt játszik. Szereti a végleteket, A metál műfajban is bizonyított (Testament, Ozzy, [Savatage- Handfull of Rain albumán hatalmasat alakít]) bárdista Jazz zenekara az Alex Skolnick Trio. Van is tőle albumom, igen kellemes free jazzt/fusiont játszanak. 2004-ben adták ki a Transformation című munkájukat, ami tulajdonképpen egy feldolgozásalbum. Szerepel rajta a dalunk is, az elején meg a végén fel lehet ismerni az eredetit, de közben igencsak elveszti a fonalat az ember... De amúgy kellemes.

 
 
 

Megint jazz jön, az Air Jazz Quartet készített egy DP feldolgozás albumot, Jazz Tribute To Deep Purple címen. Ez már hagyományos Jazz, több hangszerrel. A vezető szerep a trombitáé. '95-ös ez is, ha jól tudom.

  

Glenn Hughes volt Deep Purple tag az MK3 és az MK4 felállásokban, nemcsak jó basszusgitáros, de nagyszerű énekes is, ezt most be is bizonyítja nekünk, '94-es szólókarrieres koncertalbumáról, a Burning Japanról való felvétellel.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr531036079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása