Fehér árnyéka Palinak

2009.05.17. 23:42

Most pironkodok, egyrészt mert a szegedi forma 1-es bemutatón álltam a napon aztán jól leégett az arcom, pedig mostanában szerény vagyok, így nem volt akkora, mégis leégett... De igazából nem is ezért, hanem  azért, mert a következő szám az egyik leghallgatottabb nóta, egy statisztika szerint, aztán én mégcsak nem is hallottam még a zanakarrol sem, ami a Procol Harum. Viszont már régóta ismertem a Doro féle feldolgozását, persze nemcsak ő készített átíratot. A szóban forgó szám pedig, a Whiter Shade Of Pale, aminek az eredetije így több hallgatás után mégiscsak ismerős. :)

Az eredeti dal 1967-ben jelent meg az együttes nevét viselő korongon. Könnyed kis pszicholdelikus rock, a zenei főszerep a Hammond-orgonáé, de engem megfogott a basszus játék is. A klipp tipikus 60-as évekbeli alkotás. Hülye ruhák, bili fej. Pózolás mindenféle pozícióban. Aztán az énekesnek is jól az arcába mutogatnak, hogy énekejjé. Hát ilyen volt ez a hatvanas évek. Még a rendőrök is tojnak mindenre.

 

A metál királynője, Doro Pesh még Warlock-kal zenélt, de akkor már Doro+Warlock néven futottak, mikor kiadták az 1989-es Force Majeure albumukat, amin szerepel a Whiter Shade of Pale. Imádom Doro hangját, mikor erőt visz bele az egyszerűen fantasztikus, Ruzsa Magdinak van hasonló torka. A lassú részeket is igen kellemesen, gyönyörűen énekli, tényleg nem a külalak maiatt választották királynővé, bár arra sincs panasz, még most se, pedig már 40 elmúlt. Kisköltségvetésú klipp is készült, olyan tipikus stúdiós, nincs vele baj, ugyanis Doro csinos, aztán semmi másra nem figyel oda az ember. (Najó én még a gitárszólót is észrevettem) :)

 

Azt hiszem ehhez a feldolgozáshoz elég lenne annyit mondanom: Joe Cocker! A Luxury You Can Afford albumán jelent meg a nóta 1978-ban. Ez is egy nagyon erős verzió lett, eszméletlen jó hangja van Cockernak és ez a bluesos zene kórussal... Ez is több hallgatást kíván.

 

Az Eurythmics énekesnője, Annie Lennox szólómunkáját dicséri a következő feldolgozás. Műfajra ilyen elektronikus prüntyögős pop, tehát nemépp az én világom, de háttérnek elmegy, Annie hangja meg szerintem jó. A '95-ös Medusa albumon kapható.

 

David Lanz is szép instrumentlis művet készített. Zongorán játssza a dalt, de vannak kísérő hangszerek is. A youtube-on valaki bevágott a szám elé egy képvetítést, amin szomorú lányokat láthatunk, mintha nem lenne így is elég melankolikus a dal...

 

Sarah Brightman feldolgozása kislemezen jelent meg '95ben és egy klipp is készült. A hölgyről azt kell tudni, hoyg híres musacall énekesnő. Az Operahát fantomjában is volt főszereplő, úgyhogy nem amatőr. A hangjával nem is volt bajom, inkább a zenei háttér nem tetszett ebben a dalban. A klippben valami huncutságot csinálhatott előtte, mert kirakták egyszál lepetőben a sivatag közepébe, ő meg annyira megilletődött ettől, hogy dalra fakadt. Kicsit Madonna:Frozen nyúlásnak érzem a klippet, hasonló mozdulatok, csaka  ruha meg a helyszín más.

Willie Nelson, akinek sikerült countryzenészből amierikai celebbé válnia, szintén elkészítette a maga country féle verzióját. Always on My Mind albumon található, ami 1982-ben jelent meg. Nem olyan rossz, egész hallgatható darab, bár könnyen unalmassá válik.

A Schenker-Pattison Summit formáció új köntösbe bújtatta a dalt a 2004-es Endless Jam albumukon. Az eredeti alap hammondnyomkodása mellé bekerül Michael Schenker nagyszerű gitárjátéka, iszonyat jól nyomja a mester, szanaszéjjel nyüstöli benne a gitárt. Elég öncélú, de azért próbál a szólóba belevinni némi emlékeztetőt is, melyik szám ez, de mégis elszakad a daltól, ennek ellenére engem lekenyerezett vele. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr61127764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jablaka 2009.09.29. 00:51:41

ajánlom még alton ellistől is a számot, a rocksteady kitalálójától
süti beállítások módosítása