Hatásvadászat..

2009.09.07. 09:00

1993-ban Steven Spielberg rendezett egy kissé hatásvadász filmet, ami a hollywood-i cukormáz ellenére, vagy éppen amiatt, kultfilmmé nőtte ki magát. Persze így megy ez az álomgyárban, de legalább tényleg értékelhető és élvezhető filmzenéket gyártanak.

 

Szóval a film a Schindler listája, mely zenéjét John Williams szerezte. A filmben hegedűjáték hallható, a zseniális Itzhak Perlman előadásában. 1993-ban a filmet követő soundtracken jelent meg.

 

 

A zeneszerző John Williams zongoristaként is tevékenykedik, íme a dal piano változata.

 

 

 

Az amerikai származású Andy McKee gitárral bűvészkedik, az ő feldolgozása a 2004-es Dreamcatcher című albumán jelent meg. Nekem speciel ez a kedvencem, McKee általában is remek dalokat hoz össze, lásd. Art of Motion. A Dreamcatcherről egyébként a Nocturne '95-ben Eurovíziós Dalversenyt nyert..

 

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

 

 

Nem kifejezetten számít feldolgozásnak Janine Jansen holland hegedűművész verziója, hiszen ő "csak" előadta az eredeti szerzeményt. Viszont nagyon tehetséges. Szólóként kezdett a Skót Nemzeti Ifjúsági Zenekarban, később a Berlini Filharmónikusokhoz került, majd a Los Angelesi Filharmónikus Zenekar tagja lett. szintén 2004-ben a Number One Classical Album-on jelent meg.

 

 

Tulajdonképpen ez a zene elég kifejező, ha nem ismerném a háttértörténetét, akkor is tudnám, hogy valami világfájdalomról szól. Így meg aztán pláne, majd' minden alkalommal el kell siratom a filmet.

Egyelőre ennyit találtam, ezt is elég nehezen.. Tud valaki valami másról?

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr81312295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása