J.S.Bach: Badinerie (BWV 1067)

2009.10.26. 13:33

A badinerie (bádinér) egy francia tánczenei műfaj azokból az időkből, amikor még nem az agyatlan, tehetségtelen idióták határozták meg a tánczenét. Bach is írt egy művet ebben a műfajban, ami a műfaj legkiemelkedőbb darabja és később legjobb példája is lett egyben. Tudom, klasszikus zenénél nem a legszerencsésebb feldolgozásokat keresgélni, mert túlságosan senki sem akarja átírni a művet, így nem lesznek túlzottan egyediek a szűmok, de a hangzás nagyon sok meglepetést tartogathat nekünk, úgyhogy egy ilyen kis kitérőt érdemes tenni. A tovább után a cikk.

A művet Bach fuvolára és vonósokra írta, és igaza volt az öregnek, mert tényleg így szól a legszebben. A legszebb felvételt a fuvolista, zeneszerző, karmester Philippe Gaubert-től hallhatjuk 1919-ből (!!!!!!!!). A játéka nagyon kifinomult, érzékeny és leginkább a madárcsicsergésre emlékeztet. ... Na jó, ez nyálas lett, de azt hiszem lehet érteni, hogy mekkora jóság.

Akármennyire jó az előző, nem ez az eredeti hangszerelés. Csak azt akartam, hogy azt nézzétek meg először, mert az jobb szerintem. Ton Koopman (csembaló) és az Amszterdami Barokk Zenekar előadása.

Fuvola duett. De nem a szokásos ez sem, mert ketten játszanak egy hangszeren. Ariel Zuckermann az ujjaknál és Eyal Ein-Habar a szájnál. Kísér az Izraeli Filharmónikusok.

Cyprien Katsaris szólózongorista verziója. Utána még a fúgát is eljátsza, nem találtam ezt külön, de az is jó, úgyhogy érdemes végighallgatni.

Paul Mayes adja elő piccolo trombitán.

Robert Tiso adja elő borospoharakon. Üveghárfának hívja ő és máshol is így hivatkoznak rá, de nekem személy szerint ez a megnevezés jobban tetszik.

Luis Moreno adja elő elektromos gitáron. Jóféle.

A Swingle Singers nevű, francia acapella formáció előadása.

Az ezmiez kategória mai nyertese ez a videó. Egy felhasználó mókásnak találja, ha Second Life-os videókra vágja rá a számot, de csak egy erőteljes "W-T-F???" arckifejezés kicsikarására volt képes ezzel. A hülyegyerek Dan Laurin előadását vágta az életműve alá. A pacsi legalább jár neki...

Még számtalan verzió és foldolgozás van a weben és azon kívül is, de ezek a legkarakteresebbek és nagyjából lefednek minden műfajt ami az épeszűség határain belül érintheti ezt a művet.

És a végén egy kérés: most más, nagyobb méretben ágyaztam be a videókat. Akinek ez technikai problémákat okoz, mert pl túl kicsi felbontású monitort használ, az kérem jelezze, hogy az átlag olvasónak legkényelmesebben jelenjenek meg a... öö... gyűjtögetéseim.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr91475973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.10.26. 14:40:00

Bírom az ilyen 2 ember egy hangszeren mókákat. Eléggé nagy koncentrációt igényelhet a résztvevőktől. Valami műsornak volt ez a zenéje valamelyik közszolgálati csatornán, nem?

2012.09.05. 06:05:06

Ezer éve volt ez a bejegyzés, de azért én ezt az előadást linkelem, nekem tetszik, nem tudom, mennyire virtuóz előadás, nem értek hozzá, de a keverése szerintem jó lett, a zenekar kicsit háttérben, a fuvola pedig kellően kiemelve.

youtu.be/Kl6R4Ui9blc
süti beállítások módosítása