A heavy metál születése

2009.11.08. 14:00

A mai zenecsokor kiinduló dalát tekinthetjük az első heavy metál számnak, ugyanis maga a kifejezés, ennek a dalszövegében fordult elő először, illetve maga a dal is vadabb, keményebb, mint az akkori slágerek. Természetesen mai napig óriási népszerűségnek örvend. Nincs másról szó, mint a Steppenwolf korszakalkotó nótájáról, a Born to be wild-ról.

1968-ban jelent meg a dal címét viselő albumon. Ez a dal maga egy életérzés. Szabadnak érzem magam tőle. Valószínűleg én is vadnak születtem. :) 1969-ben a Szelíd motorosok (Easy Rider) című kultuszfilm főcímdala lett.

 

Annyi feldolgozás van, hogy hirtelen nem is tudom melyikkel kezdjem. Legyen mondjuk Ozzy Osbourne? Miért is ne!

Ozzy egy érdekes feldolgozást készített ugyanis a Muppet Showból ismerős Miss Piggy-vel készített duettet a Muppet Show feldolgozásalbumára, a Kermit Unpigged-re. Sajnos élő felvétel nem készült, így csak hanganyag van, így már nem annyira érdekes, bábok hangjait akár le is lehetne venni, aztán tisztán hallgathatnánk ezt a korrekt feldolgozást. (Én nem szeretem Ozzy hangját, csak ennyi a negatívum.) Ez már igazi heavy metál '94-ből. yeah!

 

Már megtanultuk, hogyha hülye fellépő ruhákat akarunk a saját koncertünkre felvenni, akkor a Slade stylistjához kell mennünk tanácsért. A következő videóban kicsit konszolidáltabban néznek ki, de ez azért van, mert már a 80as években készülhetett a felvétel. A  gitáros azért kitett magáért, telehordja a színpadot WC papírral. A '72-es Slade Alive! koncertalbumon rajta van.

 

Ha valaki elmondhatja magáról, hogy vadnak született, az Kim Wilde. 2002-ben a német túraautó bajnokság kérte fel, hogy népszerűsítse a sorozatot, a Born to be wild(e) feldolgozásával. Sajnos oda a régi vadóc, Kim bizony dance feldolgozást készített. Pedig szeretem a hangját, de ezzel a körítéssel nagyon nem tetszik.

 

A Fanfare Ciocarlia egy romániai cigányzenekar. A fúvós hangszerek vannak többségben a bandában. Nagyon ötletes feldolgozást csináltak, ügyesen ötvözték a népi hangzást a Steppenwolf dalával. A Queens and Kings lemezükre került fel 2007-ben és a Borat filmben is szerepeltek vele.

 

A Slayer valóban vad zene, zúzós trash metálban üvöltik világgá, ők bezony vadnak születtek. Szintén túraautó versenysorozatot népszerűsítettek vele 2002-ben, az amerikai NASCAR-t. A NASCAR: Crank It Up válogatáson találjátok. A youtubon valaki a Metallica - Fuel klipjét vágta a zene alá.

 

Első ránézésre nem sok jót vártam a Hinder zenekartól, azt hittem valami amerikai poprockos nyált kapok tőlük, de szerencsére nem. Ők is igazán vagány, tökös hard rock feldolgozást készítettek. Még az énekes hangja is jó, benne van az a "piszkosság", ami kell ehhez a számhoz. Naná, hogy ezt is a NASCAR-nak csinálták! 2007-től 2008-ig volt a TNT televíziós csatorna Nascar műsorainak dala. A televízió társaság volt olyan rendes, hogy még Fast and Furious típusú klipet is forgatott a fiúkkal.

 

Adam Lambert American Idolos versenyző. Mint ahogy ezeknél a műsoroknál lenni szokott, itt sem értek egyet a zsűrivel. Természetesen agyondicsérik a srácot, tényleg jó hangja van, csak azt nem veszik figyelembe, hogy nem ehhez a dalhoz. Az ő hangja inkább musicalekhez való, ebben a dalban nyávogásnak hat. Nincs benne az a lazaság, piszkosság, nem magas hangnak való ez na. Azért a zenekar kap egy pirospontot. Sajnos ehhez csak linket tudok adni.

 

 

Bruce Springsteen-ék is játsszák koncerteken. Pont ő hagyná ki? Sajnos elég gyatra minőségű felvétel.

 

Az ausztrál INXS zenekar is csinált egy tisztességes hard rock változatot a Virgin rádiónak 1993-ban. A Full Moon, Dirty Hearts lemezük japán kiadásán fenn van bónuszként.

 

A neves NWOBHM zenekar, a Riot még 1979-ben feldolgozta. Nagyon tetszik ez a verzió is, gyorsabb, pörgősebb, mint az eredeti, és egy kicsit glam jellegű. A Narita című nagylemezükön van a helye.

 

Szintén ütős heavy metál verziót készített az angol Raven és német legenda, Udo Dirkschneider. 1983-ban adták ki közös kislemezen, illetve a Raven, All for One lemezének újrakiadásán is szerepel. Vigyázat, sikítós metál! A fejek maradjanak azért a helyükön a nagy headbangelésben.

 

A Lizzy Borden is heavy metállal készült nekünk. A shock rock csapat az alábbi videón kivételesen nincs kifestve. A The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years című dokumentumfilmben szerepelnek 1988-ban. Jó nóta lett ez is. Akit zavar az interjú, annak ezen a linken itt a hanganyag.

 

A Twisted Sister a Live and Wacken: The Reunion című 2005-ben megjelent élő lemezén hallható a dal, a Sisterék stílusában. Bírom őket, úgyhogy panasz erre sincs.

 

A The Cult is tökös hard rock számot készített, az 1987-es Electric albumon jelentették meg. Egy tök jó koncertfelvételt találtam nektek. Megy benne a gitárnyűvés és a mikrofonpusztítás.

 

A Fleetwood Mac beli szerelmspár Stevie Nicks és Lindsey Buckingham a Fritz zenekarral karöltve adja elő a dalt a '70-es évek elején. Sajnos elég gyatra a hangminőség, pedig jófélének tűnik ez is. Főleg, hogy szeretem a férfi-nő duetteket, ráadásul két legenda adja elő.

 

A svéd Ebba Grön laza punk rock verziót csinált. Valamikor a '70-es évek végén rögzítették ezt a dalt. 

 

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a Blue Ölyster Cult kiváló produkciója. Színpadra motorozással, derékig erő füsttel, igen látványos gitárpárbajjal. Megadják a módját, az biztos. Szerencsére a zenére sem lehet panasz, nagyszerű hard rock '76-ból, a Live 1976 koncertlemezen megtalálhatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr301508379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása