A Karácsonyi főzőcske közben gyorsan összehegesztek nektek az alkalomhoz illő tematikus jelleggel egy karácsonyi bejegyzést. Épp rotyog a jó kis szegedi halászlé, úgyhogy sok időm nincs, ezért most spórolok a bemutatószövegeken. Egy másik szokást is megszegek azzal, hogy először az egyik feldolgozást mutatom be. A Savatage instrumentális remekműve a Christmas Eve/Sarajevo 12/24. Az 1995-ös Dead Winter Dead koncept albumon van rajta, mely egy szerb srác és egy muszlim csaj szerelméről szól a boszniai háború idejéből, és télen játszódik. Nagyszerű lemez, mindenkinek ajánlom. Ennek az egyik tétele a Christmas Eve. Ez a dal vezet később a Trans-Siberian Orchestra megalakításához, akik ugyanúgy kiadták. Mivel a közreműködők nagyrészt ugyanazok, ezért egy verziónak is vehetjük. Én nagyon bírom ahogy egyre fokozódik, nő a feszültség a szépen lágyan induló dalban, míg a végén elérjük a katarzist. És még a klipje is jó. Ez az 1 dal tartja csak bennem jelenleg a karácsony szellemét.

 

A Savatage műve alapvetően két dalból áll,az egyik a God rest you merry, gentlemen című angol népdal, a másik meg egy ukrán kórusmű amerikai karácsonyi feldolgozása, a Carol of the Bells. Ez utóbbi feldolgozási közül válogatunk, e rendkívül hosszú bevezető után. (Még jó hogy írtam az elején, hogy spórolok a szöveggel. Katt a továbbra)

 

Az eredeti ukrán mű, a Shchedryk a Capella Romania előadásában. Eredetileg Mykola Dmytrovych Leontovych szerezte egy népdalból 1916-ban. Újév köszöntő szövege volt, az amerikai változatban cseréltek le karácsonyira.

 

Az amerikai karácsonyi ének 1936-ban keletkezett belőle, mikor Peter Wilhousky angolra fordította, s mivel a dallama az ünnepi csengettyűket juttatta eszébe, ezért karácsonyi szöveget írt.

 

Egy amerikai diákkórus, a Soul Children of Chicago előadása:

 

Egy szintén nagyon jó feldolgozás a Celtic Womantől. A 2006-os Christmas Celebration lemezükre került fel.

 

Modern soul feldolgozás a Destinys Child-tól. Nekem annyira nem jött be, de azért nem rossz.

 

A Reszkessetek betörők (Home Alone) című vígjáték betétdala is volt, méghozzá egy eszméletlen jó kórusmű. Nem is csoda, hiszen John Williams volt a karmester. 1990-ben jelent meg.

 

A The Calling akusztikus gitáros verziója. Tetszett.

 

Még egy metál feldolgozás. A progresszív Angus Burns Red igencsak adja neki. Mondjuk a karácsonyi hangulatát elveszti, de amúgy jó kis instumentális móka. Középen az a zúzda nem illik bele. Az X Christmas válogatás lemezen van rajt.

 

Végül még egy kelta hatású feldolgozás,  Moya Brennan-tól. A dalt 2005-ben az An Irish Christmas című nagylemezére rögzítette.

 

 

Boldog és Békés Karácsonyt!

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr501619663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n0b4d11 2009.12.24. 08:41:12

hello!

itt van egy (sztem)még szebb változat:

www.youtube.com/watch?v=77BhUxuKrPM

n0b4d11 2009.12.24. 08:41:47

ja ez a változat az Angels of venice nevű "bandáé"

-Bianka- (törölt) 2009.12.24. 15:44:58

Nagyon szeretem a carol of the Bells-t, úgyhogy most sikerült megdobogtatnod a kis szívemet :)

Nálam a Home Alone verzió viszi a pálmát, de annak betudható némi nosztalgikus utóérzet.
A Calling-féle nagyon tetszik, szeretem a hangját a srácnak. A többi is jó. A Destiny's Child féle nekem egyáltalán nem bejövős, és Moya Brennanében kicsit zavar hogy nincs benne annyi dinamika. De amúgy nem rossz.
A román népdal pedig fenomenális :)

Mindenkinek Boldog Karácsonyt és Újévet kívánok én is.
süti beállítások módosítása