Szomorú, de igaz

2010.04.18. 21:53

Szomorú, de igaz, Snoop Dog Metallicát énekel. Szerencsére nem csak ő dolgozta fel a Metallica: Sad But True című számát.

 

Az eredeti dal az 1990-es Metallica, másnéven Black Albumon szerepel. Nem tartozik a kedvenc 'talicska számaim közé, nem igazán fogott meg a fő riff, ami gáz, mert így elég monoton számomra. Az énekdallam is zavar néhol, a szöveg viszont tetszik. Persze ez csak személyes vélemény, nem az én dolgom kritikát írni a dalról, inkább hallgassa meg mindenki.

 

A 1999-es S&M lemezre is felkerült, amin  a San Fransisco-i Szimfónikusok közreműködésével játszák a dalt. Ez a verzió jobban tetszik, mint az eredeti, nem biztos, hogy a nagyzenekar miatt, lehet, hogy az élő hangzás teszi, vagy az, hogy az általam unalmasnak ítélt riffeknél is van mire figyelni a háttérben. Mindenesetre szuper koncert lehetett.

 

Természetesen az Apocalyptica is feldolgozta 4 csellóra a nótát. Még az 1996-os, bemutatkozó nagylemezükre felkerült a nóta. Mint mindiog, most is érdekes és izgalmas változat született. Sejtelmesebb az eredeti számnál.

 

A Flipper egy frisco-i punkzenekar, ők a 2001-ben megjelent A Punk tribute to Metallica feldolgozás lemez számára készítette a saját képére formált verziót. Ami tetszik benne, az igazi, káoszos ős punk hangzás és a basszus is nagyon bejön.

 

A Ten Feet zenekar igancsak megviccel bennünket, amikor pár másodpercnyi bíztató, zúzós kezdet után, hirtelen átmegy d&b partiba. Viszont nagy ötlet, hogy a d&b betét ritmusára folytatják egy darabig az amúgy egy kicsit punkos metál muzsikát. Találtam a neten egy Ten Feet zenekart,de az hawaii és surf rockot meg reggea-t játszik, belehallgattam az alkotásaikba, és valóban, van egy olyan sejtésem, hogy ez marhára nem az a zenekar. Éljen, kitartó kutató munka után rájöttem ez egy japán zenekar. Úgyhogy akinek tetszett, az japán zenekarok által készített Metal-Ikka feldolgozáslemezen találja.

 

A 2001-ben megjelent Metallic Assault: A Tribute to Metallica feldolgozás lemez is ismerős lehet a törzsolvasóknak. Igazi metal szupergroupok adják elő a 'talicska dalokat rajta. A Sad But True-t a következő csapat prezentálja nekünk: Joey Belladonna (Anthrax; ének),Bruce Kulick (ex-KISS, Grand Funk Railroad; gitár), Marco Mendoza (John Sykes, Blue Murder; basszusgitár), Eric Singer (KISS, Alice Cooper; dob) Csak egy szépséghibája van, nem sok új elemet visz a dalba.

 

A Nickelback koncerten játszotta a dal rövidített verzióját, meglepően jól. Nagyon tetszett az a mély ének, csak a gitárszóló és a dallamok hiányoztak kicsit.

 

És most jön a bevezetőben már beharangozott Snoop Dogg előadása. A 2003-mas MTV Icon gálán adta elő, ahol a Metallica volt a kiválasztott MTV Icon zenekar, ennek örömére mindenféle MTV-s celeb adott elő Metál Ica nótákat, ki jobban, ki rosszabbul, a díszvendék tacsikások szeme és füle láttára. Amit Snoop Dogg-nak sikerült előadni, azt remélem még a rapper rajongói is elismerik, hogy elég gáz. Nagy mázli, hogy ilyen rövid. Jó lett volna egy valódi rap földolgozást is hallani, érdekes lenne, és mindig örülök, ha a műfaji határokat lebontják, és egy-egy előadó megpróbálkozik egy dalt más szemléletben előadni tisztelettel az eredeti iránt. Amit itt látok, viszont nem tisztelet, látszik, hogy felkérésre jött, na meg azért, mert egy zsák pénzt kaszált ezen a másfél percen. Nem azzal van a baj, hogy más műfajban zenél, vagy hogy nem hallgat otthon Metallicát. Biztos lett volna nem egy rapcsapat, akik szívesen feldolgozták volna a dalt, úgy, hogy az tényleg minőségi legyen. Ez így zúzásra majomkodás. Ebből is látszik, hogy az MTV Ikonra válogatták a nézőket, próbálta volna ezt Dogg bácsi egy stadiumos Metallica koncerten előadni...

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr451932766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása