A mai kiszemelt áldozat a Nirvana, pontosabban a Come As You Are című daluk. Érdekes módon több jazz  előadót is megihletett, de lesz itt még punk, tuctucremix, chill out és még sokminden (Elvis is idekeveredik valahogy). Szerintem nagyon jó kis felhozatal feldolgozásokból. Na hallgassuk is meg őket:

Az eredeti mű 1991-ben jelent meg a Nevermind lemezen. Zeneileg egyszerű, de kellemes, kicsit elszállós nóta. Nagyon jó ez a basszus riff, bár nem biztos, hogy eredeti. (erről majd a cikk végén részletesebben) Most inkább hallgassuk meg:

 

 

Saját magukat dolgozták fel 1993-ban, az MTV Unplugged műsorban, ahol is a dal akusztikus változatát adták elő. Egy évvel később meg is jelent a koncert az MTV Unplugged in New York lemezükön. Nagyon jó Kurt Cobain hangja, bírom mikor erőt visz bele.

 

ÉS akkor most vágjunk is bele a feldolgozások sűrűjébe. Az első versenyző legyen mondjuk, a Pink Freud. Ezt a feldolgozást Mátraszentanna nevű kommentelő ajánlotta még márciusban. (elismerem, gyorsan dolgozok:) ) Ők egy elvont, elborult jazz verzióval készültek, némi elektronikus effekt és zaj elemekkel fűszerezve. Hallhatunk trombitát is benne, néha még egy súlyos gitárriff is felcsendül. Az eredmény nagyon jó lett, de elismerem, nem könnyű hallgatmány, csak azoknak ajánlom, akik szeretik a minőségi zenei káoszokat. Engem megfogott. A 2003-as Sorry Music Polska lemezükön találjátok.

 

Laura Love feldolgozásában a basszusgitár játsza a főszerepet, a felétől csatlakozik hozzá egy tamtam. Közben hallhatjuk Laura érzelemmel teli énekét. Nekem nagyon tetszett. Az 1997-es Octoroon albumára pakolták fel.

 

A The Vibrators punk feldolgozással nyomul, amit a 2001-es Smells Like Bleach feldolgozásalbum számára készítettek. Jóféle, legalábbis nekem tetszett,  nem a mai pop-punk vonalon mozognak, hanem igazi punk. (mondjuk a zenekar a 70-es években alakult, így érthető) A gitárszóló pedig veri az eredetit.

 

A Youtubon úgy hírdeti magát, hogy Elvis énekli a Come As You Are-t. Jó kis kattintásnövelő a The King nevű Elvis Presley imitátornak. A feldolgozás nem rossz, az úriember koncepciója a következő, Elviséhez hasonló hangon és énekstílusban énekel dalokat. 1998-ban adta ki a Gravelands című lemezén. Ha a dal még el is megy, a klip valami borzalmas lett.

 

Az diumdisu kedvelőknek egy 8 perces remix Andy Caldwell-től.

Egy újabb remix, DjNeoteric-től, a dal alatt pedig minden bizonnyal MKKP külföldi nagykövetének munkásságát láthatjuk.

A KCB&Millwood egy dance verziót készítettek, de belecsempésztek némi rockot is. Kicsit izzadtságszagú ez grunge betét, nem őszinte, mű keménykedés, én nem szeretem az ilyet, de hátha ti másképp látjátok. Ahoyg az ennél a műfajnál lenni szokott, egy csomó cd-n megtalálható, pl.: az idei Pump It!, Vol. 1-en.

 

Mi kell ahhoz, hogy valami meghassa az embert. Elég egy zongora és egy gyönyörű, törékeny női hang. A fancia Emilie Simon mindezt kínálja nekünk. A 2007-es À L'Olympia dvd-jét megvásárolva megszerezhetitek.

 

Ám nem kell messzire mennünk, ha jó, női akusztikus verziót szeretnénk hallgatni, Harcsa Veronika is énekelte a dalt az MR2 Akusztik műsorában. Ez is nagyon szép, tele érzelemmel.

 

Az előzőekhez hasonló Orleya feldolgozása. Bár itt az ének annyira nem fogott meg, viszont a zenei rész nagyon jól át lett alakítva, jó ötlet a vonósok szerepeltetése. A 2007-es Sings lemezén található.

 

Szintén egy kellemes változat, csak férfi énekessel. Caetano Veloso feldolgozása egyszerű akusztikus dalnak indul, de tartogat számunkra meglepetéseket. Jóféle. A 2004-es A Foreign Sound lemezére pakolta fel.

 

Dani Siciliano is kellemes jazz verziót készített a Likes című lemezére még 2004-ben.

 

A Charlie Hunter Trio jó kis gitározós-szaxofonos jazzt hoz nekünk, még a Smells Like The Teen Spiritet is belecsempészik. 1995-ben adták ki a Bing,Bing,Bing! lemezükön. A Myspace-en érdemes belehallgatni:

http://www.myspace.com/charliehunter/music/albums/bing-bing-bing-9511826

 

A blogon már ismerős Mambo Kurt sem kímélte a dalt. A meglehetősen érdekes, lounge verziója az 1999-ben kiadott The Return of Alleinunterhalter lemezén található. Én egy koncertverziót mutatok be nektek:

 

A Tomcats Nirvana Tribute Band akusztikus előadása, csak hogy támogassuk a hazai fiatalságot is.

 

8 bites Nirvana remix, a poén kedvéért. Mintha egy Nintendós játék zenéje lenne.

 

Az eredeti dal megjelenése után nemsokkal plágium pert indított az angol punkzenekar, a Killing Joke, mivel úgy gondolták, az ő 1984-es Eighties című dalukból lett ellopva a riff. A vádat Kurt Cobain halála után ejtették.

https://www.youtube.com/watch?v=s1oyfG6t2ew

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr252177796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SVenS 2010.07.27. 17:17:52

Nagyon jó kis összeállítás!

Ezek közül nálam Emilie Simon mindent visz! Annyira különleges a hangulata. Filmzenének is tökéletes lenne ebben a formában :)

fuzihappy 2010.07.29. 17:37:45

Nagyon jó szám, hasonlóan sikerült poszt, én még a végére beszúrnám a karaoke verziót, hogy mindenki kipróbálhassa magát.
www.youtube.com/watch?v=FdjWiC7rMU4

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.08.07. 16:10:24

vicces h a legjobbat hagytad ki: adam freeland feldolgozasat... :((((((((

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.08.07. 22:54:51

@éjszárny zöldi: Az ő nevével sajnos nem találkoztam a gyűjtés során, meg most se találom. :S
Belinkelnéd?
süti beállítások módosítása