Folyó, Britney könnyeiből

2010.08.01. 06:00

Justin Timberlake és Britney Spears kapcsolatának 2002-ben lett vége, Britney hűtlenségével. Timberlake ezután írta a Cry Me a River című számát, elénekelve fájdalmát. Több pop, rock, metál előadó együttérzett vele, és elkészítették a saját verziójukat. Vagy őket is elhagyta Britney...

Az eredeti dal 2002-ben jelent meg Justin első szólólemezén, a Justified-en. A dal írásánál Timbaland is bábáskodott és a dalban is kapott egy kisebb szerepet. Van egy érdekes dallama, ami kincsesbánya lett a feldolgozók számára. A legemlékezetesebb a dalban az iszonyat vékony magas hangja Justinnak a refréneknél. Mindig is utáltam (a férfias hangú énekeseket valamiért jobban preferálom), viszont most annyiszor meghallgattam a cikk kedvéért, hogy kezdek megbarátkozni vele. Mint akit tökön rúgtak... A dalhoz készült egy szerintem elég jó videó is. Justin betör volt kedvese házába, ahol bosszút áll úgy, hogy videóra vesz egy szerelmi légyotott egy másik csajjal Britney ágyában. Britney házáról azt kell tudni, hogy az ablaka nézésre törik, a fizika törvényei - például a gravitáció- nem érvényesek, és a padló tele van csapdával: kis katapult, amire ha rálépsz 3 méterrel arrébb repít.

 

Nagyon tetszik a Lostprophets alternatív rock/metál feldolgozása. A srácok 2004-ben adták ki a dalt a Last Train Home kislemezük b-oldalán. Nemcsak az eredeti dallamot ültették át gitárriffekbe, itt-ott adtak is hozzá a dalhoz. Tetszik a többszólamú vokál is, bár stílusban próbálják utánozni Timberlake-et, azért jól jönnek ki belőle. Plusz nekem külön öröm, hogy gitárszólót is raktak bele.

 

A New Found Glory a Yahoo Music és Pepsi kérésére készítette a saját verzióját 2006-ban. Amerikai punkrock. Bejövős ez is. (Itt van a videoklip is, csak hangminőségileg nem túl előnyös.)

 

A Hope Kills screamo feldolgozással rukkolt elő a One For The Saints, Two For The Sinners lemezére 2006-ban. A screamo műfaj az emo és a metalcore találkozása. Tehát hörgés van benne.

 

Ha már hörgés, a Teen Masked Man megmutatja nekünk, hogy is kell azt. A rendszeres ovasóknak már nem kell bemutatni, death metálban utaznak a srácok. Zúzós, hörgős muzsika. Igazából az az egy bajom velük (a hörgést leszámítva), hogy nagyon leredukálják a dallamokat, kicsit dallamosabb, mívesebb zenével nagyot ütne. 2003-ban adták ki, a The PhanTen Masked Menace lemezükön.

 

Glen Hansard kellemes akusztikus gitáros verziója a 2003-as Even Better Than the Real Thing Vol. 1 feldolgozáslemezről.

 

A The Clicks feldolgozása is jó. Ők alternatív rock verziót készítettek a 2007-ben boltokba került Snakehouse korongjukra. Az énekesük transznemű, kicsit nőies a hangja, de férfinek néz ki. Az nem teljesen tiszta eredetileg milyen nemű, de nem is számít, a lényeg, hogy jó kis verziót hoztak össze.

 

A THE ViPERS rockduó alkotását is meghallgathatjuk, a recept hasonló az előzőkhöz. Viszont egy király gitárszólót is hozzáadtak.

 

A következő előadó már kisgyerekkorában is játszotta a dalt. (2 éve, hehe) Mostanában nagy divat Justin Biebert fikázni. Pedig olyan jó, hogy az nem igaz!

 

(Valóban nem igaz.)

És végül pár remix:

ChuckVanDamme drum&bass számot varázsolt. 

 

Aztán itt egy dance remix is:

 

Dupstep remix (csak nekem új ez a műfaj?)

 

Egy 50 cent-es remix:

 

Ezen berosáltam: A Rolling Stones!  A 2003-as Molson Canadian Rocks for Toronto koncerten Mick Jagger együtt énekelt Justin-nal a Miss You daluk előadása közepén előkerül a Cry Me A River.

 

Paulo Nutimi koncerteken szokta akusztikus változatát játszani.

 

Női előadó még nem is volt, (vagy legalábbis kétséges) így fogadjátok szeretettel Lucia Evans változatát, ugyanis nagyon jól sikeredett. A jó hangú énekesnő egy soul-jazz verzióval készült, ami a tavalyi Natural Woman lemezén foglal helyet. Ám csak a dal eleje a Timberlake feldolgozás, utána a szöveg átvált az azonos című Ella Fitzgerald dalra.

 

Jonny Craig is koncerteken szokta tolni.

 

És mégegy hölgy! Laura White a 2008-as X Factorban. Szintén az akusztikus változatok sorát erősíti.

 

Az X Factorban népszerű nóta volt, íme még két verzió:


Shayne Ward, 2005. Semmi extra, csak elődja az eredetit. :(

 

 

Lloyd Daniels 2009: Az énekstílusa miatt kicsit lassabb az előzőnél, de ebben sincs sok extra. Nekem ez nagyon unalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr872190402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kryska (törölt) 2010.08.01. 19:47:02

Lucia Evans nem ezt a Cry me a rivert dolgozta fel, az egy Ella Fitzgerald dal.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.08.01. 22:39:11

@kryska: Itt az a furcsaság állt elő, hogy mindkettőnknek igaza van! A Lucia Evans dal eleje Timberlake feldolgozás, viszont utána a szöveg átvált az azonos című Ella Fitzgerald dalra.
Pedig bele akartam írni a szövegbe, de valahogy kimaradt, gyorsan pótolom, köszi.
süti beállítások módosítása