Változás változatai

2010.08.05. 05:00

Mára egy régi Black Sabbath nótát néztem ki, az egyedi, Changes című dalt. A különlegessége abban rejlik, hogy egy Iommi riffet nem hallunk benne, ugyanis erre a dalra lecserélte a villanygitárt zongorára. Persze ezt a számot is többen feldolgozták...

Az eredeti dal 1972-ben jelent meg a Black Sabbath Vol. 4 lemezen. Már említett érdekesség, hogy ebben a dalban Tony Iommi zongorán és mellotronon játszik, Ozzy Osbourne énekel, a többiek nem szerepelnek benne, csak ketten játszották fel. Szerintem a legszebb Sabbath nóta. Hallgassuk is meg.

 

1993-ban maga Ozzy porolta le a nótát, a Live And Loud lemeze kapcsán.  Úgy tervezte visszavonul, az elő duplaalbum album az utolsónak szánt turnéján készült, ezt zárta a Changes. Ebben a szellemben készült hozzá egy klip is, egy életmű lezárásaként. Bár nem vagyok oda Ozzy-ért, azért örülök, hogy végül visszatért.

 

Szintén Osbourne-ék vettél elő a dalt 2002-ben. Ozzy a lányával, Kellyvel adott elő egy duettet, a szöveget átírták, így a dal jelentése is megváltozott. Kelly Osbourne első lemezén, a Shut Up!-on adták ki. Nem olyan rossz Kelly, de valljuk be őszintén, az apja nélkül sosem futott volna be... Igazából egyikőjüket sem tartom igazán jó hangúnak, de ami mégis megfog ebben a verzióban, az az, hogy mennyire találó az új szöveg.

És mostmár hallgassunk valami olyat is, amiben halljuk Ozzyt. :)

Itt van például a The Cardigans változata. Ők teljesen más szemlélettel közelítették meg a nótát. A zene szerintem vidám lett ehhez a dalhoz, így egy kicsit érdekes. Alternatív-indie rockot játszanak. Mivel nő énekli, a szövegben a nőt kicserélték férfire. A Live and Learn kislemezük B-oldalán jelent meg 2003-ban.

 

Az Overkill is feldolgozta a dalt. Trash metálhoz illően hagyták a zongorát a fenébe, maradtak a műfajt jellemző eszközöknél. Tehát gitár hol pengetve, hol torzítva. Még egy jó kis gitárszólót is helyeztek a muzsikába. Azért a dal eredeti mélabús hangulata megmaradt. Nekem bejött. ha nektek is, akkor az 1999-es Coverkill lemezen keressétek.

 

A "Melyik zenekar találta el legkevésbé a szöveg hangulatát" versenyen szép reményekkel indulhatna a japán Hi-Standard. Ők nemes egyszerűséggel egy pörgős punk-rock zenét pakoltak a szöveg alá. Nem igazán illik össze. Azért az 1999-es Making The Road lemezükön megtalálható.

 

Fudge Tunnel verziója sem tetszik igazán. Ők 1994-ben pakolták fel dalukat az In A Word lemezükre. Sludge metálban utaznak, ami a doom metál és a hardcore punk keveréke. Tehát súlyos, zúzós riffek jellemzik, a doomnál gyorsabb tempóban. Az igazi bajom az a felvétel minősége, hangzása. Néha alig lehet kivenni a szöveget, ez a gitárhangzás sem a kedvencem. Mondjuk, ha minden igaz élő felvétel, ez egy kicsit enyhíti a szigorom velük szemben.

 

Bizonyos dalrészletek az eredetiből más dalokban is feltűnnek.

Az idén jelent meg Eminem új lemeze, (másfél hónapja) a Recovery. Ezen található a Going Through Changes című nótája. A refrén és a háttérzene ismerős lesz... Black Sabbath sample.

 

2003-at írunk. Megjelenik az Unkle electonikus formáció never, Never, Land lemeze. Az album a Back and Forth elnevezésű introval kezdődik. És mit ad isten, mit hallunk benne?

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr832199870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása