Az előző bejegyzésben már meg lett említve, a Backdoor Man nem eredeti The Doors szám. Kétség kívül Morrisonék készítették a leghíresebb, legsikeresebb verziót Willie Dixon dalából, de lesz még itt más is. Katt a továbbra...

 

A dalt Willie Dixon írta, de Howlin' Wolf adta elő. Jó kis fekete blues. Legelőször 1961-ben jelent meg a Wang Dang Doodle kislemez b-oldalán.

 

A The Doors 1967-es eponym lemezére rögzítette a dalt. Így kell a bluest pszichodelikus rockkal keverni. Zseniális.  A szöveget kicsit megnyesték, így kisebb szerepe van a történetnek. Két verziót is kaptok:

 

Plusz egy tv felvétel '69-ből, mivel Jim Morrison előadását nézni is jó, nemcsak hallgatni.

 

A The Blues Project 1966-ban készített feldolgozást. Ez is überjó lett, nekem nagyon bejön. Vérbeli, erőteljes blues-rock. A Live At Cafe Au Go Go lemezen található.

 

Van egy '65-ös verzió is, a The Muleskinners-től. Kislemezen adták ki.

 

Maga a szerző, Willie Dixon is rögzítette a dalt, de csak 1970-ben, az I am the blues albumán.

 

A Quicksilver Messenger Service a '60-as évek végén többször műsorára tűzte a dalt. Hanghordozón való megjelenésére egész 2000-ig kellett várni, a Lost Gold And Silver CD kiadatlan számokat tartalmazó korongig.

 

A The Doors volt gitárosa, Robby Krieger és Eric Burdon az Animalsból egy közös turnén játszotta a dalt. Király a szájharmónika szóló. (Sajna csak linkelni tudok, mert a beágyazás tiltva vagyon.)

https://www.youtube.com/watch?v=Tbvcm1NIVNI

 

És most egy kicsit műfajt váltunk. Iggy Pop és a Soul Asylum egy alternatív rock, grunge punk keverékkel állt elő, amiben a bluesos ízek is megmaradtak. Mindezt a Rock and Roll Hall of Fame múzeum megnyitóján.

 

Eli Cook egy tehetséges fiatal bluesgitáros. Az ő feldolgozása meglepően kemény ebben a mezőnyben. Engem kicsit a Pearl Jamre emlékeztet a zenéje, de a blues-metál megnevezésben is van valami. Az Eli Cook Band - ElectricHolyFireWater lemezén keresendő.

 

Végül megint egy fasza blues muzsika, ám egész friss. Idén adta ki a Rune Nordhagen & The Cruisers a Howlin Wolf előtt tisztelgő kiadványán, a Remembering the Wolf-on.

No találtam még:

T-Modell Ford és cimborái igazi redneck stílusban tolják:

https://www.youtube.com/watch?v=GRgytwEKg-Y

 

Frank Marino & Mahogany Rush koncert közben:

 

Viktor Lazlo-nak (aki nő) és a Black Oak Arkansas-nak is van azonos címá száma, de nem tudom mennyi közük van a mi dalunkhoz

És ne felejtsük el  a magyar szekciót: http://feldolgozasalatt.blog.hu/2010/10/31/a_gazemberekrol_is_a_nok_tehetnek

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr652429512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása