Édes álmok

2009.02.09. 23:52

Ebben a bejegyzésben mindenki találhat kedvére való feldolgozást ugyanis mindenféle stílusból érkeztek hozzánk Sweet Dreams(Are Made of This) feldolgozások, a teljesség igénye nélkül pop, horrorisztikus hörgős, népies, tangós, D&B, rap stílusokban is. Az eredeti előadó az Eurythmics.

A dal 1983-ban jelent meg az azonos című albumon. Nagyon nagy siker máig, rengeteget volt a toplistákon. Mai napig játszák a rádiók, a duó talán legnagyobb slágere. Nagy szerepe volt a szintipop népszerűsítésében.
A klipben a férfinak öltözött énekesnő fenyeget minket lovaglópálcával, majd kinn zenélnek a réten. A zenészbácsi akkora kocka, hogy a szabadban is programoz. Nézzük is meg:

 

Az indusztriális metálzene elég távol áll tőlem, emelett azt vallom, hogy ez az arcfestés meg álarcosozdi csak Alice Coopernek és a KISS-nek meg talán Wes Borlandnek áll jól. Úgyhogy nemigazán kedvelem a következő úriembert, de azt el kell ismerni, ez a feldolgozása nagyszerűen sikerült. Marilyn Manson a Smells Like Children lemezére készítette el, 1995-ben. A zene szürreális és hátborzongató hangulatot áraszt, erre jön Manson vontatott vérfagyasztó éneke, majd az ebbe belerobbanó ordítós részek. Nagyon sikerült eltalálniuk ezt a horror hangulatot. A szám alatt képeket nézhetünk Mansonékról, van smink nélküli kép is, ami nekem érdekes volt, mert én úgy még nem láttam.

A makedón gótikus rock/darkwave zenekar, a Mizar készített egy gótikus-népies feldolgozást. Az anyanyelvükön énekelnek, úgyhogy a szöveget nem értjük, a zene is teljesen új, csak az utolós fél percből lehet ráismerni az eredeti számra, akkor is csak azért, mert végre angol szöveget hallunk. Kicsit fura egy dal, de hangulatos. Nekem bejött. A számot Svjat Dreams címmel az azonos című albumon adták ki '90-ben.

 

A Club for Five egy finn acapella együttes, tehát minden hangszert emberek utánoznak. Hallottunk már ilyet a blogon. Csak most rakatakata damdamdam helyett töptöp-öt hallunk a háttérben. A felállás 3 férfi a zenét szolgáltatja, 2 hölgy pedig énekel. Hát nállam kérdés maradt hoyg vajon azt a gitárszólót valóban a szájával imitálja a bácsi, de ettől eltekinte egész kellemes kis változat.

 

A HIM és a Cradle of Filth kooprodukciójában született ez a feldolgozás 2002-ben. Nekem nem igazán jön be ez az agyontorzított gitár és énekhangzás. Mintha egy bádogkukából szólna az egész.

 

Ma Thomas Anders fogja elvinni a jóllakott napközis díjjat, csak tessék megnézni az alábbi videón a képeket. A Modern Talking egykori énekese 2006-os Songs Forever című szólóalbumán hallható ez a kicsit jazzes, swinges bárdalocska. A végén kicsit bizarr ez a tapsihapsi párbeszéd, nem?

 

Na az előző andalító muzsika után a másik véglet jön. A Wykked Wytch zenekar nevéből, és a Sweet Dreamst magába foglaló Memories of a Dying Whore album címéből már sejthető, hogy nem altatódalt fognak énekelni. Igencsak dúrva black metal feldolgozás. Elhiszem, hogy van aki ezt szereti, de igazából nekem sajnos szenvedés volt ezt hallgatni, semmi pozitívat nem találtam benne és a klipet sem igazán vette be a gyomrom. Igazán gusztustalanra sikerült. A tagokkal sem szívesen találkoznék egy sötét sikátorban... Tavalyi felvétel.

 

A brazil Tanghetto zenekar neo-tangó stílus képviselője, instrumentális feldolgozást készítettek a Sweet Dreamsből. Az ének szerepét a tangóharmonika vette át. Sajnos elég rossz minőségű koncertfelvétel van csak fenn, elég rosszul hallani, de látok fantáziát benne így is. Normális minőségben akár még egész jó is lehet.

 

A következő előadás nekem nagy meglepetés volt. Ugyanis az előadó Mika, akit a hangja alapján gyerekkorában tökönrúgtak és úgymaradt. Belőle ki nem néztem volna az alábbi rockos előadást. Ő az a popcsillag aki 1-2 éve idegesítő nyálszámokat rak le az asztalra, ami hallgatása közben sokat töpreng az egyszeri halgató az énekes nemén. (Najó bevallom csak 1-2 számát ismerem, de annyi elég is nekem bőven.) Ehhez képest itt egy tényleg előfelvételt kapunk, ami bizonyítja, hogy tényleg van hangja, nem csak a stúdióban legénykedik vagy lánykodik. (ki milyen rosszmájú, válasszon;) ) Amikor nem jár padláson a hangjával, akkor még egész jól is énekel, valaki leszoktathatná az idióta sipítozásról. De ami igazán tetszett ebben a feldolgozásban, az nem az ének, hanem a zene, nagyon tehetséges gitáros kiséri a srácot.
Élő felvétel, a koncert hangulat megvan, még hülye táncot is láthatunk, nézzétek meg és döntsetek, nektek tetszik-e? (nem a tánc, hanem a dal) Kiváncsi vagyok.

 

Krystal Meyers-ről a Sweet Dreams feldolgozása alapján ki nem nézném, hogy amúgy keresztény rock énekesnő. Ez a verzió a dance-pop műfajba sorolható, tavaly készült a Make Some Noise albumára. A videoklip egy másik számához készült, ne lepődjetek meg, hogy nincs szinkronban a hallottak a látottakkal. 

 

Még mindig evezzünk kicsit a popzene vizein. A country énekesnő Reba McEntire és a fiatal popcsillag Kelly Clarkson duettezik egy tavalyi koncerten.

 

Az olasz DJ Benny Benassy is csinált egy diumdisu mixet. Legalább rövid...

 

A Noisia drum and bass feldolgozást készített. Kicsit fel van gyorsítva a dal, szinte mintha az Alvin & the Chipmonks verziót hallanánk, mégis 6 perces. Rejtély.

 

A rapper NaS, Street Dreams című számához adta az alapötletet a sweet dreams. A Refrénből még felismerhető az eredeti, bár átköltött szöveggel. A '96-os Street Dreams albumról.

 

 

Ez is egy olyan dal, amiről csak a teljesség igénye nélkül lehet bejegyzést készíteni, ugyanis rengetegen felhasználták még saját dalaikban, NaS-hoz hasonlóan, de remélem így is elég mennyiségű feldolgozást gyűjtöttem nektek.

Egyszer láttam egy filmet, amelynek a filmzenéjét nagyrészt az eredeti és a Manson.os változat illetve ezek részlete tették ki. Még egy részeg hajléktalan is ezt énekelte a filmben. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr11933741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r1pp3r.j4ck · http://csakmegverlek.wordpress.com 2009.02.11. 21:00:36

Az eredeti szám picit érdekes, de azért jó (persze ismertem), viszont a legjobb feldolgozás szerintem Mansoné. Nem vagyok oda a stílusért, de ez jól sikerült, így szerettem meg a számot. Voltak, amiket nem bírtam végighallgatni (mint pl. a NaS)
süti beállítások módosítása