Valakit szeretni

2009.07.16. 20:52

A hippi korszaknak sokat köszönhetünk, de számomra legfontosabb, hogy a sok LSD-zés közepette kitalálták a pszichodelikus rock műfajt, melynek egyik művelője, Grace Slick két zenekarban is, The Great Society-ben és a Jefferson Airplane-ben is előadhatta nagy slágerét, a Somebody to Love-ot.

A dal legelső változatában a The Great Society, Conspicuous Only in its Absence lemezére vették fel 1966-ban, itt még nem kavart nagy port. Egész kellemes kis nóta, bár nekem hiányzik még belőle valami, ami a későbbi változatban megvan.

 

 1966-ban Grace átvándolrolt a Jefferson Airplane-be, és szerencsénkre hozta magával a dalt, a zenét kicsit átírták, az ének is erőteljesebb lett, be is robbantak a slágerlisták élére. A legendás Surrealistic Pillow albumon jelent meg 1967-ben. A klippből lemeradt az erőteljes kezdés, amit szeretek, úgyhogy ide külön belinkelem a hanganyagot, mert az alábbi felvételből vagy 1 percet levágtak. :(

 

Folytassuk a sort egy igazán ütős, vagy inkább zúzós feldolgozással. A hajmetál zenekar, a W.A.S.P. elkészítette a saját változatát, az 1995-ös Still Not Black Enough lemezére. Nekem nagyon bejött ez a vad stílus, és jót tesz neki a többszólamú refrénéneklés is. A gitárok sírnak ahogy illik, szóval van itt minden kéremszépen. A dalt végighallgathatjuk a lemez myspace oldalán.

 

 

Hogy ne legyünk nagyon részrehajlóak, ezért felrakom az angol slágerlistán 2004-ben nagy sikert aratott modern elektronikus mixével a Boogie Pimps-t, amit kislemezen ki is adtak. A dalban Natasha_Mealey aki csak annyit tud, hogy jól néz ki, meg szexin vonaglik a videoklipben, ami ugye valamennyire megmentené a hölgyet, de az a gyermekáldás ami éri, na az azt hiszem minden udvarlót elriaszt.

 

Teljesen más felfogást képvisel az Angry Samoans. Az amerikai punkegyüttes a '86-os Yesterday Started Tomorrow EP-jére került fel a dal.

 

 

Az alternatív rockban versenyző Kasabian a BBC1 rádió egyik műsorának kedvéért készítette el a következő változatot, szerintem ez som rossz, bár a háttérvokal borzalmas, a ritmusát meg akár a humpahumpa zenekar is megirigyelné.

 

A Somebody to Love több filmben is volt betétdal, például a Félelem és Rettegés Las Vagasban című alkotásban, de a legemlékezetessebb Jim Carrey kareoke-ja a Kábelbarátban.

 

 

A Punk dinoszaurosz, a magyar gyökerekkel is rendelkező Ramones az Acid Eaters feldolgozáslemezére tette fel ezt a változatot 1993-ban. Lenge, laza punkdal. Igazándiból nem az én stílusom, de azért még elmegy. Ezt is az album myspace oldalán találjátok.

 

 

Egy elég érdekes stílusú földolgozást tartok nektek a végére, funk metál stílusú a kicsike és a Mother's Finest követte el. Igazából nekem nagyon bejött, de meg kell hagyni elég fura. Először nem tetszett az énekesnő hangja, végül megkedveltem, a többszólamú vokál itt is jól jön. Ha minden igaz 1990-ben megjelent kislemezen. És én meg majdnem elmentem mellette, még jó, hogy posztolás előtt, még egyszer utána néztem, van-e még feldolgozás.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr931244565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2009.07.17. 13:36:22

hűűűűűűűűűha micsoda feldolgozások. nagyon tetszett szinte mind. Lidérc azt mondta h feltétlen nézzem meg a posztot, hát megérte.
ami nem: elektronikus mix (érdekes mert ismertem, borzalmas klip :D), Kasabian vokál.
ami igen: a többi. a punk verziók, a funky metál (nagyon-nagyon), a W.A.S.P. iszonyatosan jó dögössége, meg egyáltalán magának a dalnak az egyszerűsége.
süti beállítások módosítása