Erdély

2010.02.11. 20:38

Az Iron Maiden öntötte zenébe ezt a misztikus, vadregényes vidéket a Transylvania című művében. Persze a dalról a legtöbb embernek nem a csodaszép táj jut eszébe, hanem Dracula gróf, nemcsoda hát, hogy főleg black metál zenészek dolgozták fel a dalt az Iced Earth-ön kívül.

Az instumentális mű 1980-ban jelent meg az Iron Maiden című albumon. Az én lexikonomban ez a dal szerepel az ének nélküli heavy metál címszónál.

Ha látni is akarunk valamit, akkor egy előfelvétel a Live at the Rainbow videóból.

 

Az Iced Earth a Horror Show című nagylemezére készítette el a saját verzióját 2001-ben. Sokkal zúzósabb hangzást kapott, riffelés A la Jon Schaffer.

 

Az Absu nevű amerikai black metál banda feldolgozása a Mythological Occult Metal: 1991–2001 válogatás lemezükön szerepelt. Hát ez inkább sima tribute nóta, mint feldolgozás, semmit nem változtattak a dalon. Ötlettelen az egész.

 

Szintén black metálban utazik a Bornholm legénysége. Nem szeretem a stílust, de nagyon jól megfogták a műfajuk lényegét, sikerült teljesen átültetni a dalt black metálba. Ugyancsak instrumentális, de néhány résznél szinte hallottam, odaképzeltem a hörgést. Brutális ez a dobolás ami benne van, és a gitárosok sem nyújtanak rossz előadást. Az eredetit nem múlhatja felül semmi, de a feldolgozások versenyét most ez a verzió nyerte. Kis nyomozás után kiderült, egy magyar bandáról van szó, a nóta meg az Awakening Of The Ancient Ones EP-jükön szerepel.

 

Végül a móka kedvéért a dalunk Diatonikus harmonikán. Nemkicsit beteg elme vette fel, de jó. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr441750483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valdislav 2010.02.12. 08:22:38

Az eredeti a legjobb egyértelműen:D Mondjuk a Bornholm-os verziónál szerintem a dob nem igazán odavaló. Mármint technikás meg tempós a bácsi, de inkább csak bezavar a képbe. Az absu tényleg semmi extra. Az iced earht feldolgozása tetszett a legjobban, a harmónikás meg beteeeeeg :D
süti beállítások módosítása