Az FM csaja

2010.08.13. 21:26

Ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy álltalában fiatalabb zenekarok dolgozzák fel a nagy elődök dalait, vagy kevésbé kortárs zenekar, kortás mainstream előadó nótáját. Ám akad néha olyan is, amikor a már befutott, csúcson lévő zenekar készít saját verziót egy friss, elsőalbumos banda nótájából. A That Girl című FM nótát az Iron Maiden dolgozta fel. Mint mondtam a dal az FM szerzeménye, de hogy ki játszotta először, na az már nem ilyen magától értetődő...

Albumon hivatalosan 1986-ban jelent meg az FM debütáló lemezén, az Indiscreet-en. Kellemes AOR muzsika.

 

Ám felvételen, igaz csak bootleg formájában 1 évvel korábban rögzítették, méghozzá az The Entire Population of Hackney fedőnevű formáció, ami a komplett Iron Maiden és  Urchin, valamint FM (hivatalosan csak későbbi) tagokból két koncertre összeállt. A dal szerzője Andy Barnett még '84-ben megírta a nótát az FM számára, de még nem volt hivatalosan az FM tagja, eljátszotta hát a Maidenékkel közösen a fentemlített koncerteken, mivel Adrian Smith jóbarátja volt. (Adriant már akkor is érdekelte az AOR műfaj, később pedig a műfajban kiváló lemezt hozott össze a két úriember az ASAP formációval, de ez nem a cikk témája)
Az Entire Population féle dalnak viszont más a szövege, mint az FM-ének, pár közös pont van csak (egy korai verziója a dalnak), illetve zeneileg is közelebb áll a Maiden stílusához. A pontosság kedvéért a dalban csak Adrian és Nicko játszik a Maidenből.  Adrian énekel a gitározás mellett.

 

1986-ban 2 hónappal az FM lemez megjelenése után, megjelent az Iron Maiden kislemeze, a Stanger in The Strange Land, melynek a B-oldalán a szokásos feldolgozások között szerepel a That Girl változatuk. A szöveg maradt a 85'-ös verzió, tehát kevés köze van az FM lemezen megjelent művéhez. Zeneileg is teljesen más, különböző riffek és dallamok, jó kis Maidenes hangzást kapott. Tehát tekinthetnénk különálló dalnak is, de azért szerzőnek az FM tagjai vannak feltüntetve.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr632220254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása