Wratchild hívta fel a figyelmem az ötletkosárban a Maniac című számra. Michael Sombello a szerzője. A táncolósfilm, a Flashdance betétdala. Én sem láttam a filmet, de ez a szám elég széles körben ismert, így én is hallottam már rengetegszer. Ehhez a számhoz is rengeteg feldolgozást találtam, rengeteg amatőr rockegyüttes dolgozta fel, épp ezért csak a 10 leghíresebb, vagy érdekesnek ítélt feldolgozást mutatom be. Amúgy a dalt eredetileg a Maniac című horrorfilm ihlette és az eredeti szöveg ís így szólt:
He's a maniac, maniac that's for sure,

He will kill your cat and nail him to the door.
Magyarul ő a mániákus, megöli a macskád és felakasztja az ajtóra. Ilyen barátságos szövege volt neki, aztán az egyik producer átíratta a következőre, aztán berakta a táncosfilmbe:
She's a maniac, maniac on the floor
And she's dancing like she's never danced before.
Érdekes módon még a metal zenekarok sem ütötték le ezt a feldobott labdát az eredeti szöveggel... Lássuk akkor a földolgozásokat:


Az alapmű 1983-ban jelent meg Sombello-nak a Bossa Nova Hotel albumán, illetve a Flashdance soundtrackjén. A klippben természetesen a filmből látunk részleteket. A video egy hétköznapi példával indul, a főhősnő a gyárban heggeszt, meg lángvág, aztán műszak után átöltözik tornadresszbe és balettozik estig. Fel kell hívnom a férfaik figyelmét, hogy ez a nő kincset ér, ugyanis csinos, formás, mozgékony, és barkácsolni is tud, komoly lakatos vénával van ellátva. A video további részében meg táncol, de nem aprózza el. Figyelem, otthon nem megpróbálni utánozni, mert könnyen a bútorzat átrendezésével járhat. Én érzem csak úgy, hogy a 80-as években jó popzenét csináltak? Még gitárszóló is van benne...

 

Kezdjük a feldolgozások sorát a Firewind zenekar powermetáljával. Nagyon jól sikerült szám lett, gyors, lendületes feldolgozás, az ének sem rossz. Azt majdnem elfelejtettem közölni, hogy a 2008-as The Premonition albumon találjátok.

 

Folytassuk más stílusban, disco műfaj, de diszkrét diumdisu, a Milk Inc változata, a tavalyi Forever lemezükről. Mea culpa, de ezt még végig is bírtam hallgatni... Azért rockereknek nem ajánlom. ;) Mondjuk a borítón a háttérben az idióta vigyor elég elrettentő. Update: Persze ezt is törölték, de van mááásííík.

 

Meg találtam egy előfelvételt is tőlük, igazi gitárossal és szólóval!!! Ez így igen baráti:

 

A norvég Street Legal zenekar heavy metál műfajban dolgozta fel a dalt. Középtempós, az üteme hasonlít az eredetiéhez. Nagyon tetszik ez a feldolgozás, egy kicsit profibb előadással még jobb lett volna, néhol kicsit gyenge az ének, de így is ez a kedvencem.

 

A svéd "megasztár" győztes, Måns Zelmerlöw is készített egy igazán műanyag, gagyi popverziót, szeritnem szörnyen gáz, de ez csak a saját vélemyénem: 2007-es albumát ne keressétek, ha nem akarjátok hallgatni:

 

Punk-rock verzióban is hallgassuk meg Luca Tavani előadásában. Hát ezt sajna kipurgálták a netről. :(

 

2008-ban divat volt feldolgozni ezt a számot, még egy tavalyi feldolgozás, a Topmodelz diumdisuja, a Maniac albumról.

 

Az Evergreen Terrace 2004-es lemezén szerepel a következő Maniac feldolgozás. Black metal stílus, bizony hörögnek benne ezerrel, nem lopta magát a szívembe.

 

 

 

Már megint kis naiv voltam, mert 1 percig bevallom, kerestem a felvételeken Nicholas Cage-t, mire leesett, hogy őt bizony nem találom Nicola's Cage Band tagjai között. Viszont kaptunk tőlük egy kedves kis feldolgozást.

 

Megint egy zúzósabb nóta, a nu-metal olasz módra, vagyis a Biosystem55 néhol kicsit hörgős, modern metálja. Szintén tavalyi alkotás.

 

Végül egy 2008-as D&B szerű (az elektrós stílusokban nem vagyok otthon bocsi) alkotás, sokkal többet nem tudok róla. Jó ötlet a duett, kár hogy mű.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr27903617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

r1pp3r.j4ck · http://csakmegverlek.wordpress.com 2009.01.27. 01:09:22

A legjobb cover mindenkeppen a Firewind ;) utana talan a Street Legal, aztan a Biosystem55, majd az Evergreen Terrace a legjobbak. Tobbi nem igazan tetszik.
süti beállítások módosítása