Star Wars: fő téma

2009.11.15. 08:00

Ha valaki a Star Wars zenéjére gondol, akkor vajon melyik ugrik be neki? A Birodalmi induló? A Kantina jelenet betétdala? Nem, a legemlékezetesebb a főcím zenéje volt a Star Warsnak.  Mindenki ezt kezdi el dúdolni/fütyülni alkalom adtán. A legegyértelműbb oka az, hogy a film(ek) elején amíg a közönség olvasta a hosszú, sárga betűkkel írt történeti előszót, végig ez dübörgött a háttérben. Baromi egyszerű, mondhatni olcsó megoldás, de mégis működik. Talán a legjobban a mozizás történelmében.
A filmekhez a zenét John Williams szerezte (I., II., III., IV., V., VI.), aki már az ötvenes évek óta aktívan szerez zenéket filmekhez, mind a mai napig.
Az eredetihez Williams a Londoni Szinfónikusokkal vette fel a filmhez a betétdalokat, de a Londoni Filharmónikusoknak van fent egy hasonlóan jó koncertfelvétele a neten. Plusz ez kézikamerás felvétel, úgyhogy nem kell aggódni a kopirályt mizéria miatt.

A műhöz sajnos nem készült valami sok lemezre is kiadott feldolgozás. Talán azért, mert túl összetett a mű, hogy át tudja dolgozni a T. előadó, vagy esetleg azért, mert elő tudnák adni, de van szépérzékük és tudják hogy meg sem tudnák közelíteni a Londoni Szinfónikusok színvonalát.
Élőben azonban sokszor szokták játszani a művet, de azokból van millió, és nem kapnánk többet egy bénábban előadott verziónál. Ezért ilyet nem említenék.

Inkább ezt az egyedi, picikét átírt Színházi Orgona (5/80 Wurlitzer) előadást. Először nem tudtam hova kell nézni, csak idővel eset le, hogy az orgonistát orgonástul egy lift emeli be a színpadra. Ravasz ;-D

Még 1977-ben, az első film premiere után nem sokkal egy bizonyos Meco készített hozzá egy funky-s/diszkós verziót. Hülyén hangzik, de nagyon jó.

Maynard Ferguson bigband-re írt egy nagyszerű feldolgozást. RIP, tata.

A hatalmas rajongói táborban láttak még pénzfejési lehetőséget az okosok, és tudták hogy ostobaság lenne leállítani a frencsájzt teljesen a filmek végével. A legtöbb médiumot megtámadta ez az univerzum, de a legjelentősebb a képregények és a videó-játékok. A képregényekről lehetne sokat beszélni (nekem tetszettek), de egy zenei blogon nme sokra megyünk vele. A játékok azonban már képesek a hang, jelen esetben a zene kiadására, úgyhogy az a mi területünk.
Ha nem nézzük az új filmtrilógiát, a játékok tudták visszaadni a moziélményhez legközelebb állót. Sokszor új/nagyon régről előbányászott történetekkel tudták meglepni a játékost. A 3 legjelentősebb, legjobb betétdallal rendelkező játék szerintem a Jedi Academy, a Kotor és a SWTFU. Vannak ezeknél régebbi játékok is, de azok nem érdemelnek említést zeneileg.

Egyet kivéve. A Shadow of the Empire történetszál 1996-ban látott napvilágot. Ezt is szerették volna megfimesíteni, de végül elmaradt (a wikin olvashattok róla többet). Készült hozzá zene is, amit Joel McNeely, B-filmekre szakosodott zeneszerző hozott össze. Egész sok solgot megváltoztatott benne. Azt hiszem ez érdemli meg leginkább a feldolgozás jelzőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr451520264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása