Tényleg csak saját felelősségre megnézni! A tovább után a Annie Lennox-tól az Into The West című számáról tudhattok meg többet.

A Gyűrűk Ura harmadik részének a végén, a stáblista felbukkanásánál hangzik el a szám. Egy lassú énekes mű, amit elméletileg Galadriel énekelt azoknak, akik átkeltek a Nagy Tengeren, egyfajta siratóként. Egy nem kicsi párhuzam vonható a szám története, és a filmes csapat egyik tagjának a halála között, akinek ezt a számot írták. Annie Lennox énekelte a filmben elhangzó változatot, amiért oszkár díjat is kapott a legjobb betétdal kategóriában (a wikipédiások meg tanuljanak meg angolul beszélni...).
Persze nem egy retkes kis szobortól lesz jó az előadó, hanem attól, hogy élőben is ugyanolyan szépen elő tudja adni, ha kell. Az Oszkár gálán is énekelte, de az nem a teljes verzió, úgyhogy itt egy másik koncert hanganyaga.

Amióta megszületett a szám, egész sokan adták elő, de igazi feldolgozása, átírt változata nem született.

Elsőnek itt van Hayley Westenra előadása.

Julia Townsend

Őszintén szólva az előző kettő nekem nem tetszik, mert egyszerűen sértés Lennox hagszínére. Utánozni próbálják, de nem igazán megy nekik. Ezért tetszik ennek a youtuber nőnek az előadása. Nem olyan a hangszíne, mint Lennoxnak, kevésbé erőteljes és mégis nagyon jól szól. Kár hogy nem tett alá kíséretet...

Férfi előadóból nem sok van, talán azért, mert a férfi hang nem tudja visszaadni azt a rejtélyességét a számnak, ami ilyenné teszi, de José Negret egy egész szép előadást ügyködött ki beőle. Az egyetlen probléma vele a nyelvi különbségek. A spanyol akcentus néha erősen érződik, és a szavak ettől néhol teljesen más hangulatot éreztetnek. Szőrszálhasogatás, de a sok "rhályszész"-nél kapartam a falat rendesen...

Mivel a dalt egy tünde énekelte, és Tolkein nem kis részletességgel dolgozta ki a tünde nyelvet, készült a számnak egy tündéül énekelt változata. Sajnálatos módon egy pocsék hangú youtuber énekelte, nem Lennox, de az ötlet legalább érdekes.

Kórusok egész gyakran szokták előadni a számot, de (jelenleg) ez az egyetlen értékelhető verzió, ami ingyenesen elérhető online.

Zúzdával nem nagyon tudok szolgálni ezzel kapcsolatban, csak a Vartroy számával.

Az instrumentális mezőny is ritka, de ez a fuvola előadás megfogott. A nyugodtsága talán még a eredetit is übereli.

Az ember az gondolná, hogy trombitával nem lehetne szépen előadni a számot, mert az túl harsány. Én is így hittem, amíg meg nem hallottam ezt a felvételt. Gyönyörűen adja elő, és ami váratlan, hogy sokkal több emelkedettséget sugároz, mint az eredeti.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr901641714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása