Misirlou

2010.06.16. 08:00

A Misirlou nevű görög népdal feldolgozásainak jártam utána, amik nagyon sok műfajt érintenek a legnagyobb örömötökre. Olyan sokat, hogy egy bejegyzsébe bele sem férnek, ezért több darabban kapjátok őket. De előbb ismerkedjetek meg a dallal a tovább után.

Ez egy népdal, tehát szerzője nem ismert, de a legelső előadása igen, ami 1927-ben volt Aténban. Michalis Patrinos volt az előadó, és szerencsére hangfelvétel is készült a koncertről. Rengeteg infó a dal keletkezéséről, dalszövegéről és még egy hosszú listányi feldolgozó van a Wikipédián, de azok nagyja vagy érdektelen, vagy nincs róluk felvétel az interneten, tehát jobb ha azokat msot nem bolgyatjuk, de akit érdekel, az nézze meg.

A dalnak ettől a koncerttől kezdve nagy sikere volt és van is mind a mai napig Görögországon belül és azon kívül. Rengeteg feldolgozást készítettek Amerikában, ahol a világon a második legnagyobb görög közösség él. Itt egy 10 perces összeállítás ezekből.

Az amerikai zenekultúra megrágta és egy fantasztikus feldolgozást köpött ki Connie Francis-nak köszönhetően.

A dalnak a rock and roll változata nem egyszerűen sikeres volt, hanem az amerikai szörfös kultúra himnusza lett. Dick Dale készítette ezt a feldolgozást 1962-ben, de 1994-ben kiadott egy újabb verziót belőle, ami a Ponyvaregény című film betétdalaként lett híres. Az eredetit majd később hallhatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr762083100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása