Rain

2010.06.26. 06:00

A Cowboy Bebop japán animációs sorozat betétdalaként elhíresült számot, a Rain-t láthatjátok a tovább után. A szám az én személyes véleményem szerint sok helyen hasonlít a Muse - Take a Bow című számára, ami ezután 5 évvel jelent meg. Remélhetőleg a Muse tagjai erről sosem hallottak, mert ha igen, akkor hatalmas nagy lopásról is beszélhetünk...

Yoko Kanno (a The Seatbelts japán blues/jazz zenekar frontembere) és Steve Conte készítették a dalt. A sorozat szakít a hagyományokkal, és a végtelenségig nyugatias. Eleve a történet nyugatias, a szereplők is arra az ízlésvilágra hasonlítanak és a zene is ízig-vérig amerikai. Ezért fért bele egy angol nyelvű dal egy nagysikerű japán anime imázsába.
De inkább hallgassátok meg! Akit érdekel, ITT egy élő előadás, honnan máshonnan, mint egy anime-kiállításról? :D

Egy Mai Yamane nevű japán énekesnő készített egy feldolgozást a számhoz

Készült ebből a kettőből több összemixelés is, amik közül a mashup és a duett verzió tetszett nekem a legjobban.

Mivel remélhetőleg mindenki éppen nagy erőkkel készül a feldolgozás készítő versenyre, úgy gondoltam adnék nektek pár tippet arról, hogyan kell egy jó videót készíteni ennek a számnak a feldolgozásain keresztül. Nem azért teszem ezt, hogy a bejegyzésben szereplő zenészeket degradáljam, hanem kiemelni, hogy mitől lesz egy amatőr produkció amatőr. És most nem is igazán a zenei részre gondoltam, hanem a videó részére. Mert valószínűnek tartom, hogy ha akadnának jelentkezők, akkor nagy részük videót küldene be. És hogyan lehet meggyőzni a zsűrit azon túl, hogy amit felvettél videóra, az zeneileg fogyasztható? Íme néhány tipp:

1., Kamera. Vegyél egy normális kamerát, aminek legalább nézhető a képminősége. Az alább látható felvétel messze van attól. Ha a hang egyszerre van felvéve a képpel, akkor garantált, hogy az is vacak lesz, tehát semmiképp nem ajánlott ótvar kamerával nekiállni. És ez most nem nagyzás, meg sznoboskodás. A minősének ára van.

2., A kamerát ne ember tartsa! Tedd le egy polcra, vagy ha van állványod, akkor arra, különben ez lesz belőle:

3., Ne tedd a földre! Most komolyan, hogy néz már ez ki??

4., Megvilágítás. Lehet, hogy te látsz a szobában kristálytisztán, de a kamera nem. Kapcsold fel a villanyt!

Most így spontán nem jut eszembe több jó tanács a videóval készülőknek, de azt hiszem ha ezekre odafigyelnek, akkor a videó minősége nem fogja elterelni a figyelmet a zene minőségéről, ami lényegesebb a mi esetünkben.

Hogy őszinte legyek, értékelem a felvételeket a zenészekről otthon, de ha lehetséges, készítsetek stúdiófelvételt. Sokkal kényelmesebb a készítőnek és a hallgatónak is. Plusz, elég csak egy képet alá tenni, és máris el lehet adni videóként. Csak persze olyankor más dolgokra kell figyelni, amik kifejtésében nem vagyok túl jó. Viszont szerencsétek van, mert az interneten megtaláltam az e területbeli "ars poeticám" (ars cinematica?) tökéletes ellentét. Ez a videó minden, amit rosszul lehet csinálni ebben témában. Képzeljtek el az ellenkezőjét, és kaptok egy fasza összeállítást.

LINK a videóhoz


És a végére bónusznak 3 videó, amiknél a fenti tippeket ki tudom emelni, mert tényleg nem zavaró a videó.

A hangszer látszik. Sok gitáros, akik még nem tudnak lejátszani valamit hallás után, örülnek az ilyeneknek, mert elég ha megjegyzik a fogásokat és már ők is pentgethetik ezt otthon. Ha gitárral csinálod, ez előnyös nagyon.

Az előző előnye a tökéletességre fejesztve a minimalizmus szépségével. Egyszerűen csak a zongorát veszi. Ami egy zongorás videónál szerintem mindennél jobb választás. A szám a felétől kezdődik.

Ez a lány is jól hozta össze a videóját. Van elegendő megvilágítás (a tükör vissza is veri rendesen), a kép és hangminőség az élvezhető kategórián belül van és szemmagassában van a kamera. Ha nem vesszük figyelembe, hogy nem filmezi rendesen a zongorát, egy szép videó ez is (ha tárgyilagos akarok maradni a zene terén).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr782105337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása