Támadás a bálteremben

2009.02.21. 23:02

A következő dal 1973-ban jelent meg, és egyből sláger lett belőle. A Ballroom Blitzről többek között a filmipar is gondoskodott, hogy ne menjen ki a köztudatból. Az eredeti előadó a The Sweet.

A Desolation Boulevard albumon található nóta a Sweet egyik legismertebb dala. Elején gyors bemutatkozás, aztán ha midnenki kész jöhet a több szereplős ének, és a hol lassuló, hol bepörgő zene. A klipben divatbemutatót láthatunk, igen a '70-es években tudtak öltözködni a glam rockerek. Nekem Steve jótündér jelmeze jön be nagyon. De az együttes többi tagja is a feminim vonalat követi, főleg a gitáros, aki akár Terry Blacknek is adhatna sminkelési tanácsokat.

 

A kultikus rockzenés agyament vígjátékban, a Wayne Világában a végén fontos szerephez jut a dal. A film női főszereplője, Tia Carrera énekli. Külön klippet is forgattak hozzá, és nemcsak a filmrészleteit vágták be, hanem új jelenetek is vannak benne. Ha érdekel titeket két debil rocker kalandjai, akkor nézzétek meg a filmet is, nekem tetszett. :D

 

A svájci hevy metál banda, a Krokus is elég híres feldolgozást készített. Itt már kemény heavy riffek szólnak, az eredetihez képest bizony zúzósabb. ;) Ehhez is készült klipp, avantguard dizájnú csehóban koncertel a zenekar. Semmi extra, csaka  szokásos szétesik a kóceráj a hangerőtől. Az a  hegedűscsávó nemtudom mit keres ott, de jó poén... Amúgy a 1984-es The Blitz nagylemezükön található.

 

A Long Tall Texans elég furcsa műfajban alkot, az ő Ballroom verziójuk pszichbilly stílusú, ami a rockabilly és a punk rock keveredése, basszusgitár helyett bőgővel. De inkább hallgassátok meg. Tényleg olyan, mintha a tagoknál elgurult volna a gyógyszer...

 

A német punk királynő, Nina Hagen 1985-ös Rock in Rios koncertfelvétele látható alant. Istenem, mi az a fején? Ebben a parókában nemhogy madárfészek, hanem egy egész madárraj beköltözhetne. Nina nem épp operaénekesnőnek készült, ezhalaldszódika  hangjából, de összességében nekem tetszett ez a szám. Na akkor lássuk a hölgyet bokorral a fején:

 

Na a gyógyszer több zenekarnál is elgurult, úgy látszik. A francia punk/pszichobilly zenekar a Les Wampas is furcsa módját találta a feszültséglevezetésnek. Elég elborult dal született, pörgős, sikálós, rikácsolós kiabálós punk and roll, de faja a végén a rock&roll-os gitárszóló. 1986-ban adták ki a Trutti Frutti albumon.

 

Megint egy punk feldolgozás, a skót Rezillos verziója is többszereplős vokált használ, az egyik énekes hölgy, ez feldobja a produkciót, amúgy hasonlít az előzőkhöz, gyors sikálós gitár, és kiabálós ének. A Mission Accomplished...But the Beat Goes On lemezükre fel is került 1979-ben.

 

Trash metál műfajban utazó Nuclear Assault is feldolgozta a dalt. Az ének eléggé hasonlít az eredetihez, a gittárok torzítva vannak rendesen, de szerintem ez annyira még nem trash... Az Out of Order albumról 1991-ből.

 

Mióta ezt a blogot vezetem, láttam már pár felettébb érdekes feldolgozást, aminek létezése fölött sehogy sem tudtam napirendre térni. Mi okból, mi végre csinálták, miért ők, meddig tart még? No iylen kérdések keringenek bennem ezekben az esetekben, és a következő szám is bezony ilyen típusú. A Vanilla Ninja nevű formáció nevéből már lehet sejteni valamit... Az észt szépségekből álló popformáció pop/rock feldolgozást készített. A Dal tipikus ugrabugra lányzenekaros ponak indul, aztán bekeményedik és rockos alapra énekelnek, majd megint ez a gumi zene, majd megint rockosabb rész. A baj, hogy a lányok ugyanolyan hülyén ugrabugrálnak, és ugyanolyan popstílusban énekelnek egész végig. Valahogy nekem idegen ez az egész. Mintha nem állnának össze az alkotóelemek, abban amit főztek. Pedig mikor először begyorsult, kezdtem reménykedni, de végül nem ízlett mégse. A klipben lévő mű keménykedést meg meg sem említem inkább...

 

 

A végére hagytam a legelső feldolgozását a számnak, mert egyrészt hallgatható minőségű felvételt nem találtam, másrészt a klipben, ami volt pornográf képsorok is voltak, tehát én jól megnéztem, de ide be nem linkelem. Akit érdekel, a The Damned követte el, 1979-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr53957435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása