Gyűlik a sok ötlet a postaládámban, úgyhogy megint egy olvasói ajánlásnak teszek eleget. Ma jazznapot tartunk, a műfaj egyik leghíresebb dala, a Take 5-ot hallgathatjuk meg különböző feldolgozásokban.

Az eredeti dal 1959-ben jelent meg, a The Dave Brubeck Quartet előadásában, a Time Out című lemezükön. A szerző a szaxofonos Paul Desmond. Az a visszatérő zongorás dallam a névjegye a dalnak, számomra a csúcspontot mégiscsak a dobszóló jelenti. Kellemes dal. Tényleg 5 percnyi kikapcsolódás.

 

George Benson feldolgozásában a szaxofont leváltotta a gitár, illetve szinte végig a gitáré a vezető szerep. De a háttérben a billentyűsre is érdemes is érdemes oda figyelni. A felvétel '82-es, de albumon még 1979-ben jelent meg.

 

Kedvencem ebben a témában Al Jarreau feldolgozása. Szöveget is írt hozzá, amit érdekesen, némi beatbox-szal keverve ad elő. A performansz is állati, jó nézni, ahogy beleéli magát, kalimálómester. Én leragadtam ennél a számnál. Nagyon megtetszett. :) '76-os felvétel.

 

Most érdekességként nézzük meg egy tehetséges előadót, Flint Blade-et amint 2 nyakú 14 húros gitáron játssza a dalt.

 

Maradunk az egy szál hangszeres vonalon, Bugge Wesseltoft adja elő zongorán a dalt.

 

4 cselló következik, de nem Apocalyptica. A Rastrelli Cello Quartett 4 csellóval mutat be nagyon hangulatos változatot. A zúzós hangzást ugyan nem, de a headbangelést vonózás közben eltanulták finnektől. :)

 

King Tubby dub stílusú feldolgozást készített. A dub egy jamaikai műfaj, az eredeti számból elhagyják az éneket (itt megsprórolhatták ezt a lépést) Kiemelik a dal dob és basszusát, és kevernek bele egy kis reggaet. Szóval raszta pajtik hegyezzék a fülüket, én nem vagyok oda a reggaeért, de ez még nekem is elmegy.

 

A következő nótát akár a sarki Gyűjjébekocsmában is rögzíthették volna. De berakom, mert nekem tetszik. A zene is elég  érdekes, gitárral és hegedűvel operálnak. Van benne némi ír hangzás is szerintem. A muzsikánál csak az előadók érdekesebbek, az egyikről nem tudom eldönteni, hogy szabin lévő Mikulás, vagy az egyik Apostol, a másik meg Józsi a helyi talponálló törzsvendég. (Ric Sanders & Vo Fletcher előadása, a viccet félretéve ők is jók)

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr91048452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.05.08. 02:59:43

Na, ezért tobzódom itt, tessék, egy igazi hand made "mashup":
www.youtube.com/watch?v=hqXpaTu8UrM

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.05.10. 02:32:57

@TREX: nem rossz, nem rossz, utána nézek a másik dalnak, amit még belekevert.
süti beállítások módosítása