Gurítsunk egy kis Beethovent.

2009.04.17. 00:05

Mai bejegyzésünk a nem a nagy zeneszerzőnek állít emlélet, hanem Chuck Berry leegndás számának, a Roll Over Beethoven-nek. A dalt rengetegen dolgozták fel, szóval majd még folytatás várható. A mai versenyzők a továbbra kattintva...

A dal 1956-ban jelent meg először kislemezen.

Kb arról szól, hogy a klasszikus zenét felváltotta a rock and roll meg a rythm and blues(nem az amit ma hívnak annak;)) hejehuja, vigalom. A dal eleje kicsit hasonlít a már korábban posztolt másik Chuck Berry számra, a Johnny Be Goode-ra. Amúgy rákendrollból alapmű. A felvétel 1972-ből származik, azért ezt választottam, mert jó volt a minősége, és megy ám benne a kacsatánc. Nemsemmi mozgása van az öregnek, megtaníthatna rá.

A bilifrizura és a beat királyai, a Beatles-ék is feldolgozták a számot. Nekem egész bejött ez a verzió. Még ez is őskövületbnek számít, 1963-ban jelent meg a With The Beatles albumon. 

 

Az ötvenes években futó Town Hall Party zenés sorozatban bukkant fel Gene Vincent rockabilly stílusú változata. Gitárszólónál beállás itt is van, de Chuky azért jobban tud.

 

A Rolling Stones sem hagyhatta ki, hogy emléket ne állítson a dalnak. A The Cops and Robbers EP-n szerepel. Kicsit gyorsabb, vadabb, mint az eredeti. Király! Közben nézzük, ahogy pörög a jó öreg 7"-es bakelit.

 

Electric Light Orchestra stílusosan Beethovennel kezd, majd megszólala a gitár és gyün a rákendról. Ahogy az ELO-tól várjuk, a rockszerszámok mellett vonós hangszerekkel. Amolyan rockendrólba ágyazott progresszív rockot kapunk tűlük. 1972-es ELO 2 albumon adták ki. Az énekes mekkora fazon, mintha Pompom a napszemüveg standnál várta volna be Picúrt. A de azért a csukjás csávó is rendesen felöltözött.

 

Az Iron Maiden átköltötte a szöveget, a dal az egyik roadjukról, Vic Velláról szól. Az elején a dumálós részben ő is megszólal. Maradt a rockendroll, de kemény, Maidenes hangzással, Bruce is az agresszívebb oldalát mutatja meg, Ddave szólója meg ultrakirály, mint mindig. 1992-ben jelent meg a From Here To Eternity kislemez B oldalán.

 

 

A Status Quo is tudja mi a R&R. Dögös hangzás, tetszik Francis Rossi énekstílusa is. Igazán jó hangulatot varázsoltak nekem.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr861069895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balukaaaa teh master · http://gothic-risen.blog.hu/ 2009.04.18. 08:16:05

ááá, ez de jó szám.

amúgy csak szerintem nem hasonlít egyáltalán a Maidenes szám? :D

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.04.18. 11:26:30

@balukaaaa teh master: Jajjj! Ez nem tudom hogy történt! Másikat linkeltem be véletlen! Még jó, hogy van aki figyel. :D
süti beállítások módosítása