A Yes az egyik kedvenc előadóm. A zenéjük minden szempontból tökéletes (kimagyarázás, hogy ne soroljam fel miért). Most viccen kívül, aki még nme ismerné őket, az azonnal pótolja a hiányosságát, mert zeneileg senki nem adott annyit a világnak, mint ők. Valamelyik nap, miközben tágítottam zenei ismereteim határait, ráakadtam egy nagyon jó feldolgozására a címben szereplő számnak, úgyhogy gondoltam nem hagyom annyiban és felkutatom a többi feldolgozását is a számnak. Íme az internetországban tett körutazásom végeredménye.

 

A szám két részből áll. Az első rész címe Your Move, a másodiké pedig All Good People. Az első rész egy sakkjátszma részeit, lépéseit használja a dalszövegben. A wikipédia szerint ez egy könyvből van, de hogy őszinte legyek engem ez érdekel a legkevésbé. Inkább halgassuk meg ezt a nagyszerű számot, hogy felelevenítsük a régi emlékeket vagy hogy újakat teremtsünk:

Dalszöveg:

I. your move

Ive seen all good people turn their heads each day
So satisfied Im on my way.
Ive seen all good people turn their heads each day
So satisfied Im on my way.

Take a straight and stronger course to the corner of your life.
Make the white queen run so fast
She hasnt got time to make you a wife.

cause its time, its time in time
With your time and its news is captured
For the queen to use.
Move me on to any black square,
Use me any time you want,
Just remember that the gold
sfor us to capture all we want, anywhere,
Yea, yea, yea.

Dont surround yourself with yourself,
Move on back two squares,
Send an instant karma to me,
Initial it with loving care
Dont surround
Yourself.

cause its time, its time in time
With your time and its news is captured
For the queen to use.
Diddit diddit diddit diddit diddit diddit diddit didda.
Diddit diddit diddit diddit diddit diddit diddit dont surround
Didda. - yourself with yourself.
Dont surround yourself with yourself, dont surround yourself.
Move on back two squares,
Send an instant karma to me, send an instant
Initial it with loving care karma to me. dont surround yourself.

cause its time, its time in time
With your time and its news is captured
For the queen to use.
Diddit diddit diddit diddit diddit diddit diddit didda.
Diddit diddit diddit diddit diddit diddit diddit didda.
Diddit diddit diddit diddit diddit diddit diddit didda.
Diddit diddit diddit diddit diddit diddit diddit didda.

cause its time, its time in time
With your time and its news is captured.

II. all good people

Ive seen all good people turn their heads
Each day so satisfied Im on my way.
Yea, yea.
Ive seen all good people turn their heads
Each day so satisfied Im on my way.

Az együttes összejött a Londoni Filharmónikusokkal és csináltak egy közös albumot (Symphonic Music of Yes), amin jó sok Yes dalt játszanak el. Ezen sajnos a számnak csak a második fele van rajta, de legyünk optimisták, hiszen ez a szám jobbik fele. :D

Mellesleg annyira nem találtam sehol ezt a számot, hogy kénytelen voltam én feltölteni, hogy meghallgathassátok. Ja és kösz Lidércnek a videó összetákolását. ;-D

Az első feldolgozást a Matthew Sweet & Susan Hoff formáció tudhatja magáénak az Under the Covers Vol. 2 című albumukról. Nem ismerem őket, de egy nagyon jó feldolgozást tettek le az asztalra, amiért gratula. Ami külön poén, hogy akármennyit hallgattam a Yes-t, sosem jutott eszembe, hogy ezeket a számokat miért egy magashangú férfi énekli. Hiszen ilyen magasságokban inkább a nők vannak otthon. Bár lehet jobb is így, hiszen jóval profibb énekes Jon Anderson, mint a hölgy. Na, de hallgassuk meg ezt a verziót is:

Alternatív metál. Furcsáltam, amikor megláttam a műfajt, mert rögtön a Tool ugrott be, de szerencsére messze áll hangzásában az olyantól az amerikai RA feldolgozása a Black Sheep nevű albumukról (aminek rohadt jó a borítója). Most hallottam róluk először, de ezután még szeretnék hallani róluk és hallgatni őket, mert ezzel a számmal nagyon meggyőztek. A hangzás pont olyan, aminek egy ilyen számnak lennie kell 2009ben. Érződik rajta azért a több, mint 30 év különbség. Kevésbé progresszív, ami nem túl jó, de így értékesíthető és egyedi.

A Shaw-Blades nevű gitárduó is előadta a számot, a 2004-es The futurist című albumukon Robert Downey Jr.-al közösen dolgozták fel a Your move-ot. Igazán bevállalhatták volna a másik felét is, mert úgy az igazi. Amúgy nagyon érdekes, hogy mélyebb hanggal is jól szól a szám, de annyira nem karakteres a hangja. Az ilyet nem túl szakértő módon színészhangnak szoktam hívni. Ilyen színdarabba való, de semmi karakterrel rendelkező hang.


Mellesleg a számot már jóval hamarabb, a '90es években is játszották, jóval a Downey féle verzió előtt. Azonban érdekes, hogy később sem vitték magukka Downey-t...

Egy amatőr zenekar, az Ascension is előadta a számot az egyik koncetrjükön. Szerintem egséz jók voltak, csak a felvétel minősége hagy némi kívánni valót maga után...

Egy ksi otthoni produkció öö... ööö... Aulie, Atick, Amy és Darrell előadásában. Nyílván csak az ismerősöknek/barátoknak készült, de szerintem nagyon jót hoztak ki az egészből. Gratula srácok!

Külön megörültem, amikor megláttam, hogy Steve Howe-nak is van egy feldolgozás verziója a számból a Natural Timbre albumáról, azonban azt sehol sem találtam az interneten. Se legálisan, se illegálisan, de helyette van itt más. A mester (sokáig ő volt a Yes gitárosa) a youtube-on csinált egy felhasznlót, amire feltöltött 15 videót, amin ő gitározik. 1-2 számot feltöltött, de ezt pont nem. Azonban a két rész főtémáját elgitárzza nekünk kárpótlásul.

Ezt a szart nem lehet feldolgozásnak tekinteni. Csak azért teszem be, hogy lássátok, mikre nem használja fel némely Amerikai médiaribanc. Undorító... (a végén az utolsó másodpercekben van)



Úgy tűnik a hangulatát a posztnak sikerült levinnem. Büszke vagyok magamra. De ez akár azt is jelentheti, hogy minl többet kutatok feldolgozások után, egyre szarabbakat fogok csak találni, eltávolodva ezzel az eredetitől. Na, majd legközelebb jobban odafigyelek erre...

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr201339103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása