A dongó

2009.09.01. 06:00

A mai feldolgozás története talán az egyik legismertebb a zenei életben. Korszakov Dongójáról van szó. A darab az egyik operjának a részlete, azonban olyan technikás és jól szól, hogy a zenészek kedvenc "erőfitogtatásává" nőtte ki magát. Először is hallgassátok meg az eredeti szerzeményt az Osipov Folk Orchesrtától:

 

A népszerűsége szerencsére mára sem lankadt, különösen az internet térhódítása óta. Azóta még több féle verzióval találkozhat az ember. De ezeknek a nagyja nem nyújt többet annál, mint hogy nézünk egy zenészt játszani a számot., úgyhogy csak a legjobbakat teszem ki ide. Szeretném felhívni a figyelmet egy listára, amit a youtube-on gyűjtöt össze valaki. Ezek között lehet bányászni rendesen előadásokért. Azonban csak akkor ajánlom ezeket, ha már megnéztél mindent ami itt van, mert a végére már úgy fog idegesíteni a szám téged is, mint a videón látható úriembert. Az előadó a Little Horse nevű amerikai formáció.

Ez a feldolgozás nálam rendesen kicsapta a biztosítékot. 8 zongorát összehangolni, hangszerelni a számot és így előadni nem lehetett semmi feladat. A zongoristák:

Leif Ove Andsnes, Nicolas Angelich, Emanuel Ax, Evgeny Kissin, Lang Lang, James Levine, Mikhail Pletnev és Staffan Scheja

Egy hatalmas pedálos orgonán adja elő Carol Williams.

Acapella verzió egy TV műsorból. Azt hiszem ilyen megasztár szerűség volt.

Transz Szibéria Zenekar egy fasza 4 és fél perces számot csinált belőle.

A Kill Bill betétdalaként híressé vált feldolgozás, amit egy bizonyos Al Hirt követett el, a címe Green Hornet.

És a végére két újraértelmezése a számnak elektromos gitáron. Az első Nuno Bettencourt szerzeménye, aki az Extreme nevű zenekar tagja. Előadja egy nevét és arcát nem vállaló youtube-er (nem, nem TY-vel kell ejteni, ahogy azt mainstream-es barátaink belénk verték). A sebzett dongó repülése címet adta a szerzeménynek (Flight of the Wounded Bumble Bee).

A végére pedig Smokin' Bill Zink Dongó Medley-ét láthatjuk. Nekem nagyon tetszik, de azért szomrú, hogy szegény bevásárlóközpont parkolókban ad koncerteket...

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr971344204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi (*) 2009.09.01. 19:59:44

ezjó, ezt én is megtanulom :D

Tomi (*) 2009.09.01. 20:02:37

mondjuk ez gitáron minden csak nem teknikás

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2009.09.02. 21:18:31

jajj komoly zene jajj de jó :) zseniális, mesteri, imádom. egyébként a zeneszerzők előtt megemelem az összes nemlétező kalapomat de komolyan. olyan tudásuk volt h na.
az összes nagyon tetszett kivéve a kill bill-es. az vhogy nem fogott meg. jókat választottál ki a sok-sok mindenféléből, gratu :)
btw: üdvözlet a kedves új szerkesztőnek :)

balukaaaa teh master · http://gothic-risen.blog.hu/ 2009.09.03. 12:30:19

@Angyalod:
kösz :D
nekem valahogy mégis az áll a szívemhez a legközelebb, mert jómagam is trombitálok. (elfogult vagyok :D)

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2009.09.03. 12:59:43

hát akkor ugyanúgy mint én a zongorás feldolgozásokkal :)

-Bianka- (törölt) 2009.11.11. 01:48:36

ajánlanám felvételre Maksim Mrvica zongorista előadását is, nekem nagy kedvencem.
www.youtube.com/watch?v=kwd5f6dJpdw&feature=related

balukaaaa teh master · http://gothic-risen.blog.hu/ 2009.11.15. 22:02:38

@_Anka_:
ösmerem a verziót, de ez a buzeránsokr hajazó megjelenése és a mélynyomás ritka undorító produkcióvá teszik...

-Bianka- (törölt) 2009.11.21. 02:56:02

szerintem is buzeráns a megjelenése, de nem igazán értem, hogy ettől mért függ a zenei élmény, amit hall az ember, nem pedig lát? :)
(nyilván tekintsünk el a videotól, nem a klipet szerepeltetjük a blogon, hanem a zenét)
süti beállítások módosítása