Amikor átszakad a gát...

2009.09.03. 06:00

A mai feldolgozás elmosott minden eddig lehetségesnek hitt eddigi határt. Olyan sokszor dolgozták fel a zenetörténelem során, hogy ha valaki nem tudja, hogy amit épp hallgat, az egy feldolgozás, észre sem venné bennük az eredeti blues számot. Az idő elteltével a műfajok is változtak, azonban a cím és a dalszöveg töredékei maradtak a régiek, emlékezve a régi időkre. A címe When The Levee Breaks.

A szám eredeti szerzője és előadója Kansas Joe McCoy és Memphis Minnie, 1929-ből. Aki egy kicsit is konyít a blues életérzéshez/világához, az tudja, hogy kb a 1920as években lett népszerű ez a feketék által kitalált műfaj. Akkoriban  Amerikában részben a technológiai fejlődés, részben jogaik szélesedésének köszönhetően szép lassan elvesztették a rabszolga státuszt, ami az Egyesült Államok déli részén egy feketének majdnem egyenő volt a halállal, ugyanis munkát nagyon nehezen kaptak és ha mégis, az éhbérnél szinte sose többet. Ezt tetőzte az 1927es nagy Missisipi-i árvíz, ami a fekete közösség nagy mértékű északabbra történő vándorlását eredményezte, valamint a blues és a későbbi műfajok termőterületévé tették a "Középnyugat"-ot. Erről a nagy árvízről szól ez szám. Se többről, se kevesebbről. Ahogy szeretjük.

Azonban ezt a számot is más tette igazán híressé. Az elismerés a Led Zeppelinnek jár. Az 1971es IV. albumukon volt ez az utolsó szám. Majdnem átírták teljesen a dalt, de a szöveget viszonylag érintetlenül hagyták. Egyértelműen nagy előrelépés volt ez a szám történetében, de természetesen itt már rég nem ugyanarról a műfajról van szó, úgyhogy nem lenne szép összehasonlítani a kettőt. Egyszerűbb ha kijelentem, hogy önmagához viszonyítva kellemes a szám. :D  (IDE kattintva meghallgathatjátok a 1994es stúdió változatot picit jobb hangminőségben)

Ezután rengeteg előadó csinálta meg a saját feldolgozását a számból, sok fajta műfajban és vegyes minőségben. A dalszöveget voltak akik változtatták, de többnyire a nagyja változatlan maradt. A feldolgozások nagy része a Led Zeppelin verziót veszi alapul, de vannak köztük akiknek látszólag semmi közük nincs ahhoz, úgyhogy valószínűbb, hogy az eredetit vették kiindulópontnak. Vagyis a feldolgozások itt kezdődnek. A Led Zeppeliné túl egyedi, hogy ne tekintsük külön számnak.

Elős versenyzőnk a W.A.S.P., kicsit talán heavy metálra hajazó hangzással. Szeressük.

Őt követi a sorban a jó öreg Bob Dylan azzal az össze nem téveszthető hangjával. A szám a Modern Times (2006) című albumán jelent meg.

Az A Perfect Circle nevű előadó is feltette az eMOTIVE című korongjukra. Alternatívabb a stílus, ami nekem annyira nem jön be ennél a számnál. (Bocs, de ez fellelhető a legjobb minőségű verzió a neten. A végén van pár perc holtidő. Ha lejár a szám, nyomjátok ki nyugodtan, nem lesz semmi más.)

Ez a verzió egy bizonyos Tori Amos-tól származik, akiről még soha a büdös életben nem hallottam semmit, ami nem is csoda, hiszen eléggé erőlteti valahogy magát az egész szám alatt. Nekem kifejezetten nem tetszik.

Erről az úriemberről aligha hallottaktok, én is épp hogy csak rátaláltam. Ő egy kevésbé ismert, azonban annál jobb zenész. A neve Gwyn Ashton és egy nagyon ügyes kompozíciót hozott össze a számból. Minden elismerésem öreg...

Most jut eszembe, igazán zúzós előadónk még nem is volt. Na sebaj, itt az utánpótlás a Down szemémélyben (zenekar = személy?). Szerintem ők a Zeppelin felé hajlanak el inkább, de ez sem tökéletes. Foghatták volna egy kicsit hosszabbra is...

És végszónak itt a Londoni Filmharmónikusok feldolgozása is a Led Zeppelines albumukról (Kashmir: Symphonic Led Zeppelin, 1997), ami szerintem viszi a pálmát az egéssz felhozatalban. Egy sincs ilyen jól szerkesztett és előadott, mint ez. Ha végeztetek vele, csak a hecc kedvéért nézzétek meg az 1929es verziót. Érdekes lesz így :D

Van egy különdíjasunk is, aki az "Ezmiez????????" kategóriában nevezett. Az előadó neve Killdozer. Nem tudom, hogy ők ezt mennyire gondolták komolyan, de a végeredmény végtelenül visszataszító az biztos...

(a klip meg hát... CSÖCSÖÖÖÖÖK!!!!!!!!!)

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr431347387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2009.09.08. 10:10:06

Ezt nem gondoltam volna, mindig is egy nem túl jelentős, nem túl ismert töltelékszámnak gondoltam.
süti beállítások módosítása