Csomagolj Jack!

2009.10.02. 10:00

Újabb örök érvényű sláger a '60-as évekből. Ray Charles R&B klasszikusát, a Hit the Road Jack-et is feldolgozták különböző formában.

Az eredeti művet Percy Mayfield írta, és Ray Charles adta elő 1961-ben. ebben az évben kislemezen megjelent és az első helyig repült a slágerlistákon. Nagyon bírom Ray hangját, úgy énekel, mintha tényleg kirakták volna a szűrét. Sajnos nincs apelláta, Jacket kirúgta az asszony, csomagolnia kell. Az alábbi filmen 4 fős női kórus küldi el Jacket melegebb éghajlatra.

 

Az első feldolgozást 1966-ban követte el a The Animals. Az Animalism lemezre került fel. Méglassabb lett a tempó, bluesos lett a dal, Eric Burdon hangja természetesen fenomenális, az orgona is odatesz rendesen, csak a női kórus hiányzik belőle.

The Stampeders nevű formáció könnyed rockváltozatot készített 1970-ben. A telefonos előjátékba Wolfman Jack amerikai híres rádiósszemélyiséget is belevonták, de ezt nekük nem fontos tudni. Viszont egész jó kis verzió lett ez is, itt is csak a női vokálokat hiányolom.  Helyette kapunk többszólamú éneket, itt is a "Jacknek" van messze a legjobb hangja, de a dobos is egész ügyesen énekel. Mivel Embedding disabled fogadott a jútyúbon, ezért elről a linkről juttok oda.

 

Beat it mondaná Michael Jackson, a következő versenyző műfajáról kérdeznénk. (tudom, tudom 2 kör futás ezért a szar viccért) De a rockerleányzó, Susie Quatro eléggé klubhanglatóra fogta a figurát a 1974-ben megjelent Quatro albumon szereplő feldolgozásban. Sajna nem a legjobb minőség. Nekem ez a verzió épp nem tetszik annyira, azért Susie hangja miatt érdemes meghallgatni.

 

Big Time Orchestra big band átdolgozása is kiválóra sikeredett. A brazil csapat itt a hangzásnál inkább előtérbe helyezte a hangszereket, nagyon helyesen, bár az ének is kiváló. A klipbe bekerült egy kis mókázós jelenet is, mert azért emberből vannak a zenészek is.

 

Hölgyeim és Uraim! A gitáron Eric Clapton! Nem is maradunk nagyszerű gitárszóló nélkül, de előtte a szaxofonos is produkálja magát kicsit. Igazi örömzenélés volt, kár, hogy amatőr felvétel.

 

Buster Poindexter az előadásába, még némi színházat is visz és el is játszák a történetet. (Végre valaki, aki leüti a labdát) Néhol egy kicsit túlspilázzák. Az énekes csaj meg valószínűleg Szemérmetes Erzsók. A Buster Goes Berserk lemezen jelent meg a hanganyag 1989-ben, egyébként az elmegyógyintézetes Michael Keatonos vígjáték, az Álomcsapat zenéje is volt. (a klippben vannak részletek, meg szereplők)
Visszatérve a zenére faja ez is, különleges a hangja az ürgének.

 

Percy Mayfield, a dal szerzője saját maga is előadja nekünk otthon. Hát nem véletlenül énekelte inkább Ray Charles.

 

A Cat Power feldolgozásá sajnos nem tetszett nekem.  Álmosra lassított, érzelem nélküli, minimalista. Minnől többet hallgattam, annál kevésbé jött be. (Pedig a saját számainál ez a stílus jól működik.

 

És most jöjjön 2 érdekes amatőr feldolgozás. Kis kínai kölök nyomatja akusztikus gitáron, vajon hány éves lehet? Nagyon tud.

 

A másik talentumunk meg kétnyakú villanygitáron játszik.

 

Svédül Monica Zetterlund előadásában.

 

És talán fejezzük be némi reggae-vel. Big Youth 1973-as Hit the Road Jack lemezén szerepel az alábbi lazaság.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr921416919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2009.10.03. 21:45:47

oh-my-goodness.. az eric claptonosat többször meg kellett néznem.. az ott komolyan egy táncoló virág a szintis előtt??? :D:D
Cat power-ös csajnak jó hangja van de ez egy borzalmas feldolgozás lett valóban.
egyébként meg mit akarsz azzal mondani h amatőr feldolgozások??? most komolyan annak tartod a kis kínait? :D
kövezzetek meg de nekem tetszett a reggae :)

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.10.03. 23:06:43

@Angyalod: Amatőr=nem hivatásos
Amíg hobbiként csinálja, addig amatőr marad mindenki. ;) Ez nem a tudására vonatkozik.
Jéé ott egy táncoló virág!!!
süti beállítások módosítása