Isten óvja a királynőt.

2009.10.14. 06:00

A Sex Pistols 1 albummal is a legmeghatározóbb csapat volt az angol punk színtéren, a God Save The Queen botránydalukat többek többek között a Motörhead és az Anthrax is eljátszotta, de megihlette Madonnát is.

Az eredeti dal 1977-ben jelent meg Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols albumon, és kislemezen is, melynek borítója az egyik legjobb borító. (szóismétlés -1 pont)
A dal elég nagy port kavart a monarchia rendszere ellen irányuló szövegével, de egy punkzenekarnak az a dolga, hogy botránkoztassa a jónépet. Jó kis minimalista klippet gyártottak hozzá, amin láthatóleg rendesen be vannak lőve.

A Motörhead a saját piszkos rock&roll stílusában adja elő, Lemmy rekedt hangját nagyon bírom. AWe Are Motörhead lemezükö jelent meg 2000-ben. Klippet is forgattak hozzá a fiúk, kis városnézés Londonban a monarchia jelképei körül egy busz tetejéről, amit maga királyné vezet. 

 

Még sok sok évvel ezelőtt, mikor megismertem az eredeti számot, nagyon megtetszett, de nem tudtam beszerezni sehonnan (Ez még a kazettamásolós korszak, a mai fiatalok bánhatják, hogy kimaradtak belőle, áhh a régi szép idők) De megvolt az Anthrax 1985-ös Armed and Dangerous lemeze, azon rajta van a dal feldolgozása, így az eredeti híján azt hallgattam. Eléggé punkosra sikerült, akkoriban örültem neki, hogy hasonlít az eredetire, de most jobban örülnék egy trashesebb verziónak. Azért jó szám. A gitárszóló az legalább valódi metál.
No csak kérni kellett, egy az albumverziónál mötálosabb, igazán zúzós élő változat az Anthraxtól, egy másik szám is van utánna. Emitt meg az albumverziót éritek el.

 

Madonna csak úgy csinál mintha, de nem :( Egy kis átverést kaptunk tőle a Sticky & Sweet Tour-on idén. A Dress You Up elején elkezdi gitáron játszani a God Save The Queen kezdetét (némi segítséggel) aztán mikor már kezdenénk örülni, átvált a saját számára, de vége felé is felcsendül a Sex Pistols száma. Huncut vagy Madonna.

 

A The Enemy punkrock formáció is játssza koncerteken, némileg gyorsabban, mint az eredeti.

 

A Bathory viking/black metál banda, illetve az azt haláláig sok évig egyedül vivő Quorthon meglepetésemre sutbavágta a vikingmetált, és punk verziót készített nekünk. Pedig érdekes nézőpont lett volna. A zenekar érdekessége, hogy a magyar Báthory Erzsébet grófnóről kapta a nevét. Számomra érdekes, hogy a grófnőnek közvetve köze van a családnevemhez. :)

 

A Foo Fighters egy MTV díjkiosztón adta elő a dalt, a nagyszerű Pretenders című számuk után. Nagyon erőteljes változat, nekem nagyon bejött, nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz. Csak valami szólófélét hiányolok.

 

Végül, hogy lenyugodjunk hallgassunk egy kis loungét. Az idei "3" című albumára pakolta fel a dal nyugis változatát a francia Nouvelle Vague. Hát ez bizony 180°-os ellentétben áll az edig hallottakkal. Bírom az ilyeneket.

 

Egy kevéssé ismert zenekar, a Smash-Up Derby feldolgozását mutatom be nektek, ők a Sex Pistols zenéjét Madonna, Ray of Light című számának szövegével keverték össze. Az énekescsajok nem túl profik, de azért jhangulatos feldolgozás ez.

 

Nem feldolgozás, de befejezésként hallgassuk meg az igazi God Save The Queen-t az angol himnuszt, hogy stílusos legyen a befejezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr351448852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The reaper 2009.10.24. 13:07:49

Bocs, tudom, hogy az én kurva anyámat, hogy csak bele kötni tudok, de a magyar fordítása a God save the queen-nek inkább az Isten óvja a királynőt.
Ugyanis ez a jelmondat mindig az akkori uralkodót illette. Szal God save the king/queen. ÉS az h a magyar nyelv különbséget tesz a király felesége (ti. királyné) ill. az uralkodó aki történetesen nő (ti. királynő) között, a fordításban gondot okozhat.
Amúgy korrekt post grat hozzá!

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.10.26. 14:45:26

@The reaper(the original): Igazad van. Mondjuk tudok védekezni azzal, hogy én itten a posztcímekben nem a szám címét szoktam kiírni, hanemcsak utalok rá. (ugye milyen jó kifogás;) ) A cím a leglényegtelenebb dolog, attól még ugyanazok a számok lesznek a bejegyzésben. Azért kijavítom, köszi. :)
süti beállítások módosítása