Pachelbel kánonja

2009.10.29. 08:03

Johann Pachelbel D-dúr kánonja, pontosabban annak az egyik feldolgozása nagy hisztit csinált pár éve Internetországban. Nézzünk utána!

A mű vonósnégyesre lett írva, szép, lassú tempóban. Ez a legjobb minőségű felvétel amit találtam róla. Sajnálatos módon a videó feltöltője egy okleveles balf*sz és Mozart portréját vágta a videó alá.

A Londoni Szinfónikusok előadása. ÍGY nézett ki Pachelbel. Nem keverni Mozarttal!

A la Corda D'oro című anime sorozatból vagy miből (kevés információ és utánanézés hiánya) egy felvétel. Zongora kíséri a hegedűt.

Hárfán

A Kanadai Rézfúvósok könnyed verziója.

Brandon Marceal vagy nagyon rossz minőségű vagy nagyon bénán szerkesztett videója. Nem értem ilyet minek töltenek fel egyesek, de nem panaszkodom, az a lényeg hogy láthatunk még egy jó előadást.

A Trans-Siberian Orchestra feldolgozása. Profi munka, dalszöveggel megspékelve. IDE kattintva megnézhettek egy koncertfelvételt. A zenekar híres/hírhedt arról, hogy a weben nem találni róluk mást, csak fanok által készített felvételt a koncertekről. Ezért is ritkaság egy igényesebb felvétel.

És a feldolgozás ami újból elővette a számot és a köztudatba hozta. Canon Rock. Egy bizonyos JerryC (Jerry Chang) nevű taiwani gitáros srác előadása.

Sajnos a hírnév nem jött össze neki, aminek a legfőbb oka egy elsőre ártatlannak tűnő feldolgozás volt. Az egyik oka az volt, hogy valami gebasz volt a feltöltéseknél és JerryC videója törlődött (nem biztosak a forrásaim). De a feldolgozás nem. Ezért az emberek úgy gondolták, hogy mivel a feldolgozás hamarabb került fel a netre, ezért biztos az az eredeti, pedig nem. Még az elején ki is írja, hogy JerryC hangszerelése szerint játsza a videót. Az előadója ennek a funtwo művésznevet használó koreai gitáros.
A sikerének a másik oka a videó címe. Youtube-on (T, nem TY) ugyanis csak így egyszerűen "guitar" címmel töltötte fel, kb az oldal megalakulása után nem sokkal, ami a gitárra kereső embereket hamar elérte, így gyorsan nagy népszerűséget szerzett azok körében is, akik esetleg még nem hallottak róla.
Még egy, 2+1-edik oka annak hogy az övé lett a népszerűbb: jobb. A felvétel minősége nem, de egy árnyalattal szebb az ő játéka. De ez már csak az én véleményem.
Külön poén JerryC és funtwo (katt ide a tejes koncertért) fellépései, amik megmutatják a sikerük közötti hatalmas különbséget.

És mivel manapság a legnépszerűbb hangszer a gitár, aminek köszönhetően bolygónk lakosságának legalább a fele tud rajta játszani (saccolás), nagyon hamar elárasztották a youtube-ot a feldolgozások. Ezeknek a nagyja vagy 100%os utánzás, vagy még rosszabb, mint az eredeti, úgyhogy nem sok értelme lenne kitenni őket az oldalra. Azonban ezt a videót annál inkább. Ez egy válogatás 39 ember verziójából. Az egyetlen bibi az, hogy ez 2007es, ami nem tegnap volt, és azóta sok más ember készített hozzá feldolgozásokat. De legalább jó a videó. ITT elérhető egy kíséretként felhasználható hanganyag, ha kedved támadna feldolgozni a számot otthon.

És már a Canon Rock feldolgozásaként sori1004jy előadása elektromos hegedűn. Viva la idióta internetes becenevek!

Omar Lopez, viszonylag híresebb hegedűjátékos feldolgozása. Egész egyedi, szép hangzásvilág.

Bónuszként pedig egy videó arról, hogyan is fest ez az iPhone gitárszimulátorán.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr241479411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása