Eufrátesz

2009.11.19. 20:22

Hát kérem egy újabb közhiedelmet kell eloszlatnom. A Rivers Of Babylon-t felénk mindenki a Boney M-nek tulajdonítja, de nem az ő szerzeményük. Mint kiderült, az eredetit a jamaikai The Melodians jegyzi. Persze a többi feldolgozásnak is utána néztem, ahogy Durrbints kérte az ötletkosárban.

A The Melodians 1970-ben dobta piacra a Rivers of Babylon albumát. A szöveg alapja egy bibliai zsoltár. '72-ben egy jamaikai krimiben is felcsendült. Ha már a rasztaszigetről jött, nem is lehetne más a műfaja, mint reggae. A törzsolvasók már bizonyára tudják, hogy nem komálom a műfajt (sőt, talán már unják is, hogy ezt minden alkalommal hangoztatom) de ez a dal most kifejezetten tetszett. 

 

A nótát világslágerré a disco korszak nyugat-német import fekete discocsapata, a Boney M. Két hölgy is Jamaicából jött, így ismerték az eredetit. Aranyos kis tingli tangli dalocskát csináltak, ettől a háttérzenétől mondjuk frászt kapok, de bírom az énekdallamait benne, jó dúdolni, a közepén levő betét kicsit fura, de legalább változatossá teszi.

 

Rögtön az elején hallgassuk meg Sinéad O'Connor, rövid, de gyönyörű lassú, akusztikus dalát. a 2007-es Theology albumán megtaláljátok. Ennek a feldolgozásnak már van némi vallásos jellege.

 

Essünk túl első reggie feldolgozásunkon. A Melodies egyik tagjának tesójának zenekara, a The Skatalites előadása. 

 

Az Egyesült Államokban a ska/alternative rock Sublime tette híressé a nótát. A '92-es 40 Oz. to Freedom című albumukra került fel.

 

Egy kis akusztikus örömzenélés. Utánna finom Guinness fekete sört isznak, nyamm, én is szeretem.

 

Az amerikai folk/indie zenekar, a Barefoot Truth kellemes meglepetés számomra. Mikor elkezdtem gyűjteni ennek a számnak a feldolgozásait, nem gondoltam, hogy ilyen változatos variációk lesznek. ez a változat nagyon tetszik, lágy, nyugtató zene, de mégse unalmas. A népi hangszerek különös atmoszférát kölcsönöznek neki. Idei felvétel.

 

A magyar My Cream paródia csapat nem lett túl sikeres (az Irigy Mirigy lesöpörte őket), viszont van egy Boniem című medley-ük, amiben jut egy paródia szelet a Babilon folyóinak. A '96-os Popparódiák kazin van rajta. (Faék típusú albumcím)

 

Jujj, na még egy reggie... - gondoltam én balga. De nem az, hallgassátok csak tovább ;) Na ez jó kis nóta volt, kár, hogy ilyen rövid. Többet nem mondok a Snuff változatáról, legyen nektek is meglepi. A Potatoes and Melons at Wholesale Prices Straight from the Lockup (részecskegyorsító típusú albumcím) nagylemezükön találhatjátok meg.

 

 

Az ír énekes és show man Daniel O'Donnell tinglitanglizik nekünk egy kicsit.

 

Egy kis reggae Dennis Brown-tól. A 2002-ben kiadott Promised Land 77-79 albumon van fenn 877-es felvétel. Termékeny volt az ürge, átlag 4 album évente! Még a '99-ben bekövetkezett halála után is.

 

A Jah Tiger & House of Riddim Band koncertje. az elején van a dalunk, utánna ilyen raszta jódli (nemtom hogy hívják) következik. Jól hat az euróai fehér csávók előtt, az énekes törzsfői öltözéke. :)

 

Mivel a dal alapja egy bibliai zsoltár, így még rengeteg feldolgozása van, főleg vallásos vonalon, különféle nyelveken, de remélem megelékszik durrbints ennyivel is. Végezetül azért még bemutatom Don Mclean kórussal támogatott előadását. Nekem baromira bejött, bevallom, már kezdtem unni egy kicsit a témát, és visszahozta az életkedvem. Azt hiszem tökéletes lezárása a posztnak. A zenei egy kicsit minimalista, de istenem, ez a kórus!

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr711537753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.11.22. 00:40:20

Ez vmi qrvajó poszt! A Barefoot Truth is kész, de a kórus a végén kicsapott minden biztosítékot, a lehető legjobb értelemben.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.11.22. 02:43:43

@TREX: Pedig már épp be akartam fejezni a posztot, bele sem került volna az eleje alapján, de aztán meghallottam azt a csodálatos kánont.
süti beállítások módosítása