Űrverda

2010.01.10. 20:49

Vasárnapra is Deep Purple, de most a pörgős fajtából. Az egyik kedvenc nótám tőlük, a Space Truckin' kerül terítékre.

Az eredeti dal az 1972-ben megjelent Machine Head lemezen. Imádom ezt a nótát, bár koncertlemezeken még ütősebb, általában a közepén lévő gitár és dobszóló helyett sokperces improvizált szólók következnek. A legjobban Made in Japan koncertalbumon szól, amit ajánlok mindenkinek, feltétlenül szerezze be, ugyanis a legjobb koncertlemez a világon. Ott 20 percesre nyújtják a számot, mert egy hosszú improvizált (vagy annak tűnő) betétet játszanak benne. Viszont a dal többi része, gyorsabb, pörgősebb az eredetinél. Bevallom, hosszú, effektekkel tarkított szólókat nem is mindig hallgatom végig, mert mégiscsak a "szpésztákin" sikítozásra lehet igazán jót bulizni. Bírom még a Made in Japános változatban, ahogy Blackmore sikálja a gitárt. (nemtudom mi a szakkifejezés rá)

No itt eredeti: egy albumverzsön:

 

A Made In Japan-os 3 részre darabolva: Made in Japan Playlist

És egy koncert 1973-ból. Nekem is megvan ez a dvd. Nagyon jó. Rövidebb a szólózós rész, így csak 10 perces a nóta. Erről a linkről eléritek.

 

No és most jöjjenek a feldolgozások:

Kezdjük egy igazi szupergrouppal. A sci-fi témájú "metál operák" királya Arjen Anthony Lucassen egyik space rock-progresszív metál projektje, a Star One előadását láthatjuk. Amint túltettük magunkat a borzalmas ezüstegyenruhán, amit a fele társulat visel készüljünk fel egy hatalmas élményre. Igaz a dal rövid változatát hallhatjuk, de nem kissebb torkok éneklik, mint Floor Jansen (After Forever), Irene Jansen (Ayreon) Russel Allen (Symphony X),  Damian Wilson (Threshold) és Robert Soeterboek. Tehát végig nagyszerű az ének. Felhívom még a figyelmet Joost van den Broek billentyűs szólójára, nézzétek, milyen vehemenciával esik neki a szintinek. Az egész előadás nagyon megfogott, még az idétlen ugrabugra tánc is, amit levágnak egyesek, csak fokozza a hangulatot. csak az első 5 perc a dal, utánna kis koncertlevezetés ráadásként dúdolgatással, vonatozással, tánccal. Én még ilyet koncerten nem láttam, marhajó.

 

Az Overkill kiadott egy feldolgozásalbumot 1999-ben, a találó című Coverkill-t. Ezen található egy Space Truckin' feldolgozás is. Egy igazi trash metál zúzással állunk szemben, Bobby Ellsworth-tól (énekes) ebben a számban szerintem nem tejesít olyan jól, mint amiket én ismerek tőle. Olyan erős közepesnek minősítem ezt a feldolgozást.

 

A Dream Theater elkészítette a teljes  Made In Japan album remake-jét. Nem kell mondanom, egyértelmű, vérprofi az előadás, de azért az eredetit nem múlja felül. Meg bármennyire is szeretjük James Labrie-t, azért nem egy súlycsoport Ian Gillannal. Azért nem bánkódnék, ha egyszer előadnák nekem... :D

Itt van mind a 20 perc két részletben.

 

 

A szebb napokat is látott hard rock zenekar a Tesla 2007-ben adott ki egy feldolgozásalbumot Real To Reel címmel. Azt hiszem ezek után már tudjátok hol keressétek a nótát normális verzióban, ugyanis csak rossz minőségű koncertfelvételeket találtam, ittvan mondjuk ez valami áruházból vagy miből.

 

2008-as a Ministry feldolgozásalbuma a Cover Up. Ők industrial metálban utaznak, ami igazság szerint nem az én műfajom. Ez a verzió viszont tetszik. Erőteljes, lendületes és még gitárszólóval is kényeztetnek.

 

Végén megint egy trash metál, a Vengeance Rising zúzós zenéje és artikulálatlan, hörgős éneke az Once Dead lemezükre került fel.  Nekem nemigazán tetszik, néha mikor a gitár besikít, azt bírom, de az ének elrettent a nóta későbbi hallgatásától. A végén a bluesos levezetés viszont meglepő, a legfaszább ötlet ebben a verzióban.

 

Hamár ennyi helyen jártunk az űrverdánkkal, ideje eltenni magam holnapra. Szép Éjszakát! (Aki meg nappal olvassa annak jó munkát/tanulás/szórakozást/feldolgozásalattolvasást/pihenést/főzést/egyebeket!)

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr801662169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása