Egy kis vasárnapi őrület

2010.02.21. 21:02

Angyalka ajánlotta ma a Seal első nagy slágerét, a Crazy-t az ötletkosárban. Aztán már rekordgyorsasággal kész is belőle a poszt, mivel szerintem elég ütős feldolgozások születtek hozzá, főleg a rock színtéren.

 

A sláger 1990-ben robbant be a köztudatba. Azóta is szokták játszani a rádiók, úgyhogy még én is ismertem. 1991-ben jelent meg nagylemezen, Seal eponym albumán. (Magyarul a Seal című lemezen, de csak tanuljunk idegen kifejezéseket, nem árt.) Kellemes kis pop-soul nóta.

 

Még időzünk egy kicsit Sealnél, az MTV Unplugged műsorában elhangzott unplugged verzió erejéig.

 

A legismertebb feldolgozást Alanis Morisette készítette 2005-ben. A dalt kislemezen adták ki, illetve rajta van a Collection című válogatáslemezén is. Morisette kisasszony ötvözi a rockot az elektronikus zenével és a hangja is jó, szóval nem csoda, hogy ő is felkerült a slágerlistákra.

Jeff Scott Soto bandája, a Talisman egy kiváló hard rock átiratot készített 1995-ben a Life című albumára. Most tudtam meg, hogy az Opeth frontembere, Fredrik Åkesson gitározik a Talisanban. Az eredeti dal dallamait sikerült megtartaniuk, mégis valami teljesen újjat kapunk, Soto meg hatalmas torok, most is bizonyítja. Nálam ez a n1 verzió, többszörösen lekörözve az eredetit.

 

Power metál formában kapjuk vissza a Crazy-t az Iron Savior-tól. A Condition Red lemezükre pakolták fel 2002-ben. Hozzám persze ez a verzió is közelebb áll, mint az eredeti, szerintem ők sem hibáztak, mikor megalkották ezt a változatot.

 

A görög énekesnő Elena Paparizou is rögzítette a dalt a 2006-ban kiadott Iparhi Logos lemezére. Szép hangja van, de a dal eléggé hasonlít az eredetihez, kicsit több önállóság is lehetne benne.

 

A Mushroomhead modern alternatív-industrial metál keverékével lép a ringbe. Van ám benne  "ipari" hangzás, nu-metálos énekstílus üvöltözéssel kiegészítve (2 énekest is foglalkoztatnak). Megjelenésükben a Slipknothoz hasonlítanak, ők is a maszkosharcos vonalon mozognak (ráadásul a maszkok is hasonlóak), illetve felállásban is, az iowai bandához hasonlóan több dobos kap szerepet. Rivalizál is egymással a két zenekar.(Bár a Mushroomhead a régebb óta a porondon van, a Slipknot jutott a mainstreambe) A XIII című nagylemezükön szerepel rejtett számként.

 

A hülye nevű  Me First and the Gimme Gimmes pörgős punk rock stílusban valósította meg a Crazy-t. A 2003-ban kiadott Take a Break lemezükön kell keresni.

 

A Pearl Jam egy koncertfelvételén rögzített kis örömzene:

 

Bónuszként egy egész jó kis előadás egy "amatőr" brazil(?) zenekartól az Atena-tól. Könnyed rock, női énekessel.

 

Sok nagyon ügyes hobbizenész feldolgozta a nótát, főleg akusztikus verziók vannak szép számmal, akit érdekel, keressen utána, mint ahogy most remixeket sem kerestem gonosz módon. Még egy amatőrt berakok, mert tetszene, csak jobb lehetne a hangminőség, meg az énekesnőnek még fejlesztenie kell a hangját. Ez is az ipari metál kategória, csak érdekességképpen női énekessel.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr511779285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása