Csillagászat a Pink Floyddal

2010.04.03. 01:38

Mára egy korai Pink Floyd számot választottam. A címe Astronomy Domine. No lássuk kik is nyúltak a műhöz.

A dalt Syd Barrett egy betépett illúziója ihlette. Ez érződik is, elég különleges akkordokat használ, és a visszhangosított gitár is jelentősen hozzájárul a pszichedelikus hangulathoz. Az eredeti, 1967 The Piper at the Gates of Dawn debütáló albumon található kiadáson még Syd Barrett énekel Richard Wright-tal. A későbbi lemezeken Syd helyett már Gilmour szerepel a dalban.

 

Egy élőfelvételt is bemutatok, még ez is Syddel készült. Pár dologban eltér az albumverzsöntől.

 

És egy hosszabb verzió, az 1969-es Ummagummáról, immáron David Gilmour-ral.

 

És most kezdjük a feldolgozásokat.

Nem is gondoltam volna, hogy egy Pink Floyd dalt jól át lehet írni metál nótává. Pedig a kanadai Vovoid bebizonyította, hogy lehet. Mitöbb, a legérdekesebb, legeredetibb feldolgozást hozták össze a mai felhozatalban. Nemcsak a hangzást ültették át metálba. Saját ötleteket is csempésztek bele, amit mindig díjazok egy feldolgozásnál (sőt akkor igazi feldolgozás), néhol a szöveg is más. A hangulat nemcsak pszichedelikus, egy kicsit sejtelmes is lett. Ami hiányzik az a "huhogás" amit az eredetiben nagyon bírok. A dal az 1989-es Nothingface albumon kapott helyet.

 

Az Atomic Bitchwax feldolgozása a tavaly megjelent 4 című lemezükre került fel. Ők is használtak saját ötleteket, de annyira átvették a Pink Floyd stílusát, hogy ez alig tűnik fel. Viszont a hangzás tetszik, főleg az izmos kezdés. Az album myspace oldalán meghallgatható, csak ki kell keresni a lejátszóban. Íme a link:

http://www.myspace.com/theatomicbitchwax/albums/tab-4-11699048

 

Gary Lucas is egy kicsit aggresszívebbre veszi a figurát, no meg belekever némi űrrockos effektet, aztán szétnyűvi a gitárt. Tetszik a gitárszólója, viszont az alap egy idő után monotonná vált. És itt sincsen huhogás. Ejnye. A 2006-os Coming Clean- és a 2008-as Operators Are Standing By The Essential Gary lucas lemezén adta ki. Itt is Myspace link következik, ott kell a dalhoz tekerni a lejátszót.

http://www.myspace.com/garylucas/albums/operators-are-standing-by-the-essential-gary-lucas-1988-1996-12896066

 

Végül David Gilmour és Richard Wright közös előadása a Pink Floydon kívül. Nem tekinthető feldolgozásnak, ez inkább csak bónusz, mivel őket mindig jó nézni.

https://www.youtube.com/watch?v=QArBbvj68lw&feature=related

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr521891119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása