No akkor posztoljunk egyet ma is, régen volt már úgyis új bejegyzés...

Sajnos nemrég, szeptember 16.-án, 86 évesen távozott az élők sorából Szenes Iván. Ő írta a Kicsit szomorkás a hangulatom máma című slágert Nádas Gáborral, amit igaz, számomra a Kispálék tettek emlékezetessé, de ez annál nagyobb múltú nóta.  A cikkből kiderül, katt a továbbra:

Az eredeti dalt az "Imádok férjhez menni" című színházi darabhoz írta Szenes Iván 1964-ben. A darabban Darvas Iván énekelte. Jóval későbbi TV felvételt találtam Darvas előadásával, képzeljük el pár évvel fiatalabban ;)

Lemezre 1965-ben rögzítették, ekkor Németh József énekelte fel. Eredetileg nem ezt a videót akartam berakni, mert ez nem poénblog, és a klipet készítő csatorna csak paródiaműsorokat készít... :D De vicces, hogy a wikipedia is ezt linkeli. Idézem:" Németh József idősebb korában énekli a Kicsit szomorkás a hangulatom című slágerét" És íme a Video: 

 

Németh József szuperképességekkel bír, és 80 évesen is olyan a hangja, mint 20 éves korában, az eredeti '65 felvétellel való 100%-os egyezés a puszta véletle az évek meg a rutin.*

 

Rudolf Péter is énekelte, ne kérdezzétek mikor készült, a Google barátom se adott rá választ, hátha majd ti. Lényeg, hogy nem mostanában.

 

Hofi Géza 1982-ben rögzítette a saját jazz verzióját. Ezt a változatot Malek Miklós hangszerelte. 

 

És végre el is jutunk A Kispál és a Borz feldolgozásához, amely egy másik generációval szerettette meg a dalt. Az 1997-es Csinibaba című film betétdala volt. Íme a filmrészlet:

(A fizetésnap nálunk is hasonlóképp telik.)

 

Ejnya, a filmből lemaradt a végén lévő faja punkos-pörgős rész? Sebaj, itt a hivatalos klip is, csak sajnos nem túl jó minőségű.

 

A Csináljuk a fesztivált tv műsor 5. széria 1. részében a Crystal énekese,  Kasza Tibor énekelte. a kispál verzióját játszották. Egyetértek a youtube kommentelővel, nem jön át a hangulat...

 

Ugyenebben a műsorban Feke Pál sem volt valami szomorú, ez egy vidám műsor, nincs mit tenni. :) De mindkettővel az a legnagyobb bajom, hogy levágták a végén a jó részt...

 

Ha már BPTV, Szántó Csabi. Toljad nekünk Csabi, toljad!

 

Németh József annyira profi, hogy harmadjára is sikerül neki hangról hangra ugyanazt hoznia. Mondjuk ez a videó már sok helyen ki lett vesézve, tényleg egy gyöngyszem.

 

 

* Kicsit eltérek a tárgytól, de ha már blog, legyen benne a személyes véleményem is a dolgokról...  Nem akartam támadni Németh Józsefet, valamikor tehetséges és elismert művész volt, nem vitatom, de ha elmegy egy műsorba és ott gyakorlatilag tátog meg mosolyog meg illeg billeg, és ezzel pénzt is keres, az nagyon felnyomja az a agyam. (Persze, mert én is szeretnék hasonló mód pénzt keresni ;) ) Más meg gürizik és próbál előrejutni a tehetségével, zenei tudásával, és nem kap érte semmit...  Igazából nem is ő a főkolompos, bár azért ő sem szent, ha elvállalta, a legnagyobb baj azokkal van, akik ezt elkészítik, műsorra tűzik, ilyen formában leadják. Ez a közönség megcsúfolása.

Bocs a kifakadásért, tudom ezek evidens dolgok és eddig is tisztában volt vele mindenki, de gondoltam tisztázom, mert sose lehet tudni mikor jön egy index címlap, és rohamoz meg egy csomó Németh Joci fanatikus kisnyugdíjas. :D

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr772319429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása