De jön ám! A Metallica álmot hozó homokembere, mindent csinál csak álmot nem hoz szegény kissrác szemére. Erről szól az Enter Sandman című szám. Rengeteg érdekes feldolgozással.

Az eredeti dal az 1991-es black album nyitó nótája és az egyik legnagyobb Metallica sláger. Bevallom nekem nincs a kedvenc talicska számaim között, de azért én is szeretem. Főleg az elején a sejtelmes kezdést. A klippben egy gyerek próbál elaludni, de jön a hihetetlen ráncos ember aztán ijesztgeti a lurkót. Kamionnal, kígyókkal, félmeztelen Metallica tagokkal. Nemcsoda, hogy nem bír aludni szegény kölyök. Bár kicsit túlspirázta a dolgot a rettentő ráncos ember, elég lett volna belebámulnia a srác képébe, attól még énse aludnék napokig. Jó klipp lenne, csak a rendezés nem tetszik, a szaggatott képsorokat sehol sem szeretem. 

 

A legelső feldolgozás legyen rögtön az eredeti előadóé. A Metallica '99-es S&M albumán szimfónikus kisérettel játszák a számot. Ezt jobban szeretem, mint az eredetit. Még Jason is vokálozik.

 

Az Apocalyptica, Metallica feldolgozásokkal szerezte hírnevét. Hallgassuk meg tőlük is a homokembert. Az első nagylemezük, az 1996-ban megjelent Plays Metallica by Four Cellos nyitódala.

 

A Motörhead a '98-as ECW: Extreme Music vagyes feldolgozásalbumra készítette a maga verzióját, Lemmy dörmögős hangjával. Hozzák az eredeti trash hangzást, de ezzel az énekkel még rá is tesznek egy lapáttal. Így már biztos nem alszik ma a gyerek. A zene alé valaki ügyesen összevágott Motörheades felvételeket.

 

Érdekes feldolgozás a Die Krupps-é. Német industriál metált hallunk, de a metál itt igencsak jelzés szinten szerepel benne, viszont rengeteg effekt meg sample gazdagítja a nótát, én inkább elektronikus műfajba sorolnám, de ahhoz meg túl kemény. A Tribute to Metallica albumukon jelent meg 1992-ben.

 

Már lassan semmin se lepődök meg, ha feldolgozásról van szó, így azon se, amit Trex küldött. Egy ember "kacsasípon" eljátsza az Enter the Sandman-t. Miért ne? Amúgy zseniális a video. Azt hittem elején, hogy van ez az alapszitu, (ember kacsasíppal 4 részbe klónozva)aztán az megy végig, amt az első másodpercekben letunk. De nem, van a tarsolyában pár poén, amit szépen fokozatosan adagol. És bizony meg tudott lepni. Nagyszerű a mimikája, olyan arcokat vág... Nagyokat nevettem ezen a videón. Az előadó Mister Tim. Következzék az ugráló fejek klipje:

 

A rég volt már bluegrass stílus a blogon. A műfaj jeles képviselője, az Iron Horse prezentálásában hallhatjuk a dalunkat. Ez is igen elborult zene, de igazán akkor esten le a székről a kuncogástól, mikor beindult az ének. Hát szó se róla, hangulata az van. A 2003-as Fade to Bluegrass lemezükről.

 

Az ötletes nevű Mighty Mighty Bosstones banda is elkészítette a saját értelmezését. Ők pergőssebbé, punkosabbá váltosztatták a dalt. Ének helyett artikulálatlan üvöltözés. Hát nállam csak a nevükkel nyertek különdíjjat, maga a szám az annyira nem jött be. Az első albumokon, a szintén '91-es Where'd You Go? albumukon szerepel, úgy néz ki időrendben övék az első feldolgozás.

 

És következik az a dal, ami nállam most megnyerte ezt a futamot. Nagyon sokat kellett keresnem, míg neten hallgtható formában megtaláltam. Sajnos nem is tudom be se ágyazni, de ezt egyszerűen muszáj megosztanom veletek. Az előadó, Pat Boone már 50-es években a sóbizniszben volt, egyesek szerint Elvis egyetlen lehetséges vetélytársa volt. Na ő gondolt egyet 1997-ben, 63 évesen, hogy bőrcuccot vesz fel, és készít egy albumot, amin heavy metal és hard rock dalokat ad elő big band stílusban. Nekem eszméletlenül bejön. Teljesen átértelmezi a számokat. Igényes, kellemes zene. Ezen a linken találtok egy play gombot, na arra kattintotok és máris szól.

 

A végér ehagytam két csonk számot, az egyik Rob Zombie koncertfelvétele, sajnos csak 2 perc, pedig nem lehet rossz, bár semmi extra nincs benne:

 

A Dream Theater a '98-as Once In A Live Time koncertalbumán a saját Peruvian Skies című számukat fejezték be az Enter the Sandman riffjeivel. Láttam több amatőr tributöt, amin együtt adták elő a két dalt, szóval az a pár másodperc is angy hatással volt a fanokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr171052884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balukaaaa teh master · http://gothic-risen.blog.hu/ 2009.04.18. 08:32:10

lol, erre a bluegrass-es cuccra nagyon rá fogok függeni :D

Olman · http://szofejto.blog.hu/ 2010.04.17. 21:30:31

A kacsasípos nagyon kész - főleg a bal alsó klón!
süti beállítások módosítása