Utazó

2009.11.07. 08:00

Durrbints ajánlotta az Ötletkosárban a következő dalcsokor témáját. Iggy Pop- The Passenger című számát.

Az eredeti dal 1977-ben jelent meg Iggy Lust for Life albumán. Nem nevezném punk számnak, inkább laza, utazós rock. Az albumon David Bowie is szerepel producerként, billentyűsként és háttérénekesként. Bírom Iggy hangját, mintha egy 50-es évekbeli big band énekest hallanék. A refrén is könnyen megjegyezhető: lálálálálálá lálálálá lá

 

Iggy szólópályafutása előtti zenekarával, a The Stooges-szel adja elő az alábbi élő felvételen. Dupla hosszúságú élvezet imprónak tűnő részekkel.

 

Először megijedtem, azt hittem valami Anettka reklám, de nem. Szerencsére csak a leghíresebb Passenger feldolgozásról, amit a Siouxsie & the Banshees követett el. Kicsit poposabbra vették a figurát, amúgy egész jó kis cucc lett. Tetszik a fúvós hangszerek bevetése. A klip viszont ajjajj kategória nállam. Through the Looking Glass cover lemezükön jelent meg 1987-ben.

 

A REM szokásához híven alternatív előadással örvendeztette meg a BBC közönségét '98-ban. Interaktív koncert. :) Ebben az evben a At My Most Beautiful kislemezre is felkerült.

 

A magyar punkzenekar, a Hétköznapi Csalódások is készített egy magyar nyelvű verziót. A szövegen módosítottak, egy belőtt kábítószeres delíriumos utazásáról szól. Jó kis feldolgozás ez is. A Ludd Tábornok albumon jelent meg 1999-ben.

 

Lengyel nyelvű feldolgozás is készült a Pidżama Porno jóvoltából, 1990-ben. A Futurista című lemezükre került fel.

 

Egy egész komoly portugál nyelvű változat a brazil Captital Inicialtól. '91-ben adták ki az Eletricidade lemezükön. Nekem nagyon bejött ez a verzió. Profi munka.

 

Ugyanez az együttes 2000-ben kiadott egy divatos MTV Unplugged lemezt, amin természetesen rajta van a "Passageiro" akusztikus változata is. Mintha egy teljesen más együttes lenne, igazság szerint nekem kevéssé tetszett mint az előző, de kellemes dal lett.

 

Lengyel-magyar két jóbarát gondolat jegyében még egy lengyel feldolgozás, a Kult verziója a Muj wydafca lemezre került rá 1994-ben.

 

A 95'-ös Batman Forever című filmhez készült az alábbi new wave változat. Az előadó Michael Hutchence.

 
 
 

 

Egy kis német punk a Die Toten Hosen személyében. Az  Im Auftrag des Herrn című 1996-os koncertlemezükön találjátok.

 

A lengyeleknél nemzeti dal lehet, mert megint egy polák banda, a BIG CYC rockos átirata következik. Az 1996ban Z gitarą wśród zwierząt lemezen keressétek. Amúgy egész jó, és a tv-s szereplés is ötletes, a nővérke meg elvonja a figyelmet a gitárszólóról.

 

MC Lars nevű fehér rapper legyúlta a dal részeit, a Download This Song című számához, amúgy az egész dal olyan, mintha egy tipikus amcsi pop-punk énekes akarna rappelni, kinézetre is. The Graduatelemezére pakolászta fel 2006-ban.

 

Egy női punkbanda, a The Lunachicks sem sajnálja a torzítót a gitártól, egész mötálos a hangzás, nem rossz verzió ez se. A végén a bepörgés is tetszett.

 

A belga Absynthe Minded zenekartól csak fél perces demót találtam. Sok újat nem mutat e rövid időben. http://www.last.fm/music/Absynthe+Minded/_/The+Passenger

 

A Bauhaus is elő szokta adni elő koncertjein. Most egy '98-es felvételt látunk tőlük.

 

Végel nem feldolgozás, de érdekességképp, valaki összemixelte Peggy Lee-Fever! című slágerét, iggy pop Passangerével. Az eredméyn magáért beszél. lálálálálálá lálálálá lá

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr801506075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása