Chris Isaak romantikus dala, a Wicked Game egy viszonzatlan szerelemről, méghozzá az igaznak vélt szerelem elvesztéséről szól. Igazából ez egy szomorú nóta, tele fájdalommal, amit át is érzek, mégis van benne valami érzéki. Nem tudom, talán a klipp teszi. Lessük meg az eredetit meg a feldolgozásait a tovább után. Vannak ám sokan mindenféle stílusban. A gyűjtésben Angyalka segített.

A dal 1989-ben jelent meg a Heart Shaped World lemezen. Kellemes lassú, érzelmes nóta. Jó hangja van Isaaknak. A muzsikához készült egy erotikus klip, Helena Christensen modell főszereplésével. Több helyen beválogatták a legjobb és a legszexisebb klippek közé. Ez utóbbival egyet is értek.

 

 

A temérdek feldolgozás sorát kezdjük talán a HIM két verziójával.

A HIM első verziója már az 1995-ös demókazettájukon is fenn volt, majd a '96-os finnországi EP-jükön, de a világ csak 1997-ban ismerhette meg, a debütáló, Greatest Love Songs Vol. 666 című lemezükön. Zúzósabb változat, elég dögös rockmuzsikát készítettek, Ville Valo énekével meg vegyes érzéseim vannak, hol nagyon tetszik, hol kezd nyálas lenni. Azért az összkép jó, bár nincs annyira romantikus hangulata szerintem. Egy esős, fekete angyalos klippet is készítettek, amiben jól szétázik mindenki. Alapvető romantikus klip klisé.

 

A második HIM verzió az 1999-ben kiadott Razorblade Romance lemezen található. Első szembetűnő különbség a hangzás, emelett más apróságokban is eltér az első változattól. Nekem ez jobban tetszik.
Ehhez is készült klip, méghozzá egy történetmesélős, nem is rossz. Egy nem túl szép sztriptíztáncosnő vetkőzését nézzük nemtúlszép férfiakkal és Ville-vel. Késöbb ellopják ville pénztárcáját, majd lemegy a mosdóba, ahol már 3 takarítónő is eltűnt az utóbbi időkben, holott nem is csinál ott semmit. Végül kidobják a bárból.

 

A Slipknot énekese, Corey Taylor másik bandája, a Stone Sour koncertjein játszotta akusztikus feldolgozását, végül a Stone Sour, Come What(ever) May lemezének speciális kiadására fel is került bónuszként 2006-ban ez a gyönyörű dal. Corey bemutatja, hogy énekelni is tud, nemcsak hörögni. Nagyon jó hangja van.

 

A Gregorian régen gyakori vendég volt a blogon, de egy idejee nem hallatta magát, most megint itt vannak, és szokásukhoz híven gregorián kórusban adják elő a nótát, keverve a szolid elektronikus zenével a háttérben. Hát hogy "A Falu" című filmre emlékeztető csuhás "papok" éneklik, hogy "I never dreamed that I'd love somebody like you" az kicsit mókás. A szám második felében kapunk egy Pink Floydot koppintó gitárszólót, majd végig csatlakozik a gitár a zenéhez a háttérben. A 2002-es Masters of Chant Chapter III nagylemezükön található.

 

A Crossbreed industrial metál zenekar is elkészítette a maga változatát. Érdekes, alternatív hangulata van, viszont nem nevezném ezt se romantikusnak, helyette jó kis lendületes nótát kapunk. Kár, hogy youtubon nincs végig. Akinek a teljes szám kell, szerezze be az 1998-as .01 lemezüket.

 

Az első női versenyzőnk bizonyíték, hogy nemcsak a nők képesek a szíveket törni, hanem a férfiak is. A svájci származású Pipilotti Rist elsősorban videoművész, nem zenész, mégis egy érdekes, elvont, pszichodelikus verziót köszönhetünk neki. Mondjuk nem mindig tetszett amit csinál, a vékonyhangú sipítozós rész kifejezetten idegesített. A második felében valaki (gondolom ő) hisztérikusan üvölti a szöveget a háttérben, akkor azt hittem, az utcán veszekszik valaki. A dal címét megváltoztatva, I'm a victim of this song néven adta ki 1995-ben.

 

A rockos verziók közül nagyon tetszik még a Fingerprint elgondolása. Igaz, ez se olyan érzelmes, de jó kis nóta lett belőle, fasza gitárral és jó hangú énekkel. Pedig amatőr zenekar. Akinek van jútúb felhasználója, helyettem is dicsérje meg őket.

 

A Three Days Grace is nagyszerű akusztikus feldolgozást produkált. Adam Wade Gontier adta elő koncerteken, jó hangja van, illik a nótához. iTunesról letölthető.

 

Paal Flaata norvég énekes és csapatának előadása az eredetinek egy jó reprodukciója, de sokat nem ad hozzá Isaak dalához.

 

Szintén hölgy következik, Bassboosa igazából egy 2 tagú formációt takar. Egy elektronikus zenével fűszerezett popdalt kapunk. Nem az én műfajom, de nem állítanám, hogy rossz. Klip is készült a dalhoz, az igazán szemrevaló énekesnőt tekinthetjük meg benne.

 

A norvég progresszív rock/metál zenekar, a Green Carnation is egy nagyszerű feldolgozást készített. Még vonosókat is alkalmaznak. A 2004-es Alive and Well... In Krakow DVD-jükön van fenn bónuszanyagként.

 

Egy alternatív rock változatot készített a Giant Drag. Érdekes ezzel a gitártorzítással.  A 2005-ös Hearts and Unicorns-on van rajta.

 

Essünk túl a remixeken is.

Egy Fatboy Slim számmal van összemixelve a nóta.

 

Egy technoverzió, képek alapján már értem miért járnak annyian diszkóba. Hát nem is a zenéért az biztos. :P Engem gyorsan kikészített.

 

Szintén techno, de talán az előzőnél valamivel érdekesebb. A Novaspace készítette ezt a remixet. A 2004-es Cube lemezére fel is került.

 

Lights of Euphoria remixe még tetszett is egy picit. Lassú, szomorú verzió, kicsit monoton.

Ennyi remix elég is.

 

A Bossasonic lounge változattal állt elő. Kellemes lett. Tehetséges az énekesük és a zene sem rossz. 2008-as.

 

Ima Robot feldolgozása a WTF? kategóriába esik. Nemtudom, a többi számuknak is ez-e a stílusa, de nem leszek a rajongójuk, az biztos. Valami alternatív, electro keverék.

 

Viszont ezt a változatot egy ember készítette. Tehetséges youtube hőssel van dolgunk, aki a jelek szerint őrülten szerelmes Adriana Limába.

 

Most jöjjön egy csomó élő felvétel:

A R.E.M. egy 1995-ös koncertjén készült. Jó kis változat, de a R.E.M.-ben eddig se csalódtunk. Egy fan kiadványon meg is jelent.

 

A Staind frontembere, Aaron Lewis akusztikus előadása. Hát igazából nem találok benne kivetni valót, de azért annyira nem vagyok tőle hasra esve. (Bár az is lehet, hogy már unom a sok akusztikus verziót)

 

A Maroon 5 szintén akusztikus verziója. Csak egy részlet, de ők se győztek meg, bár épp kezdett beindulni valami, mikor vége lett a videonak. Most hogy utánnanéztem, az már egy másik szám. Ez a feldolgozás introként működött koncerteken a She Will Be Loved dalhoz.

 

Na mit találtam!!! Magyar feldolgozást. Az időközben családanyává érett Szandi adja elő a Krém című műsorban. Én kellemeset csalódtam. Nagyon jól adja elő, pedig ugye a szerelmes szívek tinglitanglija után mást vártam...

 

American Idol-os dolog. Damien Leith előadásában az tetszik, hogy önálló ötletek is vannak benne, mind előadásmódban, mind a zenében, szóval egy igazi feldolgozás, nemcsak majmolás. Mégha a nyávogós részek az agyamra is mentek, az összkép pozitív.

 

A VAST neten talált verziója sajnos rossz minőségű amatőr kamerás felvétel, így nem nagyon tudjuk élvezni. De amúgy kellemes akusztikus mókának tűnik.

 

Ejj úgy veszem észre, hogy egy ideje már kiveszett az erotika a nótákból, közben meg ez a bejegyzés címe, no sebaj, reklámfogásnak jó lesz.

Ejj, egy jó nagy turpisságnak is áldozatai lettünk, az Anatema zenekart elsőre én is összekevertem az Anathema-val. Holott csak egy kis "amatőr" formáció, de a névnek köszönhetően páran rájuk találtak youtubon. És nem is rossz az előadásuk, ez a szerencséjük.

 

A Turin Brakes is egy kevéssé ismert zenekar, de ez a koncertfelvétel azt mutatja, tehetségesek. Tetszik, hogy a basszust bőgővel oldják meg, és a gitárszólót is megtartják.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr481640797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2010.01.03. 11:45:05

huhúúú sokat nem is szólok hozzá mert a legtöbb videót megtaláltam keresgélés közben. annyit talán h Szandi engem is nagyon meglepett. na meg azt h én a számot a Stone Sour verzión keresztül szerettem meg - de nagyon :) gyönyörű és nem is gondoltam h nem az övék meg h ennyi feldolgozása van. aztán Lidérc megkérdezte h legyen-e blogon :) mondom hát ha van neki annyi feldolgozása.. de nem hiszem. aztán volt. egyébként nekem a HIM-esből a régi tetszik nagyon, többször meg is hallgattam utána. ismertem már tőlük még régebbről de nem nagyon emlékeztem rá. az új verzió szerintem uncsi.
és abban is van vmi h van benne erotika. a dallam olyan h libabőrös leszek :) a kedvenc részletem a dalszövegből az első két sor, ki is raktam msn-re "The world was on fire, and no one could save me but you. It's strange what desire will make foolish people do"
szóval köszönöm a posztot, jó lett

-Bianka- (törölt) 2010.01.11. 21:20:30

kegyetlen jó lett ez a poszt. kicsit rá is hatott a lelkivilágomra. legközelebb figyelmeztetést kérek :)

a két HIM-féle verzió az nagyon imádatos, de a többi is tetszik.
ez az egyik legjobb posztod.
süti beállítások módosítása