Csikidám

2010.02.27. 22:51

Rég volt már ABBA a blogon, most nézzük meg, kik dolgozták fel a Chiquitita című számukat.

A nóta az 1979-ben megjelent Voulez-Vous nagylemezen kapott helyet. Kellemes kis muzsika, a közepén lévő visszafogott, halkabb rész nagyon tetszik benne. Klippet is forgattak hozzá melyben kinn ül a zenekar a zergebaszó hidegben Erikkel a hóemberrel és közbe még van kedvük mosolyogni. Igaz már jobbra fordult az idő, nem repkednek kinn a mínuszok, de azért én jobban örülök, hogy a meleg szobában hallgathatom őket.

 

Sinéad O'Connor készített egy remek feldolgozást, ami az 1999-es Across The Bridge Of Hope több előadós lemezre került rá, aminek a bevételét az írországi Omagh városában történt terrortámadás áldozatainak családtagjai megsegítésére ajánlották fel. De az énekesnő "She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty" regényhosszúságú című albumán is megtalálható.

 

Durrbints ajánlotta az ötletkosárban a német Spiral Tower zenekart. A sokszereplős A Tribute to ABBA lemezen kapta azt a szerepet, hogy metálosítsa a Chiquititát 2001-ben. Egész korrekt kis power metál szösszenetet hoztak össze, bár azért nem estem hasra tőle.

 

A legelső feldolgozó talán a brazil Perla lehetett. Ő 1979-ben készítette el a spanyol nyelvű átiratát a Pequenina című nagylemezéhez.

 

A francia zongoraművész, Richard Clayderman, '93-ban kiadott egy albumot amin Abba dalokat játszik, a címe, sosetaláljátokki, Richard Clayderman Plays ABBA'. Természetesen szerepel rajta a dalunk instumentális változata is, egy szál zongorán előadva.

 

A nemrég elhunyt ír énekes, Stephen Gately popzenei előadása az Abbamania Tribute lemezen kapott helyet.

 

Az eurodance formáció, az E-Rotic 1997-ben jött ki a szintén ABBA tribute lemezével, a Thank You For The Music. Erről jön az idevágó tétel:

 

Férfi-női duett a leze nevű That Group That Sings Those Songs formációtól. Mondjuk ez az össz fícsőr benne, a férfi énekes, amúgy nem igazán rugaszkodik el az eredetitől.

 

Feldolgozta még a Riff Raff zenekar is, méghozzá az AC/DC stílusában. Ám sajna semelyik megosztón nincs fönt, mint ahogy a Come 'n Wait punkfeldolgozása sincs. Ezek nélkül sajna foghíjjas a gyűjtemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr301795960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása