Chert lelőtte a szeretője!

2010.04.26. 05:40

A bulvárolvasók most felkapták a fejüket, de nyugi, nem most, még 5 éves korában. Akit érdekel, a hajtás után találja a Bang Bang (My Baby Shot Me Down) című számot, amiből kiderül minden... Az is, hogy kik dolgozták fel.

A dal eredetileg a Cher második albumán, a Sonny Side of Cher című lemezen jelent meg 1966-ban. Érdekes zene, van benne egy kis folkos hangulat, a nagyzenekari kíséret pedig egész szolid.

 

A leghíresebb feldolgozás Nancy Sinatra alkotása. Én azt hittem az ővé az eredeti. Szintén 1966-ban adta ki a How Does That Grab You? lemezén. igazából nekem jobban is tetszik, mint az eredeti, nagyon hangulatos ezzel a lassú, melankólikus énekkel és ezzel a tremolós gitárhangzással. Nem is kell túlbonyolítani a dolgokat. Az első Kill Bill filmnek köszönhetően 2003-ban újra előtérbe került ez a verzió, ugyanis a betétdal volt a filmben. Talán ez az oka, hogy manapság Nancy változata ismertebb, mint Cheré.

 

Azért Cher is érezhette, hogy az eredeti dalából jobbat is ki lehet hozni, ezért 1988-ban kiadott Cher című eponym lemezére készített egy dögösebb, rockos változatot. Cher igencsak bekeményített, nagyon tetszik ez a verzió, igazán nekem való, még gitárszóló és háttérkórus is van.

 

Akit érdekel, az alant meghallgathatja a punkok, vagy a baromfiudvar királynőjének öltözött Chert élőben is. 2003-as koncert.

 

Még egy ősrégi ráncdalénekes, Dalida verziója, de ezen gyorsan átlépnék, mert van ennél jobb is. ;)

 

Itt van például a Petula Clark lendületes, remek feldolgozása szintén 1966-ból. A I Couldn't Live Without Your Love lemezén található.

 

A világhíres magyar jazz gitáros, Szabó Gábor szintén 1966-ban készítette el a maga akusztikus verzióját, ami a Spellbinder lemezén jelent meg. A dalt az alábbi linken találtam meg, elvileg egyszercsak elkezdi lejátszani magától, ha mégse, akkor a böngészőablak alján megjelenő lejátszón kell mókolni valamit.

http://blip.fm/profile/rerkaizen/blip/40250444/Gabor+Szabo%E2%80%93Bang+Bang+%28My+Baby+Shot+Me+Down%29

 

Stevie Wonder szintén 1966-ban játszotta fel lemezre, ami a legdúrvább, hogy 16 éves korában!  Így értelemszerűen a hangja is nagyon fiatal, nem is voltam biztos, hogy ő énekli, amíg utána nem néztem. A Down To Earth lemezen jelent meg.

 

1967-ben egy nagyszerű pszichedelikus rock feldolgozás is napvilágott látott, a Vanillia Fudge-nak köszönhetően. Alaposan átgyúrták a dalt, csak a szöveget tartották meg. A zene a műfajnak megfelelően összetett és "elszállós". A legelső eponym lemezükön található.

 

Szintén rock verziót készített 1968-ban Terry Reid. Nekem ez a változat is nagyon bejött. A Bang, Bang You're Terry Reidlemezén található.

 

Cliff Richard 1970-ben énekelte fel a dalt a Tracks and Grooves lemezére.

 

1971-ben a Brass Monkey is feldolgozta a dalt rock műfajban. Szerintem egy kicsi beat stílus is érződik rajta. A '71-es Brass Monkey lemezen található. Meg ezen az orosz videomegoszto portálon: 

http://www.vbox7.com/play:e9198bbd?r=google

 

Frank Sinatra meglehetősen sokáig várt a saját verziójával, egészen 1981-ig. Ő más stílusban adja elő mint a lánya, komoly nagyzenekari kísérettel. Ki is adta, a She Shot Me Down című lemezen.

 

És ezzel a régmúlt idézésnek vége, jöjjenek egy kicsit frissebb alkotások:

A Weller-ről eddig nekem a forrasztópáka ugrott be, de ezután észben tartom Paul Weller nevét is, nagyon kellemes rock muzsikát játszik, tetszik a fúvós kiséret is. Az ő feldolgozása 2000-ben jelent meg a He's the Keeper lemezén.

 

A Coil lassú, melankólikus verziót készített, zongora és némi prüntyögős számítógép effekt segítségével. A Live Four koncertlemezére került fel 2003-ban.

 

Szintén a Coiltól egy másik változat, minimális zongorakísérettel,főszerepben az ének. Nagyon jó lenne, ha nem lenne ilyen ergya a hangminőség.

 

Megint egy olasz verzió,  Ivana Spagna és gitárosának duettje. A kanzóna La nostra canzone című lemezen adták ki.

 

A white Stripes-ból ismert Jack White egy másik zenekara a The Raconteurs. Az ő feldolgozásuk a kedvenc Bang Bang verzióm lett. Nem semmi, mit ki nem hoztak a dalból, igazi elvont alternatív rock alkotás lett. Szintén melankólikus hangulatú, de ritmus és hangulatváltásokkal, és beleéléssel. És még a Nancy verzió féle tremolós gitárhangzás is feltűnik egy rövid ideig. Koncerteken adják elő 2006-tól.

 

Gothic metal műfajt űz a Domina Noctis.  A zenekarnak egy jó hangú női énekese van, remek feldolgozást készítettek ők is. Meglepődtem, másra számítottam, számomra pozitív csalódás volt. Nemcsak a metált komáló olvasóimnak ajánlom. 2008-ban került a boltokba, a Second Rose lemezükön.

 

Sárközyné, vagyis Carla Bruni egy Lancia reklámban énekelte a rövidített verziót, végén 5 másodpercnyi kemény rockbetéttel.

 

Hip-hop/R&B verzió is van, az elkövetője Melanie Durrant. Ő 2005-ben adta ki a nótát kislemezen. Kanadán kívül szinte ismeretlen.

 

Az Audio Bullys a Nancy Sinatra verziót felhasználva készített egy elektronikus remixet. Ezzel is bővítve a műfaji repertoárt ebben a posztban. 2005-ös a cucc.

 

Egy francia verzió, ilyen sanzonszerű, Stéphanie Lapointe énekével. Sajnos ramaty amatőrkamerás felvétel.

 

És végül egy igazi "rare" felvétel: Bon Jovi kezdi a dalát, a Bang Bang elejével egy koncerten. Hozzáteszem, közreműködtek Cher lemezén is, tehát volt közük a dal 2. Cher verziójához.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr141949007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZirK 2010.05.23. 17:51:05

Üdv!
Jó idelye keresek egy változatot ebből a számból,de sehol nem találom.
Itt sem,de azért belinkelek egy darabot belőle,hátha valaki ismeri és megosztja velem az együttes vagy előadó nevét.
Sajnos telefonnal lett felvéve Tv-ről ezért nem a legjobb minőség,de azért hallgatható.
Remélem valaki ismeri.
Minden jót!

www.youtube.com/watch?v=pL8L7G39OeA&playnext_from=TL&videos=Xr6cEKJIC2c&fmt=18

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.05.24. 00:28:50

@ZirK: Szia
Rászántam 2 órát a keresésre, de sajnos semmi egyenlőre. Találtam pár feldolgozást, ami nem került be a cikkbe, pedig elég jó, csak nagyon elvannak dugva, épp ezért remélem az általad keresett verzió is meglesz. Majd még teszek egy kört, de ha hamarabb megtalálod, feltétlen írd meg az előadó nevét. Én a helyedben írnék a tv társaságnak, ők tudnának a legkönnyebben segíteni, bár nem biztos, hogy fognak.

A Crazyhead-et, murders by death-et (bár ennél egy pillanatra azt hittem megvan), Shadowy Men On A Shadowy Planet-et nyugodtan kizárhatod. Ezeken kívül csak olyat találtam, aminek közi sincs a rockhoz, vagy nő énekli, szóval azok még inkább kizárva. :S
Üdv.: Lidérc

gindzsinn 2011.05.07. 19:55:55

van egy olasz gothmetal csapat aki egész különleges feldolgozást készített
nevük mandragora scream
www.youtube.com/watch?v=fuSVG46DXvA&feature=related

gindzsinn 2011.05.07. 20:01:25

és ania dabrowskaval is jól nyúltak a nótához

www.youtube.com/watch?v=OOGOMm2NkDg
süti beállítások módosítása