Hetedhét határőrség

2009.03.19. 22:52

A külföldi alternatív rock (szerintem) egyik legjobb képviselőjének, a White Stripes-nak a Seven Nation Army című dalával fogok foglalkozni. Mivel meglepően számos feldolgozás létezik, ebből is sorozat lesz.

Az eredeti dal 2003ban jelent meg az Elephant című albumukon. Nyertek is vele egy Grammy díjjat. A dal legnagyobb érdekessége, a egyedien hangolt gitár, kis trükkel basszusgitár hangzást kapott. Sokáig én is azt hittem, hogy a basszusgitárt stúdióban játszották fel, de nem, valóban csak ketten vannak, amúgy egy házaspár alakítja a zenekart. A dalban van egy vezériff, azon van a hangsúly, meg a monoton basszusgaloppozáson. Ez így önmagában unalmas lenne, viszont mindig van benne egy kis módosítás, amitől izgalmas és igazán érdekes lesz a szám. A szólónak is egész különösen szólal meg. Aklipje kellőképen elvont. Nekem nagyon tetszik ez a fraktál szerű háromszögbezúmolós elgondolás, bár bele lehet szédülni.

 

Az Audioslave játszotta koncerteken a dalt. Ők hagyományos basszusgitárt használtak a dolgokhoz. Előnye, hogy közben Tom Morello tud mindenféle effektet tolni a gitárján. Az eredeti dal szólója is elég érdekes volt, de Morello stílusa már csak olyan, hogy erre rátesz még egy lapáttal. Chris Cornelnek szeretem a hangját, kár hogy mostanában elpocsékolja. mondjuk a szám végén az üvöltözés nem jött be. Összességében jó kis nóta lett ez:

 

Alice Russel soul/jazz énekesnő egy szintén jó kis feldolgozással lepett meg minket a 2006-os Under The Munka Moon 2 albumán. Egy igazi műfaji olvasztótégely a dal, jazzes, folkos elemekkel. Alicenak sem rossz a hagja, mégha nem is kiemelkedő.

 

A Flaming Lips feltúrbózta torzítókkal, effektekkel a dalt, még egy nagyzenekari samplét is felhasznált. Érdekes lett. A videón mi az a plüss sereglet? :O

 

A bájos zenésznő, Kate Nash is készített feldolgozást. Az ének kicsit egyenletlen, de a zongora/szintetizátor alkalmazása jót tesz neki.

 

A The Dynamics szerzeménye a nevéhez híven műfajilag is dinamikus. Igazából van benne electronikus zene, reggie, funk, swing... Valamelyik anp munkaközben azt hiszem ez szólt a rádióban. Nem olyan rossz, egész hallgatható, de azért nem nekem írták. Többször hallgatva már unalmas.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr1001013048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PG00 2009.03.22. 15:48:51

Hasznos volt a cikk, újabb két feldolgozást ismertem meg, az egyiket érdemes is volt. :) Van valami elérhetőséged?

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.03.22. 16:49:38

@PG00: Van mindenem, mire gondolsz? Msn, postaláda, e-mail, skype, meg ilyesmik.
Mondjuk nevezzük ki a metalliderc@freemail.hu címemet közönségkapcsolatosnak. Oda írj először, aztán majd megadom a többit is, ha kell.
süti beállítások módosítása