Ír földre kalandozunk..

2009.05.21. 23:43

Ma megpróbálok magunkba erőltetni egy kis ír kultúrát, remélem nincs ellenvetés :)

Amiről szó lesz, az a galway-i lány története.

 

A The Galway Girl-t Steve Earle szerezte valamikor 2000 környékén, a Transcendental Blues c. stúdióalbumán jött ki. A dalt egy gyönyörű lány ihlette, akit Earle látott egyszer valamikor kutyafuttában. Szégyen, de én nem ismertem a pasast, pedig elnézve a biográfiáját igencsak tevékeny és népszerű dalszerző a mai napig, más embereknek szerez dalokat, filmekhez, szóval igazán termékeny évtizedek állnak mögötte. Olyan neves előadókkal dolgozott már együtt, mint Sheryl Crow, Carl Perkins, Johnny Cash, vagy a The Pretenders.

Itt mandolinon játszik, ami számomra meglepő volt, mert én eredetileg akusztikus gitárral hallottam.

 

 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

Ez pedig a studió verzió.

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

Ugyancsak Earle énekel, de Sharon Shannon ír zenész játszik a harmonikán, a hölgy 2006-os best of albumán, a The Sharon Shannon Collection 1990-2005 címűn.

 

 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Az ugyancsak ír származású Mundy is eljátszotta, egymagában is, Sharon Shannonnal is, sőt, ír nyelvre lefordítva, Cailín na Gaillimhe címmel énekelte fel a 2008-as megjelenésű CEOL'08 cd-re. Ez a cd egyébként minden évben megjelenik és minden számot ír változatban énekelnek rajta. Namármost annak nem sikerült utánajárnom, h eredetileg angol dalokat énekelnek írül, vagy már eleve ír szövegre szerzik a dalokat, de majd egy alaposabb kutatás után frissítek. Addig itt van a mai poszt kultúrális gyöngyszeme :)

 

 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

Aztán persze itt van az elmaradhatatlan filmes adaptáció. A P.S. I love you című mérsékeltebb sikert arató romantikus filmben énekelte Gerard Butler színész, megjegyzem nem olyan rosszul. A filmet követő soundtracken jött ki 2007-ben. A film aranyos, eredeti a sztorija, már majdhogynem must see, persze szigorúan csak azoknak, akik szeretik a kicsit érzelgős, kicsit nevetős, kicsit csajos filmeket :)

Persze egyik videót sem lehet beágyazni, és most nincs időm alter oldalt keresni, úgyhogy csak link van. Gerard Butler - Galway Girl

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr601136568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása