Az öngyilkosok himnuszaként tartják számon. Egész öngyilkossági hullámot indít el a világon. Sokan kíváncsiak, ki az az ember, aki mindezt kiváltotta. Ki hát ez a Seress Rezső, aki a harmincas évek hangulatát, baljós életérzését így telibe találja?

Nos, a "kis Seress" - alias Spitzer Rudi - a maga 156 centijével, ha leült a Kulacsban, vagy később a Kispipában a pianínóhoz, valósággal eltűnt a hangszer mögött. Szájában állandóan cigaretta lóg, és kissé karcos, rekedt hangon adja elő dalait, jobb keze két ujjával, hallás után keresve ki a hangokat, mert zongorázni sem tanult soha, de a füstös, borgőzös kocsmákban, ahová élni jár, és járt - ahogy mondta -, este hattól hajnalig olyan hangulatot teremt, hogy ország-világ csodájára jár. Ebben rejlik varázsereje. Hogy csinálja? Titok. Vendégkönyvét mindenesetre aláírja Toscanini, Luchino Visconti, Spencer Tracy, John Steinbeck, a walesi herceg, Louis Armstrong, Reza Pahlavi iráni sah és Benjamino Gigli. Sőt Otto Klemperer aláírása fölött ez állt: "Nem muzsikus - csak zseni."

Különleges tehetségnek kell lennie, hiszen negyven éven át megmarad a zenészpályán anélkül, hogy valaha is megtanult volna tisztességesen zongorázni, kottát írni, ami miatt egyébként állandóan szorong, és kisebbrendűségi érzés gyötri. Ugyanakkor csak úgy ontja a dalokat, melyekből szinte kivétel nélkül sláger lesz. A barátai Füttyösnek hívják, mert fütyörészve komponál, és amikor elkészül a dal, lekottáztatja, majd rövidesen az összes cipőpucoló fiú meg péklegény meg cselédlány az ő dalát dúdolja - a siker legbiztosabb jeleként.

Jávor László szövegét Seres Rezső zenésítette meg. A legenda szerint sokáig dolgozott rajta. A hatás...

Szomorú vasárnap c. filmből

Bjork

Portishead

Ray Charles

Billie Holiday

Számos feldolgozás következhetne itt, hisz a dalt több mint 100 nyelvre fordították le. Meghódította az egész világot. Legendák fúződnek hozzá, film is készült róla. Szomorú vasárnap cimmel.

Forrás internet.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr311504924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takika 2009.12.01. 11:28:22

Nekem anno ez a Poka Angela valtozat jott be nagyon: www.youtube.com/watch?v=tR2QDBeiLTA

Amerigo B · http://magyardal.blog.hu 2009.12.01. 11:37:52

Ismerem.
De elvből nem használok megasztáros dolgokat...
süti beállítások módosítása