Bányászélet

2009.12.04. 20:34

Még Trex ajánlotta a dalt még régebben. (pár feldolgozással még tartozom nektek)
No aztán ez teljesen megfelel a mostani hangulatomnak, úgyhogy nézzük, kik is dolgozták fel Merle Travis 1946-ben írt, sajnos ma is aktuális dalát, a Sixteen Tons-t. (ezt a bejegyzést szintén a kollégáknak ajánlom. :) )

Az eredeti dal 1946-ös country móka volt és a Folk Songs of the Hills lemezen jelent meg.

 

Igazán híressé Tenesse Ernie Ford tette az 1955-ösfeldolgozása tette. Az éneket veszik előtérbe, a zene kicsit visszafogottabb, főleg a nagybőgő dünnyögését hallhatjuk a háttérben, de jó ahogy a zenészek lezárják a refrént.

 

A Platterns 1957 verziója még jobban tetszik. Nagyszerű mély hangja van a komának és a kisérő zene is bejövős. Album és koncertverzió.

 

1967-ben Tom Jones támasztotta fel a számot, igazán erőteljes blue-eyed soul előadásával.

 

Na még egy utolsó country verzió, igazából dunát lehetne belőlük rekeszteni, én meg nem vagyok oda a műfajért, de azt hiszem Johnny Cash prezentálja a lényeget mind helyett. Így kell countryt játszani. 1987-ben készítette, és a Johnny Cash Is Coming to Town albumra pakolta fel. Itt van hozzá a youtube link, sajnos tiltva vagyon a beágyazás.

 

A kedvenc változatom Eric Burdon (The Anilmals) által jegyzett blues-rock dal. A hangját ugye nem kell bemutatnom senkinek, isteni, de szerencsére a zenekiséret is nagyon ütősre sikerült. Az egésznek van egy dühös, lázadós hangulata, ez nagyon megfogott benne. Az 1990-es Joe Versus the Volcano című film betétdala volt, de már korábban megírták, albumra viszont 1993-ban került, az Access All Areas című koncertlemezére, bónusz stúdióváltozatként. Bírom a klipjét is, a leláncolt zenészekkel.

 

Mivel a blogon népszerűek az acapella verziók, ezért bemutatom a Rockapella előadását.

 

Mielőtt rátérnénk a honi feldolgozásokra, ugorjunk át a szomszédba, nézzük meg, a szerb rockzenekar, a Riblja Corba szerb nyelvű átirata hogy hangzik. Van benne gitárszóló! Belopta magát a szívembe egyből. 1999-ben jelent meg az Nojeva barka lemezükön.

 

A leghíresebb magyar feldolgozása a Republic dala, a 16 tonna fekete szén. Igazából az eredeti dal sorai, csak inspirációként hatottak a zenekarra.  A szöveget átírták, kibővítették, a zene is saját alatta. Szeretem ezt a számot. A klip csillagos ötös, komoly mondanivalóval bír, hogy egy youtube kommentelőt idézzek: "ezek az emberek nélkül a világ mire menne???"  A szám 1998-ban jelent meg az üzenet című albumon. Lessük meg, Hop hop:

 

Egy fasza Blues Company-s verzió. Sajnos eddig én csak hallásból ismertem az együttest, de ez annyira meggyőzött, hogy megismerkedem munkásságukkal.

 

Az eredeti dal a hazai punk színtér egyik előszeretettel használt alapja. Lássuk, kik dolgozták fel a nótát, induljon a punk&roll modul:

 

A Rózsaszín Pitbull változata a '97-es Rémek a putyilov gyárban lemezről.

 

A szegedi CPg együttes 2005-ös A38-as halyón felvett koncertalbumán jelent meg a dal lemezen, a video a 2006-os szigetes koncertről származik.

 

Hétköznapi Csalódások változata az 1994-es Nyaljátok ki albumról.

 

Most folytassuk két akusztikus változattal:
Szabina Zoltánék furcsa klipje, mint egy múlt század eleji horror, a dal amúgy jó.

 

A Tábortűz válogatás albumon lrtelemszerűen direkt tábortüzelős nóták kaptak helyet(ami egy szál gitárral előadható). A 16 tonna akusztikus verzsönje is rajta van. 2007-es lemez, az előadót meg nem mondom.

 

Végül, de nem utolsó sorban az Ugyse zenekar rock változata. Nem lenne rossz, csak vannak még gyerekbetegségei, például gitár cérnavékony cincogása, ha ezektől eltekintünk, úgy faja. Az első nagylemezükön van rajta. Klip is készült, piszkos bányászlányokal. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr611574549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása