És meg is kapja... Nagyon köszönöm a tippet, hálás feladat gyűjteni a Ghost Riders in the Sky feldolgozásokat, mivel annyi van belőlük, hogy egész nap nézhetnénk. Egy magára valamit is adó country énekes biztos, hogy eljátssza, nem is beszélve a sok rockzenei feldolgozásról. Úgyhogy anyag van bőven, ide csak a legjobbakat válogatom. Az eredeti dalt amúgy Stan Jones írta.

Az első megjelent változatát az öregkorára Mikulás díjas,  Burl Ives játszotta 1949-ben. Jipijájé.

 

Vaughn Monroe büszkélkedhet a legtöbbet fogyó Ghost Riders verzióval. Szintén 1949-ből. Nemtudom mi ez a Clint Eastwoodos rajzfilm, de több dal alá bevágták. Amúgy hangulatos. Jippijájó.

Frankie Laine 1963 rögzítette a dalt a Wanderlust című albumára. A szám alatt a Ghost Rider (2007) című filmből láthatunk részleteket. Mire a mai bejegyzés végére érünk, már perfekt lesz az is a filmből, aki esetleg nem látta, annyi dal alá vágták be videonak. (Láttam a filmet, szerintem nézhető kategória, de azért semmi extra. Mondjuk mikor a lovas és motoros együtt zúznak, az jó rész;) ) De most Frankie és a szellemlovasok az égből:

 

A The Outlaws zenekar 1980-ban készített egy nagyon jó kis feldolgozást. Egy egész albumot elneveztek a dalról. Jöjjön egy rockosabb téma, végén király gitárszólóval és persze az elmaradhatatlan jippijájóval. (A kép engem a Painkiller borítójára emlékeztet)

 

A Toy Dolls nevű punkformáció egész jó, instrumentális dala következik, jippijájózás nélkül. A fiúk szerintem a Hotel Mentholt játszhatták előtte a színházban...

 

Hello, Im Johhny Cash. Az úriember be is mutatkozik nekünk a dal elején, úgyhogy kétség sem férhet hozzá, ő énekel. Méghozzá nagyon jól, ez a karakteres hang illik a témához. A dal 1979-ben lett rögzítve a Silver albumra. A zene közben újabb képsorok a filmből. Jippijájé.

 

Ha már ennyit láttunk a  filmből, hallgassuk meg a filmzenéjét is. Motoros szelemlovashoz modern metál dukál. A Spiderbait dala következik, amit direkt a filmhez írtak 2007-ben. A vége felé a saját rész is egész hangulatos lett. A végén Nicholas Cage meg akar ijeszteni minket, de ne ijedjünk meg.

 

Most lássuk a dalt a király tálalásában. Elvis így játszotta, jippijájó:

 

A The Scorpions (nem ez nem az a Scorpions!) 1961-ben rögzítette ezt az instrumentális művet. Nincsen benne jippijájó, ne is keressetek.

 

Ez a koncert már szerepelt egy másik dal kapcsán a blogon, akkor is nagyon tetszett a performansz. A szöveg kicsit leegyszerűsítve, a jippikájével nehezésgek adódtak. De mivel látszik, hogy élvezik, élvezzük mi is. A R.E.M. előadásáról van szó. Jipikájé.

 

Most egy másik filmből hallunk részletet. A Blues Brothers adja elő nekünk benne a Ghost Riders in the Sky-t. Jippi...á, inkább hagyjuk 

 

A Childern of Bodom szokásához híven, most is kőkemény, hörgős zenét játszik. Bár ez a számuk most nekem is tetszik. Nagyon bírom benne a szintetizátoros részeket. Ez a pergős zúzós nóta a tavalyi Bloodtdrunk albumról.

 

A Ramrods fütyülűs, csujogatós, amúgy instrumentális nótája, igazi cowboyoknak, 1961-ből.

 

Még egy mélyhangú cowboyos. Ken Wright.

 

A német metálzenekar a Die Apokalyptichen Reiter feldolgozása következik. Igazi lendületes, kemény heavy metált kapunk. Nekem nagyon bejött. A 2006-os Friede Sei Mit Dir kislemezen keressük. A szám alatt a filmből újabb részletek...

 

A The Ventures hangulatos instumentális gitározgatós verziójának is itt a helye.

 

Hogy újfent bizonyítsuk, mi nyitottak vagyunk minden stílusra, Deborah Harry (Blondie) 1998-as trance stílusú művét is ide helyezzük. A szám egy filmhez készült, a Three Businessmanhez. A zene közben képeket nézhetünk az énekesnőről.


Pedro Vargas spanyol verziója: 

 

A nemnormális gitáros, Buckethead, aki egy vödörrel és maszkkal a fején szaladgál, és érdekes szál köti a csirkékhez. Ő a Giant Robot nevű formációjával játsza a Ghost Riders feldolgozását. Néha rá is lehet ismerni a műre, de ez ritka:

 

A The Shadows feldolgozása 1980-ból. A bácsi a szemüvegét Elton Johntól szerezte. Instrumentális ez is, lassan már hiányzik a jippijájó.

 

Végül 2 country mester Johny Cash és Willie Nelson duettjét hallgassuk meg. Van benne jupiijájé is! Kis update: A duettet törölték, de találtam helyette jobbat, kaptak maguk mögé némi kíséretet!

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr87896706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.01.25. 22:47:25

Azt kihagytam, hogy ismerek egy magyar feldolgozást is, Rózsaszín Pitbull: Bélabá a vadnyugaton, de az nagyon +18, úgyhogy nem linkelem be.

Dwahi 2010.04.09. 17:24:29

Imádom ezt a zenét, annyira fülbemászó hogy elképesztő, mi zenekarral egy olyan verziót játszunk, ahol a jippijájé jippijájó ra van egy vokál hangsor felépitve (2 terc)

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.04.14. 21:09:16

@Dwahi: És van valami hanganyag, amit fel lehet tölteni netre? Mert érdekelne a ti verziótok is.
süti beállítások módosítása