Pedig Dio nagy slágere, a Holy Diver előtt tisztelgő, eme bejegyzéshez pont jó lenne. No sebaj, nézzük meg inkább, milyen feldolgozások látottak napvilágot hozzá.

Az eredeti dal, a Ronnie James Dio által alapított Dio zenekar első lemezén, a Holy Diver-en jelent meg 1983-ban. Az album és maga a dal is a heavy metál egyik meghatározó műve lett. Jó kis galoppozós alapokra Dio nagyszerűen énekel, nem csoda, hogy platina lemez lett amerikában. Egy komoly kosztümös középkori díszletes kisfilmet is forgattak hozzá, amiben Dio a levegőben lóbálja pallosát, még az elején megregulázza a keménykedő csövest, aztán már elég neki csak a levegőbe hadonászni. Hősunk célja a kigyulladt kartonpapír ördög eloltása. Útközben egy beújjít egy másik pallost, ezzel még hadonászni se kell nagyon, elég csak tartani, és máris kipurgálva a gonosz a városból, hullák mindenütt.

Sajnos Ronnie James Dionak mostanában nem túl jó az egészsége, bízzunk a felépülésében és kívánjunk együtt sok erőt a gyógyuláshoz. Dio, várunk vissza a színpadra!

 

Az eddigi legnépszerűbb feldolgozást a Killswitch Engage készítette. Ők metalcore-t játszanak, épp ezért található benne itt ott némi hörgés, de nem vészes, az énekesnek meg nincs rossz hangja. A zene is jó dallamos, a szóló is bejött. A klip telitalálat, tulajdonképpen egy paródia, az eredeti klipből is kifiguráz pár jelenetet, de nem arra épül. Jót derültem rajta. Amúgy a 2006-os As Daylight Dies albumukon kell keresni.

 

Nagyon jól indul az Otyg folkmetál verziója, csak aztán az énekkel elrontják sajnos. Nagyon nem tetszett a koma hangja. A zene viszont eléggé bejövős, egy jobb énekessel és profibb hangzással kedvenc lehetett volna. A hegedű uralja a dalt, még ötletes a hegedűszólót is kapunk tőlük. A Sagovindars Boning lemezükön hallható, 1999-ben jelent meg.

 

Hogy ne csak a rockerek élvezhessék a nótát, Pat Boone, a blog hivatalosan kedvenc swing énekese kiváló big band verziót alkotott. Szerintem zseniális, mint az eddigiek. Kellemes jazz muzsika, jó kísérő vokalisták.

 

Még egy metál verzió. Keményebb, zúzósabb hangzást kapott, az énekes hangja meg hasonlít Dioéra. az előadó a Holy Mother és a 2000-es Holy Dio: Tribute to Ronnie James Dio című tribute album számára készült.

 

A Sum 41 az MTV, Jamed műsorának köszönhetően adott elő egy szerintem rögtönzött akusztikus verziót a nyílt utcán. Ebből láthatunk egy rövid részletet. 2:50-hez tekerjétek, ott kezdődik.

 

 

Egy tehetséges amatőr zongoraverziója.

Hát ennyi lenne dióhéjban.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr611973287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valdislav 2010.05.08. 09:42:32

Holy Mother verzió volt a legjobbb :D (persze csak az eredeti után) A jazzes is tette alá az ívet rendesen. A metalcore-os komáké biztos jó csak épp nálam nem jött át. A Folkos is jó volt, bár a hangja nem passzolt a számhoz.

Így a végére a legfontosabbat: Dio-nak jobbulást és nagyon várjuk vissza a színpadra \m/

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2010.05.19. 22:26:04

Sajnos bekövetkezett, amitől tartottunk. :(

Nyugodj békében Dio! A munkásságod örökre fennmarad!
süti beállítások módosítása