Kicsi szárnyakat kapunk

2009.06.07. 01:24

Újabb Jimi Hendrix dal, méghozzá a Little Winghez kerestem nektek feldolgozást egy raklappal, és szerencsére most izgalmas és érdekes átiratokat találtunk, remélem nem lesz unalmas nektek se. Azért a többes szám, mert Angyalka ajánlotta egy részét. A téma most aktuális, ugyanis lehet, hogy gyilkosság áldozata volt a gitárfenomén.

Az eredeti dal 1967-ben jelent meg az Axis: Bold as Love lemezen. Hát Hendrixnek csodakezei voltak, az már egyszer biztos, a gitár szinte életre kel. Jó kis bluesos nóta kevés szöveggel. 

 

A másik gitármester Stevie Ray Vaughan is feldolgozta a számot egy medleyben a hird Stone From The Sun-nal egyetemben.  Isonyat jól szól a gitár, még a régi iskola köszön vissza a zenéből és a videóból, nézni is jó, ahogy látszik, az a lazaság, ahogy nyűvi a  húrokat, imádom. 

 

Rögtön az elején be is mutatom a hazai versenyzőt, a Magyar Atomot, mert nagyon jó. Tátrai Tibor zenekara a példa, hoyg kell nemzetközi színvonalú muzsikát játszani itthon. Jimi Winchester hangjáért nem vagyok oda, bár elismerem, hogy tehetséges. Viszont Tibuszt a legnagyobb magyar gitárosnak tartom, eszméletlen mit ad itt elő. Azok a magányos lassú részek, szinte még a levegő is megvagy, majd elkezd síratni a gitárt, és jön a gyors szenvedélyes rész. Majd újra belassul. És az az átélés, ahogy csinálja, számomra ő a magyar David Gilmour. Egyszerűen hatása alá kerít ez a szóló.

 

A Skid Row az 1992-es B-Side Ourselves EP-n jelentette meg a Little Wing feldolgozását. Nagyon kellemes dal ez is, Bachnak nagyon jó hangja van, főleg mikro erőt visz bele és a gitárok is jól szólnak. Ebbena  dalban szeritnem kcsit több szerepet kapott az ének mint az előzőekben, hála Bachnak, de azért még mindig a gitáré a főszerep. A kliptől nekem olyan érzés ugrott be, minha a Whitesnake és Guns and Roses keveredett volna össze.

 

Egy minden ízében feldolgozás a következő dalunk, ahogy szeretjük. A szlovén énekes és fuvola művésznő, Tinkara Kovac és Carlos Nunez különleges duettje a 2003-mas O-Range című lemezén szerepel a hölgynek. Mind a ketten ajaksípos hangszeren játszanak (hogy most fuvola vagy síp vagy mi abba nem merek belemenni), ezáltal megteremtve egy különleges atmoszférát a dalnak. Az elején még énekel Tanakra, nincs rossz hangja, már az éneklős résznél azt mondanám, hogy jó ez a szám, de a végén az a "furulyapárbaj"... az ilyen dalokért szeretem csinálni ezt a blogot.

 

A Derek and The Dominos 1970-ben megjelent debütáló Layla and Other Assorted Love Songs lemezén jelent meg. Maga Eric Clapton játszik a gitáron. Zeneileg vátoztattak rajta valamennyit, nagyon illik Clapton stílusához. Azok a jó kis elnyújtott hangok...

 

Sting hangját és számait szeretem, szerencsére többször is kis szárnyra kelt koncerteken, ő a zenekarával egy kis jazz-t visz a dalba.

 

Szintén Sting, a Gil Evans Orchestrával játszanak közösen. Ez talán még jobb jazz átültetés. Ezen link kalauzol el oda benneteket.

 

A The Corrs egy különleges akusztikus átiratot mutat nekünk a The Corrs Unplugged lemezről.  Nagyon kellemes a hangja a nőnek, de ami igazából megfogott, aza  hegedű és furulya keltette kelta népzenei hangulat.

 

A következő előadókat egy kalap alá veszem, lássuk, hogy tisztelegnek Hendrix előtt a G3 virtuózai, Steve Vai, Joe Satriani és Yngwie Malmsteen

 

Beszúrnám Steve Vai előadását külön is, mert szerintem megérdemli.

 

Még egy női énekessel előadott dal, a Concrete Blonde zenekar feldolgozásával zárom ezt a bejegyzést. Kellemesen csengenek a gitárok, az énekesnő is belead mindent, tetszik az előadásmód.

A bejegyzés trackback címe:

https://feldolgozasalatt.blog.hu/api/trackback/id/tr51160304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angyalod · http://angyalkucko.blog.hu 2009.06.07. 20:21:03

kösszöm szépen :)
én a Skid Row miatt ismertem meg a dalt aztán amikor rájöttem h feldolgozás gyorsan ugrottam és kerestem hozzá eredetit meg jó kis feldolgozásokat. szuper szám és szinte minden feldolgozás nagyon tetszett, mindegyik másért. azt hiszem direkt nem mondtam Lidércnek hogy melyik miért de eléggé egyezik most is a véleményem a kedves szerkesztő úréval :)
talán az egyetlen ami valahogy nem jött be az a Stinges pedig kellemes hangja van de ez most nem fogott meg.
süti beállítások módosítása